Αρχική Γωνιά του μαθητή Μαθαίνουμε τις σύνθετες λέξεις με το δι(σ)- και το δυσ-

Μαθαίνουμε τις σύνθετες λέξεις με το δι(σ)- και το δυσ-

Δεν πρέπει να μπερδεύουμε τις λέξεις που είναι σύνθετες με το δι(σ)- και το δυσ- . Είναι σημαντικό να εξηγήσουμε σωστά στα παιδιά πως θα ξεχωρίσουν τα δύο συνθετικά και το νόημα που δίνουν στις λέξεις που εμπεριέχονται.
Το αριθμητικό δύο γίνεται δι(σ)- όταν είναι το πρώτο συνθετικό σε μια σύνθετη λέξη και δηλώνει ότι το δεύτερο συνθετικό υπάρχει δύο φορές, π.χ. δισύλλαβη λέξη (είναι η λέξη με δύο συλλαβές), δίκλινο δωμάτιο (είναι το δωμάτιο με δύο κλίνες = κρεβάτια).

 
Το μόριο δυσ- μπαίνει ως πρώτο συνθετικό σε μια σύνθετη λέξη και δηλώνει τη δυσκολία ή το κακό αποτέλεσμα, π.χ. δυσκίνητος (αυτός που κινείται δύσκολα), δυσοσμία (η κακιά, δυσάρεστη μυρωδιά).


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.