Αρχική Σχολή Γονέων Μάθε παιδί μου να πειθαρχείς σωστά !

Μάθε παιδί μου να πειθαρχείς σωστά !

Ένα σύνηθες παράπονο των γονέων είναι πως τα παιδιά τους δεν τους ακούνε. Ότι δηλαδή λένε κάτι οι γονείς, και τα παιδιά δεν αντιδρούν με τον αναμενόμενο τρόπο. Το παράπονο αυτό συναντάται σε γονείς που τα παιδιά τους έχουν ηλικίες 3-5 ετών έως και 12-13 ετών. Όσο μικρότερο είναι το παιδί, συνήθως τόσο μεγαλύτερη είναι η ανησυχία του γονέα για το ότι το παιδί δεν ακούει τι λέει ο μπαμπάς και η μαμά εξηγεί ο Χρήστος Κωνσταντινίδης, ψυχολόγος.

Μια σημαντική εξήγηση για αυτήν την «παράξενη» συμπεριφορά των παιδιών βρίσκεται σε… εσάς! Σίγουρα οι λέξεις που χρησιμοποιείτε στην επικοινωνία με το παιδί σας του είναι γνωστές· τι γίνεται όμως με τον τρόπο που του μιλάτε; Μπορεί εσείς να χρησιμοποιείτε το κατάλληλο λεξιλόγιο για να πειθαρχήσετε τα παιδιά σας, το κάνετε όμως με την σωστή γλώσσα του σώματος; Ενώ εσείς θέλετε να αποτρέψετε το παιδί σας από το να κάνει κάτι, την ίδια στιγμή του το λέτε με ένα τρυφερό ύφος και ένα πλατύ χαμόγελο. Τι μήνυμα στέλνετε στο παιδί σας;

Πώς περιμένετε να το αποτρέψετε; Και κάπου εκεί ξεκινά η μητέρα να αρχίζει να κάνει σενάρια για προβληματικές συμπεριφορές του παιδιού, και ο πανικός καταβάλλει και επισκιάζει την εικόνα των γονέων για την ιδανική οικογένεια. Συνήθως, όταν παρατηρούμε κάτι στους άλλους που δεν μας αρέσει, το πρώτο πράγμα που σκεφτόμαστε είναι πως αυτοί δεν κάνουν κάτι καλά ή το κάνουν εσκεμμένα από αντίδραση.

Ειδικά όταν πρόκειται για τα παιδιά μας, έχουμε την αίσθηση πως εκ θαύματος πρέπει να αντιλαμβάνονται πλήρως αυτό που λέμε αλλά και αυτό που θέλουμε να πούμε. Και όταν κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει αυτομάτως φέρνουμε την καταστροφή· «τι συμβαίνει με το παιδί μου;», «γιατί φέρεται έτσι;», είναι και της μόδας οι παιδικές ψυχικές διαταραχές, οπότε ο γονέας στρέφει κατευθείαν την σκέψη του σε κάποια «αρρώστια», σε κάποιο πρόβλημα του παιδιού.  Αν αναλογιστούμε τον εαυτό μας όμως στην θέση του.

Πώς θα σας φαινόταν αν ο διευθυντής σας σάς επέπληττε για μια συμπεριφορά με έναν ανάλαφρο τόνο και ένα ύφος φιλικό ή σας έκανε ακριβώς την ίδια σύσταση σε τόνο επιτακτικό και σοβαρό.  Πότε θα την λαμβάνατε πιο σοβαρά και θα συμμορφωνόσασταν περισσότερο; Το ίδιο συμβαίνει και με τα παιδιά. Το τι παίρνουν στα σοβαρά και τι σαν πλάκα εξαρτάται και από τον τρόπο που θα τους το δώσουμε εμείς να το καταλάβουν. Το τι περιμένουμε από τα παιδιά μας έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με το τι τους ζητάμε και με τι τρόπο. Επίσης εξαρτάται και από το πόσο εμείς οι ίδιοι είμαστε σίγουροι για αυτό που ζητάμε. Αν τα λεγόμενά μας με τις πράξεις μας έρχονται σε αντίθεση, είναι πολύ λογικό να δίνουμε την δυνατότητα στο παιδί να ερμηνεύσει την στάση μας όπως «συμφέρει» το ίδιο.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.