Αρχική Σχολή Γονέων Μάθε στα παιδιά πώς να βλέπουν τον κόσμο με τα δικά τους μάτια

Μάθε στα παιδιά πώς να βλέπουν τον κόσμο με τα δικά τους μάτια

Ο Γιούνγκ έχει αναφέρει πως αυτό που έχει την ισχυρότερη επίδραση στην ψυχική ανάπτυξη ενός παιδιού είναι η ζωή που οι γονείς του δεν έζησαν.Έρχεται μια στιγμή στη ζωή σου που αναλογίζεσαι πώς μεγάλωσες και τι κουβαλάς στην πλάτη σου από τους γονείς σου. Τι είναι αυτό το φορτίο και πόσα ή ποια κομμάτια του μπορείς να ξεφορτωθείς, ποια πρέπει, ποια αξίζει. Ποια από αυτά θα κουβαλάς για πάντα μαζί σου και πιθανόν να τα δέσεις και συ στις πλάτες των δικών σου παιδιών. Ποια οφείλεις να κρατήσεις ως συνοδοιπόρο και πυξίδα στη ζωή σου. Ποια αντέχεις να ξεφορτωθείς και ποια αποζητάς να κρατήσεις.

Αυτή η στιγμή είναι ακριβώς η στιγμή που μαθαίνεις πώς θα γίνεις γονιός.Η στιγμή που νιώθεις πως μέσα σου κινείται μια νέα ζωή, πως δίνεις ζωή στη ζωή.Ο κόσμος που ήξερες καταστρέφεται και οφείλεις να χτίσεις έναν καινούριο, έναν κόσμο πιο ανιδιοτελή και αθώο, πιο αξιόπιστο και ασφαλή, πιο σπουδαίο και τελικά πιο μαγικό. Ή ίσως έτσι νομίζεις πως χρειάζεται να πράξεις.

Μπορεί ο κόσμος να μην καταστρέφεται, απλά να αλλάζει η οπτική γωνία από όπου τον αντικρίζεις. Πριν βρισκόσουν στην κορυφή ενός βουνού και ήθελες να ανοίξεις τα φτερά σου, να πετάξεις, να διαφύγεις. Προς την ελευθερία.

Πριν ένιωθες ελεύθερος και θαρραλέος.Τώρα; Τώρα νιώθεις δυνατός. Τώρα βρίσκεσαι σε ένα ναρκοπέδιο, κάθε σου βήμα μπορεί να προκαλέσει συσσωρευμένη αντίδραση εκρήξεων.
Τώρα οφείλεις να προσέξεις κάθε σου κίνηση. Και όμως δε φοβάσαι.

Υπάρχει μια κρυφή δύναμη μέσα σου -μάλλον λέγεται ένστικτο- που σου υπαγορεύει πως δεν πρέπει να τα παρατήσεις μέχρι να καταφέρεις να φτιάξεις τον κόσμο που θες για τα παιδιά σου.

sidney-morgan-%e2%80%a2-broken-bow-oklahoma-wedding-photography_0102

Και σκέφτεσαι: Μα πού πάει τελικά αυτή η δύναμη; Πού χάνεται και τελικά δεν καταφέρνει κανείς να αλλάξει αυτόν τον κόσμο;

Σιγά-σιγά ανακαλύπτεις πως το μυστικό δεν είναι να αλλάξει ο κόσμος, το μυστικό είναι να αλλάξουμε εμείς απέναντι στον κόσμο. Και θες να το διδάξεις και στα παιδιά σου, γιατί νιώθεις πως μόλις ανακάλυψες έναν καινούριο νόμο, το νόμο του γονέα:

Μάθε στα παιδιά πώς να βλέπουν τον κόσμο με τα δικά τους μάτια, όχι με τα δικά σουΈχουν δικά τους μάτια, δική τους άποψη και δική τους προοπτική. Μην την καταστρέψεις. Δείξε τους εμπιστοσύνη για να εμπιστευτούν και εκείνα τον κόσμο.

Ως γονέας για ένα μόνο μπορείς να είναι σίγουρος. Δεν μπορείς να ελέγξεις ολόκληρο το περιβάλλον του παιδιού σου όσο και αν θελήσεις να το προστατέψεις μέσα στις φτερούγες σου, δεν μπορείς να προβλέψεις όλες τις μεταβλητές που θα επηρεάσουν τη ζωή και την ανάπτυξή του.

Το μόνο που μπορείς να δώσεις απλόχερα στο παιδί σου είναι η ικανότητα να αντιμετωπίσει τις καταστάσεις και η σιγουριά να παλέψει ακόμα και αν δεν τα καταφέρει.Η σοφία που αποκτάς ως γονέας αφορά το να μπορείς να καταλάβεις τι είναι σωστό, κατάλληλο ή καλύτερο για το παιδί σου, απελευθερώνοντας τους δικούς σου φόβους, για να μπορέσεις στη συνέχεια να του δώσεις την πιο χρήσιμη συμβουλή με τρόπο μη παρεμβατικό και επιβλητικό.

Και η πιο χρήσιμη συμβουλή από όλες είναι:
Ανακάλυψε τη ζωή που θες και ξεκίνα να τη βρεις.

Πηγή: Anapnoes.gr


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.