Αρχική InfoMommy Νέα Μάθετε όλα όσα θέλετε για τα λοιμώδη νοσήματα που επανεμφανίζονται (Μέγαρο Μουσικής 14/5)

Μάθετε όλα όσα θέλετε για τα λοιμώδη νοσήματα που επανεμφανίζονται (Μέγαρο Μουσικής 14/5)

infectious_diseases_1_2

Δραματική είναι η αύξηση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στα λοιμώδη νοσήματα στην Ελλάδα. Ασθένειες που είχαν εξαλειφθεί - όπως η HIV λοίμωξη, η ηπατίτιδα B και C, η ελονοσία, η φυματίωση, τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα όπως η σύφιλη, καθώς και δερματικά νοσήματα όπως η ψώρα – επανεμφανίζονται και, μαζί με άλλα, νεοεμφανιζόμενα, εξαπλώνονται ραγδαία εγείροντας τον κίνδυνο επιδημιών. Απέναντι σ’ αυτά τα άκρως ανησυχητικά στοιχεία που προκύπτουν από επιδημιολογικές έρευνες οι οποίες πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα στη χώρα μας, όπως και τα ερωτήματα που αφορούν στην αντιμετώπισή τους στη σημερινή Ελλάδα της οικονομικής κρίσης, τοποθετούνται πέντε εξέχοντες Έλληνες επιστήμονες.

Στο Στρογγυλό Τραπέζι που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 14 Μαΐου, στις 7 το απόγευμα, στο Μέγαρο Μουσικής, ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος (Καθηγητής Μικροβιολογίας στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας), ο Γεώργιος Δαΐκος (Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας των Λοιμώξεων στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών), ο Τάκης Παναγιωτόπουλος (Καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας κι επιστημονικός υπεύθυνος στο Τμήμα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων-ΚΕΕΛΠΝΟ), ο Σωτήρης Τσιόδρας (Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών) και ο Άγγελος Χατζάκης (Καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών) θα επιχειρήσουν μια σύντομη αναδρομή στην πρόσφατη ιστορία των λοιμωδών νοσημάτων στη χώρα μας, τονίζοντας πως «την τριακονταετία 1950-1980, μεγάλοι πρόοδοι που σχετίζονται με τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, με την πρόληψη (εμβολιασμός) και την αντιμετώπιση νοσημάτων (χημειοθεραπεία), μείωσαν  παροδικά τη σημασία τους. Αλλά από το 1980 και μετά, η ανάδυση  της HIV λοίμωξης και τα φαινόμενα αντοχής στα χημειοθεραπευτικά, έχουν δημιουργήσει μια περίπλοκη εικόνα».

Οι πέντε επιστήμονες θα συζητήσουν για θέματα ειδικού ενδιαφέροντος που σχετίζονται με την ύπαρξη και την εξάπλωση ή την αποφυγή των λοιμωδών νοσημάτων στη σημερινή Ελλάδα - όπως τα «Νοσήματα που προλαμβάνονται με τον εμβολιασμό» (Τ. Παναγιωτόπουλος), την «Ελονοσία και τη λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου» (Σ. Τσιόδρας), τις «Νοσοκομειακές λοιμώξεις και τη μικροβιακή αντοχή» (Γ. Δαΐκος) και το «HIV/AIDS και τις ιογενείς ηπατίτιδες» (Α. Χατζάκης) - θα αναφερθούν στα αίτια της ανάδυσης αρκετών «γνωστών, αλλά υποεκτιμημένων» λοιμωδών νοσημάτων στη σημερινή Ελλάδα: τις μεγάλες μεταβολές στη συμπεριφορά, τις διαρκώς αυξανόμενες μετακινήσεις των πληθυσμών, τις μεταβολές του κλίματος, την κακή χρήση της χημειοθεραπείας, όπως επίσης την έλλειψη ενημέρωσης και την παραπληροφόρηση, μή εξαιρουμένης ασφαλώς της ίδιας, της πρόσφατης οικονομικής κρίσης.

Τη συζήτηση συντονίζει ο Καθηγητής Άγγελος Χατζάκης.

Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας
Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 5.30


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.