Μάθετε πώς θα προστατευτείτε από τα κουνούπια φορείς του ιού Ζίκα και όλα τα κουνούπια

Είναι ενοχλητικά και αρκετά συχνά αποδεικνύονται και επικίνδυνα, προξενώντας μολύνσεις. Τα καλοκαίρια μας όμως έχουν ταυτιστεί με την ύπαρξή τους και εμείς ψάχνουμε τρόπους να τα απομακρύνουμε από κοντά μας.

Τα κουνούπια αποτελούν ένα σοβαρό παράγοντα κινδύνου για την εξάπλωση ασθενειών, όπως η νόσος από τον ιό Ζίκα που υπάρχει σε τροπικές περιοχές με μεγάλους πληθυσμούς κουνουπιών και έχει ήδη επεκταθεί σε πολλές χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Το μολυσμένο κουνούπι που μεταδίδει τη νόσο τσιμπά κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, σε αστικές και μη περιοχές.

Ποια μέτρα πρέπει να λάβουμε ώστε να προστατευτούμε από τον ιό Ζίκα;

 1. Απωθητικό σπρέι κουνουπιών με δράση κατά των κουνουπιών που μεταφέρουν τον ιό.
 2.  Να φοράμε φαρδιά ελαφριά ρούχα με μακριά μανίκια, μακρύ παντελόνι, ψηλές κάλτσες, ενώ σε εξωτερικούς χώρους, κλειστά παπούτσια και καπέλο
 3.  Αποφυγή περιοχών με γνωστά κρούσματα του ιού
 4.  Να χρησιμοποιούμε κουνουπιέρα κατά τις ώρες του ύπνου

Για ισχυρή αποτελεσματικότητα το καλοκαίρι για κάθε μέλος της οικογένειας, η σειρά Jungle Formula προσφέρει μια ευρεία σειρά προϊόντων. Ο Εντομοαπωθητικός Δείκτης IRF® αποτελεί ένα μοναδικό εργαλείο για την επιλογή του κατάλληλου προϊόντος της σειράς για κάθε περίσταση και για κάθε μέλος της οικογένειας. Όσο υψηλότερος είναι ο δείκτης IRF®, τόσο μεγαλύτερη η προστασία που παρέχει.

Το απωθητικό σπρέι κουνουπιών Jungle Formula Maximum Original της Omega Pharma με Εντομοαπωθητικό Δείκτη IRF®4 απωθεί τα είδη κουνουπιών Aedes aegypti και Aedes albopictus (κουνούπι τίγρης) τα οποία είναι φορείς του ιού Ζίκα , καθώς προσφέρει μέγιστη προστασία μεγάλης διάρκειας έως και 9 ώρες σε περιοχές όπου υπάρχει υψηλός κίνδυνος νοσημάτων που μεταδίδονται από τα έντομα, όπως πυκνά δάση, περιοχές με βαλτότοπους, λίμνες, κ.ά. Το Jungle Formula Maximum Original είναι το μοναδικό απωθητικό με DEET σε περιεκτικότητα 50% που κυκλοφορεί στα φαρμακεία και είναι ιδανικό για επιπλέον προστασία από τα μολυσμένα κουνούπια. Το προϊόν είναι εγκεκριμένο από το Νοσοκομείο Τροπικών Νοσημάτων του Λονδίνου και είναι κατάλληλο για ενήλικες και παιδιά άνω των 17 ετών.

Jungle Formula Kids
Απωθητική υποαλλεργική λοσιόν κουνουπιών για την προστασία του ευαίσθητου δέρματος των παιδιών. Περιέχει IR3535 σε περιεκτικότητα 20%. Είναι κατάλληλο για παιδιά από 2 ετών και άνω, η προστασία διαρκεί έως και 6 ώρες, ενώ είναι ιδανικό για χρήση εντός και εκτός του σπιτιού.

Jungle Formula Strong Original
Απωθητικό σπρέι κουνουπιών με Deet σε περιεκτικότητα 20% και φυτικά εκχυλίσματα. Διαθέτει ευχάριστο άρωμα. Ενδείκνυται για καθημερινή προστασία σε περιοχές όπου δεν υπάρχει γνωστός κίνδυνος ελονοσίας ή άλλων νοσημάτων που μεταδίδονται από τα έντομα. Κατάλληλο για ενήλικες και παιδιά άνω των 12 ετών, ενώ η προστασία διαρκεί έως και 8 ώρες.

Jungle Formula Strong Soft Care
Απωθητικό σπρέι κουνουπιών με Ικαριδίνη σε περιεκτικότητα 20% και καταπραϋντικά συστατικά, για ισχυρή προστασία φιλική προς το δέρμα. Ιδανικό για χρήση σε περιοχές όπου δεν υπάρχει γνωστός κίνδυνος ελονοσίας ή άλλων νοσημάτων που μεταδίδονται από τα έντομα. Κατάλληλο για ενήλικες και παιδιά άνω των 3 ετών, ενώ η προστασία διαρκεί έως και 6 ώρες.
Όλη η σειρά Jungle Formula είναι εγκεκριμένη από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Η σειρά Jungle Formula διατίθεται αποκλειστικά στα φαρμακεία.
Χρησιμοποιείστε τα βιοκτόνα με ασφαλή τρόπο. Να διαβάζετε πάντα την ετικέτα και τις πληροφορίες για το προϊόν πριν από τη χρήση.

Μέτρα πρόληψης κατά των κουνουπιών από το ΚΕΕΛΠΝΟ

 •  Πολλά από τα κουνούπια γεννιούνται και ζουν στο μπαλκόνι, στις αυλές ή στα χωράφια μας
 •  Μπορούμε να μειώσουμε τον πληθυσμό των κουνουπιών, μειώνοντας τα σημεία εκείνα όπου μπορεί να ζήσει και να μεγαλώσει η προνύμφη τους
 • Καλύπτουμε με σίτες τους αγωγούς εξαερισμού των βόθρων
 • Αν έχουμε πισίνα ή σιντριβάνι, θέτουμε κάθε μέρα σε λειτουργία το φίλτρο καθαρισμού, ώστε να απομακρύνουμε αυγά και προνύμφες κουνουπιών
 • Δίνουμε κλίση στον κήπο για να απομακρύνονται τα νερά
 • Σίτες σε πόρτες, παράθυρα, φεγγίτες και αεραγωγούς τζακιού
 • Χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών
 • Χρήση εντομοκτόνων στον αέρα (φιδάκια, ταμπλέτες, αεροζόλ κ.λπ.)
 • Απομάκρυνση των στάσιμων νερών (π.χ. λεκάνες, βάζα, πιατάκια γλαστρών)
 • Απομάκρυνση των λυμάτων, νερών αποχέτευσης, αποβλήτων
 • Τακτικό κούρεμα γρασιδιού, θάμνων και φυλλωσιών (καταφύγια ενήλικων κουνουπιών)
 • Πότισμα κατά προτίμηση το πρωί
 • Χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για το φωτισμό εξωτερικών χώρων
 • Αντικαθιστούμε σπασμένους σωλήνες νερού που τρέχουν
 • Φυλάσσουμε τα δοχεία νερού που δε χρησιμοποιούμε (κουβάδες, καρότσια, βαρέλια) γυρισμένα ανάποδα ή τα διατηρούμε καλυμμένα
 • Καλύπτουμε ή απομακρύνουμε παλιά λάστιχα που συσσωρεύουν νερό
 • Καθαρίζουμε τα φύλλα που μαζεύονται στις υδρορροές
 • Συχνός καθαρισμός και ψεκασμός σε στάβλους ζώων
 • Τακτική ανανέωση του νερού σε ποτίστρες ζώων, γούρνες
 • Καλύπτουμε τις βάρκες, ώστε να μη μαζεύουν νερό της βροχής