Αρχική Infokids Διατροφή & Fitness Μάθετε στα παιδιά σας να τρώνε τις κατάλληλες ποσότητες

Μάθετε στα παιδιά σας να τρώνε τις κατάλληλες ποσότητες

lΤα παιδιά θα πρέπει να καθοδηγούνται, ώστε να καταναλώνουν φαγητό μέχρις ότου χορτάσουν και να σταματάνε πριν γίνει υπερβολική κατανάλωση ποσότητας φαγητού. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μαθαίνουν τα παιδιά να τρώνε σύμφωνα με το αίσθημα της πληρότητας και του κορεσμού. Για το λόγο αυτό, είναι αναγκαίο να ενθαρρύνονται να τρώνε αργά έτσι ώστε να φτάσουν εγκαίρως τα σημάδια του κορεσμού στον εγκέφαλο και να σηματοδοτήσουν το τέλος του γεύματος.

Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι τα παιδιά δεν πρέπει να πιέζονται ώστε να φάνε όλο το φαγητό τους, διότι με τον τρόπο αυτό οδηγούνται σίγουρα σε υπερκατανάλωση και πιθανόν και σε απέχθεια για το τρόφιμο που τους επιβάλλεται, αναφέρει η Άννα Βεσέλη - Απόφοιτη Οικ. Οικονομίας και Οικολογίας. Επομένως, εκφράσεις όπως "Η τελευταία μπουκιά είναι η δύναμή σου", οι οποίες στόχο έχουν να τα κάνουν να αδειάσουν το πιάτο τους, θα πρέπει να αποφεύγονται.

Επιπρόσθετα, θα πρέπει να αποφεύγετε εκφράσεις επιβράβευσης που σχετίζονται με την ποσότητα του φαγητού που το παιδί καταναλώνει. Έχει αποδειχθεί ότι η χρήση επιβράβευσης οδηγεί σε αυξημένη ποσότητα κατανάλωσης τροφίμων. Είναι επομένως προτιμότερο να ερωτώνται τα παιδιά εάν χόρτασαν ή εάν επιθυμούν να φάνε λίγο ακόμα, παρά να επιβραβεύονται που άδειασαν το πιάτο τους ή να συγκρίνονται με τα αδέρφια τους.

200449690-001-1Εφόσον είναι εφικτό, θα πρέπει να αφήνουμε τα παιδιά να σερβίρονται μόνα τους, καθώς πιθανόν να είναι οι καλύτεροι κριτές της ποσότητας του φαγητού που χρειάζονται. Επιπλέον, με τον τρόπο αυτό τους δίνεται η ικανοποιήση ότι μπορούν να τα καταφέρουν και μόνα τους.

Θα πρέπει επίσης να τονιστεί το γεγονός ότι δεν πρέπει να γεμίζετε εξαρχής το πιάτο του παιδιού, αλλά να σερβίρετε μια ποσότητα σχετικά μικρή κι έπειτα να παροτρύνετε το παιδί να προσθέσει κι άλλο φαγητό στο πιάτο του εάν δεν έχει χορτάσει και πεινάει. Προκειμένου να γίνεται μέτρηση της ποσότητας του φαγητού που σερβίρεται, χρησιμοποιούμε ως μέγεθος σερβιρίσματος το φλιτζάνι για να μετρήσουμε τη σαλάτα και το κυρίως πιάτο, την κουταλιά της σούπας ώστε να μετρήσουμε το λάδι που προσθέτουμε στο φαγητό, το εσωτερικό της παλάμης για μέτρηση της ποσότητας του κρέατος και το σπιρτόκουτο για να υπολογίζουμε το τυρί.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να καταγραφεί ότι ιδίως για τα μικρά παιδιά είναι σημαντικό να χρησιμοποιούμε μικρότερα σκεύη από αυτά που χρησιμοποιούμε για τους ενήλικες, ώστε να μην παραπλανάται η κατάλληλη ποσότητα από το μέγεθος των σκευών. Τέλος, είναι απαραίτητο να γίνει υπενθύμιση ότι οι γονείς αποτελούν τα βασικά πρότυπα προς μίμηση και συμβάλλουν αισθητά στη διαμόρφωση των διατροφικών συνηθειών του παιδιού. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να γίνεται προσπάθεια έμπνευσης των παιδιών για υιοθέτηση.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.