Μαθήματα σε πάρκα, ακόμα και τα Σάββατα στην Ιταλία από τη νέα σχολική χρονιά

Όπως στην Ελλάδα, έτσι και στην Ιταλία, τα μαθήματα διακόπηκαν απότομα τον περασμένο Μάρτιο, λόγω της πανδημίας και -σε αντίθεση με την χώρα μας- τα σχολεία εκεί δεν άνοιξαν ποτέ ξανά, με μοναδική εξαίρεση τις εξετάσεις των μαθητών για το απολυτήριο Λυκείου.

Τα κρούσματα στην γείτονα χώρα πλησιάζουν τις 240 χιλιάδες, ενώ οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τις 34.500, οπότε η κυνέρνηση έκρινε, ότι ήταν εξαιρετικά ριψοκίνδυνο να επιστρέψουν οι μαθητές στα θρανία.

Όλο αυτό το διάστημα, ωστόσο, η ιταλική κυβέρνηση, σε συνεργασία με το υπ. Παιδείας, είχε τον χρόνο να πάρει αποφάσεις αναφορικά με το πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία, όταν αυτά ανοίξουν ξανά στις 15 Σεπτεμβρίου.

Όπως, λοιπόν, δημοσίευσε η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera και ανέφερε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, «ευρηματικές λύσεις» πρόκειται να εφαρμοστούν τη νέα σχολική χρονιά, και διαφορετικές μέθοδοι ανά σχολείο, προκειμένου να παρακολουθήσουν τα παιδιά τα μαθήματά τους με όσο το δυνατόν περισσότερη ασφάλεια.

Σύμφωνα με αυτές, θα μπορούν να γίνονται και μαθήματα εκτός σχολικών συγκροτημάτων, πολλά σχολεία θα παραμένουν ανοικτά και το Σάββατο, ενώ παιδιά διαφορετικής ηλικίας θα μπορούν να παρακολουθούν μαθήματα με ίδιο αντικείμενο. Ωστόσο, θεωρείται σχεδόν βέβαιο, ότι σε κάποιο βαθμό θα διατηρηθεί και η διδασκαλία εξ αποστάσεως, μέσω υπολογιστών.

Μεγάλη ελευθερία κινήσεων θα δοθεί στους διευθυντές και τους λυκειάρχες, οι οποίοι θα καλούνται να αποφασίσουν ποια μέθοδος είναι καλύτερη ανά περίπτωση.

Όπως χαρακτηριστικά γράφει και η εφημερίδα Corriere della Sera, «θα μπορούσε να πει κανείς πως τη νέα σχολική χρονιά ο καθένας θα μπορεί να κάνει, περίπου, εκείνο που προτιμά».  

Οι οριστικές κατευθυντήριες γραμμές, αναφορικά με τη νέα σχολική χρονιά στην Ιταλία, αλλά και το σχετικό διάταγμα, θα παρουσιαστούν, αφού η υπουργός Παιδείας Λουτσία Ατσολίνα ολοκληρώσει τις συναντήσεις της με τους εκπροσώπους των ιταλικών εκπαιδευτικών συνδικάτων.

πηγή φωτο: leightonpark.com