Μαθηματικά: Είναι η γνώση της πραγματικότητας; (24/4)

mathematics-4Μαθηματικοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό συζητούν με το κοινό, ξεναγώντας το στον συναρπαστικό κόσμο των μαθηματικών, την Τετάρτη 24 Απριλίου, στη Μικρή Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών.

Η ίδια η ρίζα της λέξης «Μαθηματικά», δηλαδή το ρήμα «μαθαίνω» και το ουσιαστικό «μάθημα», δηλώνουν από τα αρχαία χρόνια τη σχέση της επιστήμης αυτής με τη γνώση. Ήδη τούτο, όμως, θέτει θεμελιώδη ερωτήματα: πρόκειται άραγε για γνώση της πραγματικότητας; Γιατί στην περίπτωση των μαθηματικών, δεν έχουμε μελέτη και ανάλυση κάποιων «φυσικών νόμων» αλλά την οικοδόμηση ενός διανοητικού συστήματος, βασισμένου σε αξιώματα που εμείς οι ίδιοι δεχόμαστε ως αληθή.

Κατά ένα περίεργο τρόπο, όμως, αυτή η επιστήμη με τις «σαθρές» βάσεις, με τις αλήθειες που είναι καθαρά κατασκευασμένες, έχει εξαιρετικές εφαρμογές στις άλλες επιστήμες. Όπως έλεγε ο Ουγγροαμερικανός νομπελίστας Ευγένιος Βίγκνερ,  πρόκειται για μια «παράλογη αποτελεσματικότητα των μαθηματικών στις φυσικές επιστήμες». Και έχει εφαρμογές και σε πολλά άλλα πράγματα. Υπάρχει μάλιστα η υπόνοια ότι η ικανότητα μαθηματικών υπολογισμών, γεννήθηκε στον άνθρωπο πριν ακόμη αυτός εφεύρει τη γραφή. Άρχισε μάλιστα να εξελίσσεται αρκετά γρήγορα, ήδη στους πρώτους πολιτισμούς, καθώς εξυπηρετούσε βασικές ανάγκες στο εμπόριο, τη διαχείριση της σοδειάς, τη μέτρηση των επιφανειών αλλά και την πρόβλεψη αστρονομικών γεγονότων.

Ειδικοί επιστήμονες, με πλούσιο συγγραφικό έργο εξειδικευμένο αλλά και εκλαϊκευτικό, θα μας ξεναγήσουν στον μυστηριώδη αυτόν κόσμο των μαθηματικών, επιχειρώντας μάλιστα να μας πείσουν γιατί δεν πρόκειται για άχρηστη σπαζοκεφαλιά στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του σχολείου. Θα μας εξηγήσουν επίσης ποιες είναι οι εφαρμογές των μαθηματικών στην καθημερινότητά μας, εφαρμογές που ισχυρίζονται ότι είναι πάμπολλες και που δεν διανοούμαστε καν. Θα επιχειρηματολογήσουν για την πνευματική αξία της επιστήμης τους.

Και θα μας μιλήσουν για τις όλο και εξελισσόμενες συνέργειες των μαθηματικών με τις άλλες επιστήμες και τα άλλα γνωστικά πεδία, τη φυσική, την πληροφορική, πλέον και τη βιολογία, αλλά και για το μάταιο ή μη της «ακραίας»  μαθηματικής γνώσης, την ώρα που υπάρχουν μαθηματικοί συλλογισμοί των οποίων την ουσία μπορούν να συλλάβουν μετρημένοι στα δάχτυλα άνθρωποι στον πλανήτη.

Ομιλητές:

Τεύκρος Μιχαηλίδης: Συγγραφέας, Μαθηματικός, Εκπαιδευτικός.
Didier Nordon: Μαθηματικός.
Gilles Dowek: Μαθηματικός.

Ώρα έναρξης: 19:00
Μικρή Σκηνή

Είσοδος ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων εισόδου ξεκινά μία ώρα πριν την εκδήλωση.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συζήτηση ζωντανά και από την ιστοσελίδα της Στέγης.

ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ & ΤΕΧΝΩΝ
Λεωφόρος Συγγρού 107-109