- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Μαθητές από Ελλάδα και Κίνα διάβασαν φιλοσοφικά κείμενα στα αρχαία ελληνικά και κινέζικα

Μαθητές από Ελλάδα και Κίνα διάβασαν φιλοσοφικά κείμενα στα αρχαία ελληνικά και κινέζικα

Με μεγάλη επιτυχία, δυνατό χειροκρότημα και θερμό ενθουσιασμό, ολοκληρώθηκε η συνάντηση δύο πολιτισμών, [1] της Ελλάδος και της Κίνας, που ανέδειξε την βαθειά σχέση του Ολυμπισμού με τις πανάρχαιες αξίες των δύο λαών.

Η Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία, με πρωταγωνιστές τους μαθητές της σχολής Αρχαίων Ελληνικών «Ελληνική Αγωγή» και η Αρχαία Κινεζική Φιλοσοφία με πρωταγωνιστές τους μαθητές του Γυμνασίου του Πεκίνου, «Beijing Academy», την Κυριακή 28 Νοεµβρίου στις 10:00 π.µ. ώρα Ελλάδος και 16:00 ώρα Πεκίνου συγκίνησαν και εντυπωσίασαν δυο ολόκληρους κόσμους. Το κοινό στο Πεκίνο και το κοινό στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Στην εκδήλωση ακούστηκαν φιλοσοφικά κείµενα στα Αρχαία Ελληνικά και τα αρχαία Κινεζικά από το πρωτότυπο και ο σύγχρονος Ολυμπισμός φωτίστηκε από το φως και το πνεύμα της αρχαιότητας.

Μια σπουδαία εκδήλωση που ένωσε Ελλάδα και Κίνα

Οι μαθητές της «Ελληνικής Αγωγής» [1], ανέβηκαν στη σκηνή και δημιούργησαν εικόνες μεγάλης πνευματικής αξίας επιβεβαιώνοντας το ρητό της σχολής «Παιδείαν Ζήτει». Αλλά και στο Πεκίνο ιδιαίτερα υποβλητική ήταν η απαγγελία των μαθητών που ανέδειξαν τη μεγαλοπρέπεια και τον πλούτο του Κινεζικού Πολιτισμού.

Ο Πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα κύριος Σιάο Τζουντσένγκ με αφορμή την εκδήλωση υπογράμμισε: «Χαίρομαι πολύ που βλέπω τους μαθητές του Γυμνασίου του Πεκίνου και της «Ελληνικής Αγωγής» να συναντώνται. Με αυτόν τον ιδιαίτερο και γεμάτο ενδιαφέρον τρόπο, πιστεύω ότι οι σπόροι του Ολυμπισμού θα ριζώσουν στις καρδιές των παιδιών μας. Εκ μέρους της Πρεσβείας της Κίνας στην Ελλάδα θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια για τη διοργάνωση της εκδήλωσης αυτής για τις πολιτιστικές ανταλλαγές νέων Κίνας και Ελλάδας, και να ευχαριστήσω θερμά τους διοργανωτές της εκδήλωσης, ιδιαιτέρως τη διευθύντρια κ. Ευγενία Μανωλίδου για τις μεγάλες προσπάθειες της».

Σε αντίστοιχο πνεύμα ο Πρέσβης της Ελλάδος στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και τη Μογγολία, κ. Γεώργιος Ηλιόπουλος αναφέρθηκε στις εκδηλώσεις ως «μια συνομιλία μέσω της Ελλάδας και της Κίνας, μέσω μιας αρχαίας γραμματείας δύο πολιτισμών που καθόρισαν όσο λίγοι τη σκέψη και τη ζωή μας. Οι φιλοσοφικές ιδέες στα κείμενα που απαγγέλουν οι Έλληνες μαθητές μας υπενθυμίζουν, τόνισε, τις σημαντικότερες αξίες του αρχαιοελληνικού πνεύματος: την κριτική σκέψη και τον διάλογο ως θεμέλιο της δημοκρατίας, την έννοια της αριστείας και την αξία της ευγενούς άμιλλας». Μάλιστα ευχαρίστησε και συνεχάρη την «Ελληνική Αγωγή» , τους μαθητές και τους δασκάλους της, και προσωπικά την κυρία Ευγενία Μανωλίδου.

Στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, οι δυο πολιτισμοί έγιναν ένα, με τους μαθητές να κατακτούν το θαυμασμό όλων

Ο Δήμαρχος Πειραιά κύριος Γιάννης Μόραλης τόνισε

«Νιώθω ιδιαίτερα χαρούμενος που το εμβληματικό Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, φιλοξενεί μια σημαντική εκδήλωση Παιδείας και Πολιτισμού, μεταξύ δύο φίλων λαών: της Κίνας και της Ελλάδας. Οι σχέσεις των δύο λαών είναι ιστορικές και διέπονται από ισχυρούς δεσμούς φιλίας. Συγχαρητήρια στην «Ελληνική Αγωγή» για αυτή την όμορφη και πρωτότυπη διαδικτυακή δράση».

Tην εκδήλωση χαιρέτησαν επίσης:

Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Κέντρου Προώθησης Ανάπτυξης της Ολυμπιακής Πόλης του Πεκίνου κύριος Ji Chuanpai: «Καθώς πλησιάζουν οι Χειμερινοί Αγώνες του Πεκίνου, οι νέοι της Κίνας και της Ελλάδας, προωθούν τη φιλία μεταξύ Κίνας και Ελλάδας και διαδίδουν τον Ολυμπιακό Πολιτισμό. Ας ενώσουμε τα χέρια, μαζί για το μέλλον, προκειμένου να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο αύριο για όλη την ανθρωπότητα!»

Αλλά και ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Δραστηριοτήτων Ανταλλαγής Ανθρωπιστικών Επιστημών Κινέζων και Αλλοδαπών Νέων, Μέλος της Μόνιμης Επιτροπής του 11ου και 12ου Πολιτικού Συμβουλευτικού Συνεδρίου του Κινεζικού Λαού και Πρόεδρος του Μουσείου Τέχνης Jintai του Πεκίνου κ. Yuan Xikum : «Ευχαριστώ όλους τους ταλαντούχους νέους καλλιτέχνες από την Κίνα και την Ελλάδα, που είναι πρόθυμοι να συνεισφέρουν τη δική τους δύναμη για την περαιτέρω διάδοση του αθλητικού πολιτισμού και την προώθηση της συμμετοχής ολόκληρου του λαού, μέσω διαφορετικών μορφών καλλιτεχνικής δημιουργίας. Μακάρι το δέντρο της φιλίας μεταξύ Κίνας και Ελλάδας να είναι αειθαλές!».

Ευχόμεθα τυχείν το άριστον τοις αγωνιζομένοις,

Καλή επιτυχία στους Ολυμπιακούς Αγώνες!