Μαθητές δημοτικού της Τήνου έφτιαξαν πολιτισμικό οδηγό του νησιού τους για παιδιά

Σε μία υπέροχη πρωτοβουλία προχώρησαν μαθητές και μαθήτριες στην Τήνο, οι οποίοι έφτιαξαν έναν πολιτισμικό οδηγό για το πανέμορφο, κυκλαδίτικο νησί που απευθύνεται σε παιδιά.

Στο project έλαβαν μέρος 82 μαθητές και μαθήτριες της τρίτης τάξης και από τα πέντε δημοτικά σχολεία της Τήνου, όπως δήλωσε στην ΕΡΤ η εκπαιδευτικός, Φραντζέσκα Παπαγιαννοπούλου, στην οποία ανήκει και ο σχεδιασμός της πρωτοβουλίας.

Για την δημιουργία των 112 σελίδων του οδηγού που ονομάζεται «Tinos Guide and Seek», τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με μύθους και τέχνες του τόπου τους και μέσα από τα βιωματικά εργαστήρια, στα οποία συμμετείχαν κατέγραψαν τις εμπειρίες τους.

Πηγή: https://tinosguideandseek.com/

Ένα χαρακτηριστικο παράδειγμα αυτών των εργαστηρίων, σύμφωνα με την κα. Παπαγιαννοπούλου, ήταν ο Πύργος με τον κύκλο του μαρμάρου. Τα παιδιά ξεκίνησαν την εξερεύνησή του από το λατομείο, όπου εξορύσσεται το μάρμαρο, είδαν την τέχνη και κατέληξαν στη σχολή Μαρμαροτεχνίας, όπου σκάλισαν το δικό τους μαρμαράκι, που στη συνέχεια εκτέθηκε στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας.

Διαβάστε επίσης: Τήνος: Οι 5 παραλίες και τα 5 χωριά που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε

Κεντρικό ρόλο στον οδηγό παίζουν η Τέχνη και η μυθολογία, ενώ παρουσιάζονται παραδόσεις, ιστορίες, ήθη και έθιμα του νησιού με το υλικό που συγκέντρωσαν οι μαθητές, φωτογραφίες και ζωγραφιές.

Παράλληλα, ο οδηγός είναι διαδραστικός και περιλαμβάνει δραστηριότητες και ακροστοιχίδες, ούτως ώστε τα παιδιά που θα τον κρατήσουν στα χέρια τους να πραγματοποιήσουν τις δικές τους αποστολές και εξερευνήσεις.

Πηγή: https://tinosguideandseek.com/

Το όνομα Guide & Seek του προγράμματος προκύπτει από την αγγλική έκφραση «hide & seek» που σημαίνει κρυφτό. Η διανομή του δίγλωσσου (ελληνικά και αγγλικά) οδηγού θα γίνεται δωρεάν σε μουσεία και χώρους πολιτιστικού ενδιαφέροντος του νησιού.

Μέσω του πρότζεκτ αυτού τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να γνωριστούν με τον τόπο διαμονής τους και να ενισχύσουν τους δεσμούς τους με αυτόν. Ακόμη συμβάλλει στην ανάπτυξη δεξιοτήτων των παιδιών μέσα από μορφές μη τυπικής εκπαίδευσης ενώ διατηρείται και προωθείται η πολιτισμική κληρονομιά του νησιού, ενώ παράλληλα ενισχύεται η συνεργασία ανάμεσα στους τοπικούς φορείς.

Τα εργαστήρια γνωριμίας  έλαβαν χώρα στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού και στο μουσείο Μαρμαροτεχνίας, καθώς στα χωριά Βωλάξ, Φαλατάδος, Κάμπος, Ταραμπάδος, Πύργος και στη Χώρα της Τήνου.