Μαθητές γυμνασίων και λυκείων αναμετρώνται στον 5ο Διαγωνισμό Μαθηματικής και Λογικής Σκέψης του Κολλεγίου Ανατόλια (4-6/3)

Στο πλαίσιο του 5ου Μαθητικού Συνεδρίου ACSTAC το Κολλέγιο Ανατόλια σε συνεργασία με το ΝΟΗΣΙΣ – Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας διοργανώνει τον 5ο Διαγωνισμό Μαθηματικής και Λογικής Σκέψης. Πρόκειται για μία εκπαιδευτική δραστηριότητα που βασίζεται στην αντίληψη και την ορθολογική σκέψη με στόχο την επίλυση μαθηματικών και λογικών γρίφων, χωρίς να προϋποθέτει γνώση συγκεκριμένων θεμάτων ή να απαιτεί προετοιμασία. Η επίλυση λογικών γρίφων θεωρείται διεθνώς μία ουσιαστική και συναρπαστική διαδικασία μάθησης στοχεύοντας στην ενίσχυση του ενδιαφέροντος των μαθητών για τα μαθηματικά και την καλλιέργεια δεξιοτήτων επίλυσης προβλημάτων. Στον διαγωνισμό μπορούν να λάβουν μέρος τριμελείς ομάδες μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου.

Η προκριματική και η ημιτελική φάση θα διεξαχθεί στις 30 και 31 Ιανουαρίου 2016 στο Κολλέγιο Ανατόλια και στο ΝΟΗΣΙΣ και η τελική στις 6 Μαρτίου στο Κολλέγιο Ανατόλια κατά τη διάρκεια του συνεδρίου ACSTAC. Την Κυριακή 31 Ιανουαρίου πριν την έναρξη του ημιτελικού γύρου, στις 12:00, ο καθηγητής Μαθηματικών στο Κολλέγιο Ανατόλια και συγγραφέας του βραβευμένου βιβλίου «Ποιος σκότωσε τον κύριο X» Θοδωρής Ανδριόπουλος θα δώσει ομιλία, σχετική με τη Θεωρία Παιγνίων και με θέμα «Παράδοξα και Λογική».

Ο Διαγωνισμός Μαθηματικής και Λογικής Σκέψης είναι εγκεκριμένος από το Υπουργείο Παιδείας και τελεί υπό την αιγίδα της Καγκουρό Ελλάς η οποία εκπροσωπεί και διενεργεί στην Ελλάδα τον Διεθνή Μαθηματικό Διαγωνισμό «Καγκουρό».

maths_2207203b

Δήλωση συμμετοχής έως 11 Δεκεμβρίου 2015

Έως τις 11 Δεκεμβρίου 2015 μαθητές και μαθήτριες γυμνασίων και λυκείων μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή υποβάλλοντας τις περιλήψεις των εργασιών τους, στο 5ο Μαθητικό Συνέδριο Επιστήμης & Τεχνολογίας – ACSTAC 2016 (Anatolia College Science & Technology Annual Conference) που θα διεξαχθεί από τις 4 έως 6 Μαρτίου 2016 στο Κολλέγιο Ανατόλια. Το 5ο Μαθητικό Συνέδριο Επιστήμης & Τεχνολογίας οργανώνεται από το Κολλέγιο Ανατόλια δίνοντας τη δυνατότητα μιας συναρπαστικής και πλούσιας μαθησιακής εμπειρίας σε μαθητές δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Σκοπός του ACSTAC είναι η δημιουργία ενός περιβάλλοντος, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής προσομοίωσης ενός επιστημονικού συνεδρίου, δίνοντας την ευκαιρία στους μαθητές να συμμετάσχουν και να αναλάβουν πολλαπλούς ρόλους: από την παρουσίαση και την κριτική των εργασιών μέχρι και την οργάνωση του συνεδρίου.

Το ACSTAC 2016 τελεί και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του CERN (European Organization for Nuclear Research) και του EPS (European Physical Society). Κατά τη διάρκειά του θα παρουσιαστούν εργασίες σχετικές με τους επιστημονικούς τομείς της Βιολογίας, της Χημείας, της Πληροφορικής, των Μαθηματικών και της Φυσικής, όπως και διαθεματικές εργασίες που συνδυάζουν Θετικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες. Στη φετινή διοργάνωση κεντρικοί ομιλητές θα είναι ο Περικλής Μήτκας, Πρύτανης του ΑΠΘ και ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης Υπολογιστών στο MIT.
Επιπλέον, στο ACSTAC 2016 προγραμματίζονται παρουσιάσεις εργασιών με εκθέσεις (exhibition) και κατασκευές (construction) και διαγωνισμός animation με τίτλο IDEAS. Στη συγκεκριμένη ενότητα οι μαθητές καλούνται να δημιουργήσουν και να υποβάλλουν μία ταινία ή κινούμενη εικόνα, για να παρουσιάσουν την εξέλιξη των ιδεών στην επιστήμη και τη συμβολή σημαντικών επιστημόνων και φιλοσόφων στην πορεία της επιστημονικής σκέψης.