Αρχική Σχολή Γονέων Μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες και εξετάσεις: λεκτικά μαθήματα

Μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες και εξετάσεις: λεκτικά μαθήματα

3101352272

Οι εξετάσεις αποτελούν μια αντικειμενικά δύσκολη δοκιμασία για όλους τους μαθητές γυμνασίου και λυκείου. Τα παιδιά που αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες, που στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι ήδη κουρασμένα από τις απαιτήσεις της σχολικής χρονιάς, καλούνται να αντιμετωπίσουν ένα επιπλέον άγχος, αυτό των εξετάσεων. Αν μάλιστα είναι η πρώτη φορά που δίνουν εξετάσεις, δηλαδή φοιτούν στην Α’ Γυμνασίου, το στρες είναι πιθανό να είναι πολύ πιο έντονο.

 
Ας δούμε μερικές πρακτικές που θα διευκολύνουν τη δοκιμασία αυτή στα λεκτικά μαθήματα:
Λεκτικά ή δευτερεύοντα μαθήματα είναι αυτά που τα παιδιά καλούνται να μάθουν «απέξω», όπως ιστορία, θρησκευτικά, βιολογία, γεωγραφία κ.λπ.

Οι σύντομες ερωτήσεις και απαντήσεις είναι το κλειδί για μια καλή επανάληψη.

Σημαντικό είναι στις απαντήσεις να περιέχονται μόνο οι πολύ σημαντικές πληροφορίες και να αποφεύγονται οι λεπτομέρειες, καθώς ο όγκος της ύλης είναι τόσο μεγάλος που είναι δύσκολο να τις συγκρατήσει το παιδί.

Οι ερωταπαντήσεις καλό θα είναι θα είναι γραμμένες σε λευκά φύλλα Α4 με διπλό διάστιχο, μεγάλη γραμματοσειρά και κάθε σετ ερώτησης και απάντησης να έχει διαφορετικό χρώμα.

Κάθε σελίδα Α4 είναι σημαντικό να έχει μόνο 2-3 ερωτήσεις.

Τα παιδιά που πλαισιώνονται από ειδικό παιδαγωγό θα έχουν ήδη σημειώσεις από τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς και μπορούν να ανατρέξουν σε αυτές για μια επανάληψη.

Εάν το παιδί δεν παρακολουθεί ειδικό παιδαγωγικό πρόγραμμα, τότε μαζί με το γονιό μπορούν θα φτιάξουν ένα φυλλάδιο με 2-3 βασικές ερωτήσεις από κάθε κεφάλαιο.

Ελλείψει χρόνου, ο γονιός μπορεί να προετοιμάσει τις σημειώσεις μόνος του.

Η βοήθεια του ειδικού παιδαγωγού ή του γονιού στην προετοιμασία των λεκτικών μαθημάτων για τις εξετάσεις είναι σημαντική, καθώς το παιδί που έχει μαθησιακές δυσκολίες χρειάζεται τη σιγουριά ότι πράγματι έχει αφομοιώσει την ύλη αλλά κυρίως συναισθηματική υποστήριξη για τα πετύχει το στόχο του!

Ενθάρρυνση!
Υπομονή!
Επιμονή!
Και καλή επιτυχία!!!

Από την Πλακίδα Έλλενα, Ειδικός Παιδαγωγός

http://mathisiakesdiskolies.wordpress.com/

https://www.facebook.com/mathisiakesdiskolies

1

Αριστοφάνους 32, Χαλάνδρι

 
Τηλ. 210 6828177


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.