Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Κακοποίησης των Γυναικών συζήτηση-ομιλία στον Ιανό

violence-

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν μεγαλώσει με την ιδέα ότι η οικογένεια και το σπίτι είναι ένα ήρεμο μέρος, ένα ασφαλές καταφύγιο. Και ότι μέσα εκεί κανείς και τίποτα δεν μπορεί να τους βλάψει. Αυτές οι αντιλήψεις είναι βαθιά ριζωμένες στους περισσότερους από εμάς δημιουργώντας το απαραίτητο αίσθημα ασφάλειας και το πλαίσιο για την εξέλιξη της προσωπικότητας , των σχέσεων και της ζωής μας γενικότερα. Υπάρχουν όμως στιγμές και περιπτώσεις που κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι συμπεριφορές και τα συναισθήματα μέσα σε μία οικογένεια εκφράζονται με τρόπους ακραίους, βίαιους, ζημιογόνους, που βλάπτουν ή απειλούν τη σωματική, συναισθηματική, διανοητική, πνευματική υγεία και ευεξία των μελών της.

Μιλάμε, λοιπόν για το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας, ένα φαινόμενο διαπολιτισμικό, διαχρονικό, που δεν διαλέγει κοινωνικές τάξεις. Συζητούμε τις πιθανές αιτίες και τους παράγοντες που την τροφοδοτούν, τις πολλές και διαφορετικές μορφές της, τις σωματικές ψυχολογικές και κοινωνικές επιπτώσεις της, αλλά και κάποιες προτάσεις να αντιμετωπιστεί.

Εστιάζουμε στα παιδιά-θύματα είτε ως μάρτυρες σε σκηνές βίας, είτε ως θύματα της ενδοοικογενειακής βίας. Παρατηρούμε τον συσχετισμό των κοινωνικο-οικονομικών συνθηκών που όλοι βιώνουμε με την αύξηση του φαινομένου της βίας στο σπίτι και της παιδικής κακοποίησης και παραμέλησης.

Η ενδοοικογενειακή βία αποτελούσε κοινωνική κατάσταση πολύ πριν αναγνωριστεί ως κοινωνικό πρόβλημα, μια κατάσταση καλά κρυμμένη πίσω από κλειστές πόρτες. Η προαγωγή αυτού του «αόρατου» φαινομένου σε δημόσιο ζήτημα που αφορά όλους θεωρούμε ότι συμβάλλει στη μηδενική ανοχή αλλά και στην πρόληψη τέτοιων περιστατικών.

Λαλιώτη Βαρβάρα, παιδοψυχίατρος, σύμβουλος της Τηλεφωνικής Συμβουλευτικής Υπηρεσίας της ΕΨΥΠΕ

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα, το infokids.gr και ο Ιανός σας καλούν σήμερα το απόγευμα στο βιβλιοπωλείο του Ιανού (Σταδίου 24), στις 18.00, στη συζήτηση-ομιλία, με κύριους ομιλητές τις κυρίες:

Αποστολοπούλου Θεώνη, κλινική ψυχολόγος, σύμβουλος της Τηλεφωνικής Συμβουλευτικής Υπηρεσίας της ΕΨΥΠΕ

Λαλιώτη Βαρβάρα, παιδοψυχίατρος, σύμβουλος της Τηλεφωνικής Συμβουλευτικής Υπηρεσίας της ΕΨΥΠΕ

Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013, στις 18:00,
IANOS CAFE, Σταδίου 24, Αθήνα

Λίγα λόγια για την 25η Νοεμβρίου

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με απόφασή της στις 17 Δεκεμβρίου 1999, ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών για να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση.
Η ημέρα αυτή είχε καθιερωθεί ήδη από το 1981 από γυναικείες οργανώσεις, σε ανάμνηση της φρικτής δολοφονίας των τριών αδελφών Μιραμπάλ, πολιτικών αγωνιστριών από την Δομινικανή Δημοκρατία, με διαταγή του δικτάτορα Τρουχίλο.
Στατιστικά Στοιχεία για την Ελλάδα:
– Η βία κατά των γυναικών είναι κυρίως υπόθεση ενδοοικογενειακή, καθώς το 68% των γυναικών που υπέστησαν κακοποίηση είναι έγγαμες.
– Το 16% των γυναικών που απευθύνθηκαν στα Συμβουλευτικά Κέντρα είναι αλλοδαπές.
– Από το σύνολο των αλλοδαπών γυναικών – θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, περίπου τέσσερις στις δέκα προέρχονται από τα Βαλκάνια.
– Η αντίληψη ότι η κακοποιημένη γυναίκα είναι συνήθως χαμηλού μορφωτικού επιπέδου και εισοδήματος, δεν επιβεβαιώνεται. 7 στις 10 γυναίκες – θύματα είναι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή και ανώτερης ή ανώτατης εκπαίδευσης. Το ίδιο ισχύει και για την οικονομική κατάσταση, καθώς 6 στις 10 γυναίκες που έχουν υποστεί κακοποίηση βρίσκονται σε μέτρια ή καλή οικονομική κατάσταση.
– Περισσότεροι από τους μισούς δράστες είναι δευτεροβάθμιας ή ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης, ενώ ένας στους δέκα εκ των δραστών είναι άνεργος.