Με αυτό το πλαστό διαβατήριο ταξίδεψε για Νορβηγία ο 6χρονος – Η κόντρα των γονιών για την επιμέλεια του παιδιού

Διακόπτεται μετά από εισαγγελική εντολή ο συναγερμός Amber Alert Hellas για την εξαφάνιση του μικρού Ράινερ Τζεΐσον από την Κηφισιά.

Όπως ανακοίνωσε το Χαμόγελο του Παιδιού από σήμερα 26/05 την υπόθεση του 6χρονου χειρίζονται αποκλειστικά οι αρμόδιες αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές.

«Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλο τον κόσμο για την ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση του για την εύρεση του μικρού  Ραΐνερ Τζεΐσον», σημειώνεται στην ανακοίνωση του «Χαμόγελου».

Με αυτό το όνομα ταξίδεψε ο 6χρονος στην Νορβηγία – Το διαβατήριο Ρέινερ που είχε λήξει

Το newsit.gr αποκαλύπτει το όνομα, με το οποίο είχε δηλωθεί στη λίστα επιβατών της αεροπορικής εταιρείας ο 6χρονος Ράινερ Τζέισον Πέτερσεν, προκειμένου το παιδί να περάσει απαρατήρητο κατά τη διάρκεια των ελέγχων στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης.

Ο ανήλικος, ο οποίος το βράδυ της Τρίτης (24.05.2022), έπεσε θύμα αρπαγής από τον ίδιο του τον πατέρα, ταξίδεψε για την Νορβηγία, με την πτήση των 6:20 χθες το πρωί από το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης προς Κοπεγχάγη.

Στη λίστα των επιβατών που ερεύνησαν οι αστυνομικές αρχές δεν υπάρχει πουθενά το όνομα Ράινερ Τζέισον Πέτερσεν, καθώς -όπως αποκαλύπτει το newsit.gr- το παιδί ταξίδεψε με το όνομα Σβερινικολάι Γκούντμπρατσον. Επειδή η πτήση είναι εντός Σένγκεν, δεν πραγματοποιούνται έλεγχοι στα ταξιδιωτικά έγγραφα από την αστυνομία, αλλά από τις αεροπορικές εταιρείες.

Πώς το 6χρονο παιδί μεταφέρθηκε στη Νορβηγία

Έτσι αυτό που ερευνάται είναι τα ταξιδιωτικά έγγραφα που χρησιμοποίησε ο πατέρας για να πετάξει μαζί με το γιο του, στην αρχή προς την Κοπεγχάγη και στη συνέχεια να φτάσει στην πόλη Κριστιάντ Σαντ, όπου μένει ο πατέρας του. Είτε μπορεί να πλαστογραφήθηκε, είτε να παραποιήθηκε κάποιο διαβατήριο, ώστε σε περίπτωση που έγινε ή θα γινόταν κάποιος έλεγχος, το παιδί να εμφανιστεί με όνομα, το οποίο δεν αναζητείται από τις αστυνομικές αρχές.

Το διαβατήριο που έχει στην κατοχή της η μητέρα του 6χρονου αγοριού και παραμένει στο σπίτι στην Κηφισιά από όπου άρπαξε ο πατέρας του τον ανήλικο, είχε εκδοθεί από τις νορβηγικές αρχές στις 4 Οκτωβρίου του 2019 και είχε λήξει στις 4 Οκτωβρίου του 2021.

Όλα δείχνουν ότι ο πατέρας του αγοριού μαζί με τον κουνιάδο του αλλά και τον Ράινερ, αφού παρέδωσαν το ενοικιαζόμενο βανάκι που χρησιμοποιήσαν για την αρπαγή στην εταιρεία ενοικιάσεων, στις 21.30 το βράδυ της Τρίτης, στη συνέχεια ταξίδεψαν οδικώς έως τη Θεσσαλονίκη. Τα κινητά τους τηλέφωνα ήταν απενεργοποιημένα, ενώ το τελευταίο στίγμα που έδωσαν τα κινητά τηλέφωνα του πατέρα και του Ισλανδού θείου, ήταν λίγα χιλιόμετρα έξω από την Θεσσαλονίκη.

Η κόντρα των γονιών για την επιμέλεια του παιδιού

Η έντονη διαφωνία ανάμεσα στους γονείς ήταν για το πού πρέπει να μείνει το παιδί. Ο πατέρας έχει νορβηγική υπηκοότητα και είναι μόνιμος κάτοικος στη Νορβηγία. Μετά τον χωρισμό, η μητέρα ήρθε στην Ελλάδα μαζί με τον 6χρονο. Ακολούθησε έντονη κόντρα για την επιμέλεια του παιδιού. Η πλευρά του πατέρα υποστηρίζει ότι το παιδί κρατείται παράνομα στην Ελλάδα.

Η δικηγόρος του πατέρα του 6χρονου Πέντερσον δήλωσε: «Η υπόθεση που χειρίστηκα είναι υπόθεση απαγωγής τέκνου, σύμφωνα με τη Σύμβαση της Χάγης. Οι πρώτες αποφάσεις που έχουν βγει -η πρωτόδικη και η εφετειακή- λένε ότι η μητέρα παρανόμως κρατεί το παιδί στην Ελλάδα».

Και πρόσθεσε: «Όντως δηλαδή έχει διαπράξει απαγωγή, αλλά το δικαστήριο δεν διατάσσει την επιστροφή του παιδιού στη Νορβηγία, επειδή εκεί η ζωή του θα είναι αφόρητη. Υπάρχει μία σύμβαση της Χάγης η οποία είναι περί απαγωγής τέκνου. Σύμφωνα με αυτήν, εφόσον υπάρχει απαγωγή διατάσσεται η επιστροφή του τέκνου, εκτός εάν το δικαστήριο κρίνει ότι η επιστροφή του παιδιού στον τόπο από όπου απήχθη θα κάνει τη ζωή του αφόρητη».

«Το δικαστήριο έκρινε ότι πληρούνται αυτές οι προϋποθέσεις που επιτρέπουν στο ελληνικό δικαστήριο να μη διατάξει την άμεση επιστροφή του παιδιού. Με την αναίρεση την οποία έχει καταθέσει ο πατέρας στον Άρειο Πάγο λέει ότι το εφετείο εφάρμοσε εσφαλμένα τη σύμβαση της Χάγης. Αυτή λοιπόν η υπόθεση που χειρίστηκα εγώ και αυτή που εκκρεμεί, δεν είναι υπόθεση επιμέλειας, αλλά εφαρμογής της Σύμβασης της Χάγης περί απαγωγής τέκνου» ανέφερε ακόμη για την υπόθεση με την αρπαγή 6χρονου στην Κηφισιά.

Τι λέει η πλευρά της μητέρας

Ο δικηγόρος της μητέρας, Χρήστος Οικονομάκης, μιλώντας στο newsit.gr σημείωσε:

« Έχουν εκδοθεί δύο αποφάσεις στην Ελλάδα, πρωτόδικη, εφετειακή. Από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών και από το Εφετείο Αθηνών αντίστοιχα που έκριναν ότι το συμφέρον του παιδιού είναι να παραμείνει στην Ελλάδα και να μην μεταφερθεί στην Νορβηγία. Προ 2 εβδομάδων περίπου εκδόθηκε διάταξη του εισαγγελέα πρωτοδικών Αθηνών που έθεσε στο αρχείο μήνυση του που είχε καταθέσει ο μπαμπάς κατά της μητέρας για αρπαγή ανηλίκου διότι κρίθηκε ότι δεν είχε τελέσει το συγκεκριμένο αδίκημα».

«Για το ζήτημα της αρπαγής ανηλίκου είχε εκδοθεί και ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης κατά της μητέρας αλλά η μητέρα παρουσιάστηκε κανονικά στις ελληνικές αρχές, δεν εκδόθηκε στην Νορβηγία, το παιδί παρέμεινε στην Ελλάδα κατόπιν διατάξεως της Εισαγγελίας. Η μήνυση του πατέρα έγινε πριν εκδοθούν οι δύο αποφάσεις για να παραμείνει το παιδί στη χώρα. Τα αστικά και τα ποινικά θέματα σε κάποιο στάδιο εξελίχθηκαν ταυτοχρόνως αλλά εκδόθηκαν όλες οι αποφάσεις στην Ελλάδα οι οποίες είναι υπέρ της μητέρας, δεν άφησαν περιθώριο για διαφορετική κρίση».

Διαβάστε επίσης:

Η μητέρα του 18χρονου μακελλάρη του Τέξας μίλησε για τον χαρακτήρα του γιου της

Κοριτσάκι γεννήθηκε με μόνιμο χαμόγελο – Η σπάνια πάθηση που έχουν μόλις 14 άτομα παγκοσμίως

Φέτες Ζωής Superfoods από το Κρίς Κρίς: 3 νέες ισορροπημένες και γευστικές προτάσεις με μοναδικούς συνδυασμούς