Με λουκέτο απειλούνται 1.365 δημοτικοί παιδικοί σταθμοί – Στο «αέρα» 35.351 παιδιά

three-little-girls-and-female-teacher-in-kindergartenΣε κίνδυνο τίθεται η λειτουργία και η δυναμικότητα 1365 δημοτικών παιδικών σταθμών – κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα – στους οποίους φιλοξενούνται σήμερα 35.351 παιδιά λόγω εισήγησης του υπουργείου Εσωτερικών για ρύθμιση. Πρόκειται για παιδικούς σταθμούς που μεταβιβάσθηκαν την περίοδο 2001-2003 από το υπουργείο Υγείας στους δήμους και λειτούργησαν έκτοτε με βάση το ΦΕΚ της ίδρυσής τους. Περίπου άλλοι τόσοι είναι οι παιδικοί σταθμοί που κατασκευάστηκαν από τους ίδιους τους δήμους και αδειοδοτήθηκαν με βάση πιο σύγχρονες προδιαγραφές.

Στο τέλος του 2014 έληγε η προθεσμία βάσει της οποίας λειτουργούσαν νομίμως με το ιδρυτικό τους ΦΕΚ, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, και από τότε ελλόχευε ο κίνδυνος για «λουκέτο». Την ίδια στιγμή, οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών σταθμών είχαν κινηθεί ζητώντας από Αστυνομία και Δικαιοσύνη να ελέγξουν τη νομιμότητα της λειτουργίας των δημοτικών, αλλά το πρόβλημα αποφεύχθηκε όταν η προηγούμενη κυβέρνηση έδωσε παράταση προθεσμίας έως το τέλος του 2015. Το σχέδιο υπουργικής απόφασης που έστειλε το υπουργείο Εσωτερικών είναι ίδιο με εκείνο που είχε επεξεργαστεί πέρυσι.

Το θέμα αναμένεται να απασχολήσει σήμερα τη συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Κεντρικής Ενωσης Δήμων (ΚΕΔΕ), η οποία θα τοποθετηθεί στο σχέδιο υπουργικής απόφασης που εστάλη από το υπουργείο Εσωτερικών σχετικά με το πώς αυτοί οι παιδικοί σταθμοί θα πάρουν άδεια. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για βρεφονηπιακούς σταθμούς που μεταβιβάσθηκαν την περίοδο 2001-2003 από το υπουργείο Υγείας στους δήμους και λειτούργησαν έκτοτε με βάση το ΦΕΚ της ίδρυσής τους.

Περίπου άλλοι τόσοι είναι οι παιδικοί σταθμοί που κατασκευάστηκαν από τους ίδιους τους δήμους και αδειοδοτήθηκαν με βάση πιο σύγχρονες προδιαγραφές. Οπως είχαμε δημοσιεύσει στις 13/12/2014, κίνδυνος να κλείσουν οι πρώην κρατικοί παιδικοί σταθμοί είχε εκδηλωθεί και τότε διότι στο τέλος του προηγούμενου έτους έληγε η προθεσμία βάσει της οποίας λειτουργούσαν νομίμως με το ιδρυτικό τους ΦΕΚ.

Την ίδια στιγμή, οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών σταθμών είχαν κινηθεί ζητώντας από Αστυνομία και Δικαιοσύνη να ελέγξουν τη νομιμότητα της λειτουργίας των δημοτικών, αλλά το πρόβλημα αποφεύχθηκε όταν η προηγούμενη κυβέρνηση έδωσε παράταση προσθεσμίας έως το τέλος του 2015. Το σχέδιο υπουργικής απόφασης που έστειλε το υπουργείο Εσωτερικών είναι ίδιο με εκείνο που είχε επεξεργασθεί πέρυσι. Με βάση την ενημέρωση που έκανε χθες στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων Σίμος Δανιηλίδης:

-Το 70% των παραπάνω 1.365 δομών είναι τεχνικώς αδύνατο να αδειοδοτηθούν και θα οδηγηθούν σε οριστικό κλείσιμο. Πρόκειται για παιδικούς σταθμούς που λειτουργούν σε μισθωμένα κτίρια, κατασκευασμένα αρχικώς για άλλες χρήσεις και χωρίς ειδικές προδιαγραφές.

-Στο υπόλοιπο 30% των δομών θα χορηγηθούν μεν άδειες, αλλά θεωρείται μαθηματικά βέβαιο ότι εκεί που σήμερα φιλοξενούν 100-140 παιδιά νηπιακής και βρεφικής ηλικίας, θα μπορούν στο μέλλον να δέχονται το πολύ 40.
-Δεν διασφαλίζεται η χρηματοδότηση που θα επέτρεπε στους δήμους να προχωρήσουν στην κατασκευή νέων δομών με σύγχρονες προδιαγραφές μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα.

Βάσει του ευρωπαϊκού προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής», διατέθηκαν φέτος σχεδόν 200 εκατομμύρια ευρώ βάσει των οποίων φιλοξενούνται δωρεάν 85.000 παιδιά σε δημοτικούς και ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς. Οπως δημοσιεύσαμε όμως στις 17/4/2015, τα ποσά που προβλέπονται για του χρόνου το πολύ να φθάσουν στα 100 εκατ. ευρώ με συνέπεια 40.000 παιδιά να απειλούνται με έξοδο από το πρόγραμμα.

Οι ιδιωτικές δομές προσδοκούν σε όλο και μεγαλύτερο μερίδιο συμμετοχής σε αυτό το πρόγραμμα και οι δήμαρχοι αντιδρούν. Ενδεικτική είναι πρόσφατη (18/5/15) επιστολή στον πρωθυπουργό του Συλλόγου Ιδιωτικών Μεγάλων-Μικρών Παιδικών Σταθμών και Νηπιαγωγείων Ελλάδος (ΣΙΜΜΙΠΑΣΕ), οι οποίοι επισημαίνουν το πρόβλημα της αδειοδότησης των δημοτικών δομών και χτυπούν ειδικά τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) των δήμων που παίρνουν μικρό μερίδιο του ευρωπαϊκού προγράμματος.

Εκπρόσωπος των εργαζομένων στα ΚΔΑΠ ήρθε χθες και μίλησε στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ απαντώντας στον ΣΙΜΜΙΠΑΣΕ, ενώ και ο κ. Δανιηλίδης τόνισε πως οι προτάσεις του Συλλόγου «προκαλούν εξαιρετικά αρνητική εντύπωση».

Αυτοδιοικητικοί κύκλοι εκτιμούν ότι εάν έστω 1.000 δημοτικές δομές έβγαιναν εκτός νομιμότητας, θα ήταν αδύνατο στους ιδιώτες να καλύψουν αμέσως το κενό προσφέροντας φιλοξενία σε ακόμη 25.000 παιδιά μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος. Επίσης, το κλείσιμο τόσων μονάδων θα έπληττε ευθέως και χιλιάδες άλλες οικογένειες των οποίων τα παιδιά φιλοξενούνται σε δημοτικές δομές με τροφείο.

Εξέφραζαν έτσι την υπόνοια ότι η ρύθμιση έρχεται από την κυβέρνηση ως αντιστάθμισμα στην πίεση που ασκείται από την ΚΕΔΕ ώστε να εξασφαλισθούν από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους τουλάχιστον όσα και πέρυσι, δηλαδή 200 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που από το νέο ΕΣΠΑ μετά βίας εξασφαλίζονται 90-100 εκατ. και τα κρατικά ταμεία είναι στεγνωμένα.