Με Οδηγό τον Διαβήτη- Κάρτα Διαβήτη – Διάδωσέ το κι εσύ!

8-4-2015 05-59-02 μμ

Αν αναλογιστεί κανείς ότι αυτή τη στιγμή έχουμε περίπου 700.000 άτομα τα οποία έχουν διαγνωσθεί ότι πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη και άλλα 300.000 που εκτιμάται ότι είναι διαβητικοί χωρίς να το γνωρίζουν, η ασθένεια του διαβήτη αφορά ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού της χώρας.
Η συνεχώς αυξανόμενη τάση της νόσου στη χώρα μας υποδεικνύουν και αποδεικνύουν περισσότερο στις μέρες μας, την αναγκαιότητα ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης της κοινωνίας, αναφορικά με τον Σακχαρώδη Διαβήτη.

Η ΜΚΟ Με Οδηγό τον Διαβήτη- Κάρτα Διαβήτη οργανώνει και παρουσιάζει την Ενημερωτική Καμπάνια «Διάδωσέ το».
Σκοπός της καμπάνιας είναι, ακριβώς, να «διαδοθούν» μηνύματα πρόληψης, κατανόησης και αντιμετώπισης της νόσου σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κοινό.

Αναφερόμενος στο σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, ο κ. Σωτηρόπουλος τονίζει ότι είναι μια χρόνια πάθηση που χαρακτηρίζεται από αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Εμφανίζεται όταν ο οργανισμός (ειδικά το πάγκρεας) είτε δε μπορεί να παράγει αρκετή ινσουλίνη, είτε δε μπορεί να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την ινσουλίνη που παράγει. Όταν αυτό συμβαίνει, η  γλυκόζη (το σάκχαρο) κυκλοφορεί στο αίμα σε επίπεδα υψηλότερα από τα φυσιολογικά και αυτό, αν δε μειωθεί έγκαιρα και αποτελεσματικά, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στα αγγεία, μικρά και μεγάλα.

Αίτια

Ωστόσο, ο διαβήτης μπορεί να προληφθεί! Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι στην εμφάνιση του παίζει ρόλο η κληρονομικότητα. Αν, δηλαδή, κάποιο άτομο έχει μητέρα ή πατέρα με διαβήτη τύπου 2, έχει μεγαλύτερη πιθανότητα να τον εμφανίσει και το ίδιο στη διάρκεια της ζωής του, συγκριτικά με κάποιον άλλον του οποίου κανείς από τους δύο γονείς δεν πάσχει από τη νόσο. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν ισοδυναμεί απαραίτητα με εμφάνιση διαβήτη τύπου 2. Τον πιο καθοριστικό  ρόλο στην εμφάνιση ή μη παίζει ο τρόπος ζωής. Και όταν λέμε τρόπο ζωής, εννοούμε τη διατροφή και την άσκηση.

H παχυσαρκία είναι αυτή που ευθύνεται για την εμφάνιση της νόσου σε άτομα με κληρονομικό ιστορικό. Η διατήρηση του βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα και η τακτική, έστω και ήπια, άσκηση μπορούν να αποτρέψουν την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2, όσο επιβαρυμένο και αν είναι το οικογενειακό μας ιστορικό. Σίγουρα δε μπορούμε να αλλάξουμε τα γονίδιά μας, μπορούμε, όμως, να σηκωθούμε από τον καναπέ και να αρχίσουμε να τρώμε υγιεινά, χωρίς υπερβολές στην ποσότητα.

Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι ο διαβήτης είναι μια σοβαρή χρόνια νόσος, υπογραμμίζει ο κ. Σωτηρόπουλος, η οποία, αν αντιμετωπιστεί σωστά από τη διάγνωση, θα μας συντροφεύει σε μια μακρά, και με καλή ποιότητα, πορεία ζωής. Το «κακό» με το διαβήτη είναι ότι είναι «ύπουλη νόσος», καθώς τις περισσότερες φορές δε δίνει καθόλου συμπτώματα και θα πρέπει να «ψάξουμε» για να τον ανακαλύψουμε με μια απλή εξέταση αίματος. Ακόμη, όμως, και μετά τη διάγνωση, επειδή στα αρχικά στάδια δεν προκαλεί κάποιο πόνο ή κάποια ενόχληση, έχουμε την τάση να τον υποτιμήσουμε και να μην τον αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά.

Αυτό, σε βάθος χρόνου, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές στα μάτια, τους νεφρούς, τα πόδια ή το καρδιαγγειακό σύστημα. Όλα αυτά, όμως, μπορούν να αποτραπούν αν από τη διάγνωση, σε συνεργασία με το γιατρό μας, πάρουμε την σωστή αγωγή, που θα κρατά τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα όσο πιο κοντά γίνεται στα φυσιολογικά επίπεδα.

Ο διαβήτης δε θεραπεύεται, ρυθμίζεται 

Η ισορροπημένη δίαιτα, με τις κατάλληλες αναλογίες θρεπτικών συστατικών σε κάθε γεύμα, καθώς και η τακτική σωματική άσκηση, όπως 30 λεπτά περπάτημα ή κολύμπι καθημερινά, αποτελούν τη βάση της θεραπευτικής αγωγής για το διαβήτη τύπου 2. Επιπλέον, σήμερα είναι, πλέον, στη διάθεσή μας πολλές θεραπευτικές επιλογές, είτε από του στόματος είτε ενέσιμες, που μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση του σακχάρου, συμβάλλοντας, ταυτόχρονα, στη διατήρηση της ποιότητας ζωής του ασθενή, τόσο άμεσα, όσο και μακροπρόθεσμα.

Συνήθως, η αγωγή του διαβήτη τύπου 2 ξεκινά με μονοθεραπεία, ή ακόμη και συνδυασμό, αντιδιαβητικών δισκίων. Ο διαβήτης, όμως, είναι μια νόσος που εξελίσσεται. Δισκία τα οποία είναι αποτελεσματικά σήμερα και προσφέρουν αποτελεσματικό γλυκαιμικό έλεγχο, δεν είναι το ίδιο αποτελεσματικά μετά από 6 μήνες ή ένα χρόνο. Γι’ αυτό και είναι απολύτως απαραίτητη η συχνή παρακολούθηση και επικοινωνία, περίπου ανά τρίμηνο, με το θεράποντα ιατρό, ο οποίος με βάση την τιμή της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (δείκτης ρύθμισης του σακχάρου που καλό είναι μα μετριέται κάθε 2-3 μήνες) θα κάνει αναπροσαρμογή της θεραπείας, όποτε αυτό κριθεί απαραίτητο.

Όπως επισημαίνει ο κ. Σωτηρόπουλος, συνήθως 5 με 10 χρόνια μετά την αρχική διάγνωση του διαβήτη χρειάζεται να προστεθεί στην αντιδιαβητική αγωγή και ινσουλίνη. Η ινσουλίνη είναι μια φυσική ορμόνη του οργανισμού. Η έναρξη ινσουλινοθεραπείας δεν αποτελεί «αποτυχία» και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως τέτοια.  Ο  διαβήτης  τύπου 2 είναι μια εξελισσόμενη νόσος. Τα β-κύτταρα στο πάγκρεας που παράγουν την ινσουλίνη, όσο περνούν τα χρόνια εκκρίνουν όλο και λιγότερη.

Όταν η ινσουλίνη που παράγει ο οργανισμός δε μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του, τότε χρειάζεται να καλύψουμε εμείς το κενό με ενέσεις ινσουλίνης. Η ινσουλινοθεραπεία σήμερα έχει γίνει πολύ βολική για τους διαβητικούς ασθενείς. Υπάρχουν σύγχρονες ινσουλίνες, οι οποίες χορηγούνται 1 φορά την ημέρα, σε συνδυασμό με αντιδιαβητικά δισκία, ενώ ο κίνδυνος υπογλυκαιμίας είναι πολύ μικρός. Η χορήγηση γίνεται με ειδικές πένες ινσουλίνης, στις οποίες προσαρμόζεται μια πολύ μικρή και λεπτή βελόνα, που κάνει την χορήγηση σχεδόν ανώδυνη.  Χρειάζεται, λοιπόν, να σταματήσουμε να αντιμετωπίζουμε την ινσουλίνη ως «τιμωρία» και να της δώσουμε τη θέση που της αξίζει, της ορμόνης, δηλαδή, που προσφέρει ευεξία, δύναμη και προστατεύει μακροχρόνια την υγεία μας.

Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1

Για το σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 κάνει λόγο η κ. Βαζαίου, τονίζοντας ότι είναι εκείνος που εμφανίζεται στην παιδική ή την εφηβική ηλικία. Πρόκειται για αυτοάνοση πάθηση, που οφείλεται στην καταστροφή των β – κυττάρων του παγκρέατος και, επομένως, στην έλλειψη ινσουλίνης. Η πάθηση αυτή απαιτεί εφόρου ζωής ινσουλινοθεραπεία υπό τη μορφή ενέσεων. Η ινσουλίνη δεν δίνεται από το στόμα υπό τη μορφή δισκίων, γιατί καταστρέφεται από τα οξέα του στομάχου και δεν είναι πλέον αποτελεσματική.

Η εμφάνιση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 είναι θορυβώδης, με πολυουρία, πολυδιψία, πολυφαγία, εύκολη κόπωση και απώλεια βάρους. Εάν δεν αντιμετωπισθεί έγκαιρα, η εικόνα γίνεται ακόμα πιο σοβαρή, με εμέτους, δυσκολία στην αναπνοή, κοιλιακό άλγος, σοβαρή αφυδάτωση και, τέλος, κώμα. Παράλληλα, η αντιμετώπισή του είναι σύνθετη, γιατί εκτός από τις καθημερινές, πολλαπλές ενέσεις ινσουλίνης, απαιτείται συνδυασμός και άλλων παραγόντων, όπως η σωστή διατροφή, η οποία, στην πραγματικότητα, είναι η διατροφή που θα έπρεπε να  ακολουθούμε όλοι μας, η άσκηση και η ψυχολογική υποστήριξη του ατόμου και της οικογένειάς του.

Το άτομο με ΣΔΤ1 πασχίζει σε όλη του τη ζωή να διατηρεί τα επίπεδα του σακχάρου όσο το δυνατόν πιο κοντά στα φυσιολογικά όρια, αποφεύγοντας τόσο την υπογλυκαιμία, όσο και την υπεργλυκαιμία/κετοξέωση. Για να πετύχει αυτήν την λεπτή ισορροπία, απαιτούνται συχνές μετρήσεις σακχάρου αίματος και προσαρμογή της δόσης της ινσουλίνης ανάλογα με το φαγητό, τα επίπεδα σακχάρου αίματος και το βαθμό σωματικής άσκησης. Τα άτομα που κάνουν περισσότερες μετρήσεις σακχάρου αίματος έχουν καλύτερη ρύθμιση σακχάρου από εκείνα που κάνουν λίγες (1-2) μετρήσεις σακχάρου το 24ωρο.
Ένας πολύ βασικός παράγοντας είναι, ακόμα, η ψυχολογική υποστήριξη από τη οικογένεια, καθώς και η τακτική (ανά τρίμηνο) ιατρική παρακολούθηση. Επίσης, οι πάσχοντες θα πρέπει να αποφεύγουν άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως το κάπνισμα. Η ιδανική ισορροπία είναι αυτή που εξασφαλίζει τον άριστο γλυκαιμικό έλεγχο και προστατεύει το άτομο από τις χρόνιες επιπλοκές της νόσου, που είναι η μικροαγγειοπάθεια (νεφροπάθεια, αμφιβληστροειδοπάθεια και νευροπάθεια) και η μακροαγγειοπάθεια (στεφανιαία νόσος, εγκεφαλικά επεισόδια, περιφερική αγγειακή νόσος).

Οι μελέτες έχουν δείξει ότι δεν παρουσιάζουν όλα τα άτομα με διαβήτη επιπλοκές, αλλά η εμφάνιση αυτών έχει σχέση με τη ρύθμιση του σακχάρου αίματος. Με τις σύγχρονες εξελίξεις της επιστήμης και τη καλύτερη φροντίδα, σήμερα έχει αυξηθεί πολύ ο χρόνος ζωής των ατόμων με διαβήτη τύπου 1, πλησιάζοντας εκείνον των ατόμων χωρίς διαβήτη.

Τέλος, με γνώμονα το σημαντικό ρόλο που έχουν αναλάβει στην αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη σε ολόκληρο τον κόσμο, οι φαρμακευτικές εταιρίες Johnson & Johnson και Sanofi δίνουν πάντοτε δυναμικό «παρών» σε κάθε δράση που αποσκοπεί στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού γύρω από τη νόσο.

Όπως εξηγεί η Υπεύθυνη Marketing της LifeScan Johnson & Johnson κ. Τζούλη Ζιώγα, «με όραμα “να δημιουργήσουμε έναν κόσμο χωρίς όρια” για τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, η LifeScan αποτελεί μέρος των εταιριών της Johnson & Johnson Diabetes Solutions Companies, μια εταιρία συνεργασίας, που αντανακλά τη συνεχή δέσμευσή μας για την καλύτερη εξυπηρέτηση της κοινότητας του διαβήτη, με λύσεις που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη.

Με την τοποθέτηση του ασθενούς στο κέντρο των δραστηριοτήτων μας, συνεχώς προσπαθούμε να αναπτύξουμε προϊόντα και υπηρεσίες που βοηθούν τους ασθενείς και τους επαγγελματίες υγείας να επιτύχουν την βέλτιστη διαχείριση του σακχαρώδους διαβήτη.

Εδώ και 25 χρόνια, έχουμε επενδύσει στα προϊόντα OneTouch®, έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε την ποιότητα και την απόδοσή τους και να προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στην κοινότητα του διαβήτη».

Από την πλευρά της, η Sanofi Ελλάδας, στο πλαίσιο της συνεχούς προσπάθειάς της για την προαγωγή της ενημέρωσης και της πρόληψης του σακχαρώδη διαβήτη, υποστηρίζει την όμορφη αυτή εκστρατεία. Αγαπημένα πρόσωπα από το χώρο της ιατρικής, της τέχνης, της μουσικής, της δημοσιογραφίας και του θεάματος φωτογραφήθηκαν από το φακό του ταλαντούχου Γιώργου Καλφομανώλη και επικοινώνησαν σημαντικά μηνύματα για το διαβήτη. Το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία αυτού του Λευκώματος, που στόχο έχει να συμβάλλει με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο στην ευαισθητοποίηση όλων μας για τη νόσο, καθώς και στην επικοινωνία των μηνυμάτων της εκστρατείας «Διάδωσέ το».

O Διευθυντής του Τομέα Διαβήτη της Sanofi Ελλάδας κ. Πάνος Γιαννάτος δηλώνει σχετικά: «Με όπλο την ελπίδα στο επίκεντρο των ερευνών μας, στοχεύουμε στη συνεχή ανάπτυξη της καινοτομίας για να μετατρέπουμε έγκαιρα τις ανακαλύψεις της έρευνας σε θεραπευτικές λύσεις για τα άτομα με διαβήτη. Έχουμε ως προτεραιότητά μας να είμαστε δίπλα τους και να προσπαθούμε καθημερινά για τη βελτίωση της θεραπείας και της ποιότητας ζωής τους.

Στη Sanofi πιστεύουμε στην αξία των δράσεων ενημέρωσης και πρόληψης και, για το λόγο αυτόν, αποφασίσαμε να υποστηρίξουμε ενεργά και ουσιαστικά την εκστρατεία “Διάδωσέ το”».