Αρχική InfoMommy Σχέσεις Με ποιους τρόπους βλάπτουμε την ψυχική μας υγεία;

Με ποιους τρόπους βλάπτουμε την ψυχική μας υγεία;

depressed-woman-on-couchΤο μυαλό και η διάθεσή μας επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τον κόσμο γύρω μας. Γεγονότα όπως η ανεργία, ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου ή ένας χωρισμός συχνά έχουν μεγάλη επίδραση στην ψυχική μας υγεία.

Όμως, οι καθημερινές σκέψεις και πράξεις μας είναι εκείνες που μπορεί να αποτελέσουν τον χειρότερο εχθρό μας. Διαβάστε ποιες είναι αυτές οι «ψυχικές παγίδες» και πώς μπορείτε να τις αποφύγετε:

Έλλειψη άσκησης
Η φυσική δραστηριότητα παίζει σημαντικό ρόλο στην ενδυνάμωση της διάθεσης και μπορεί ακόμη και να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και του άγχους. Η τακτική άσκηση φαίνεται να έχει θετική επίδραση στις χημικές ουσίες του εγκεφάλου και τις ορμόνες που σχετίζονται με τη διάθεση, προωθώντας την καλύτερη ψυχική υγεία.

Ακαταστασία
Η ανεξέλεγκτη ακαταστασία στο σπίτι μπορεί να είναι πηγή ψυχολογικής δυσφορίας. Μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να αισθανθούν καταπίεση, τόσο κυριολεκτικά όσο και μεταφορικά. Έχει αποδειχθεί ότι σχετίζεται με την κατάθλιψη, το άγχος, ακόμη και την αύξηση του σωματικού βάρους.

Έλλειψη ύπνου
Ο ελλιπής ύπνος μπορεί να προκαλέσει ανησυχία, άγχος και μελαγχολία την επόμενη μέρα. Εάν μάλιστα η στέρηση του ύπνου είναι επαναλαμβανόμενη, τα συμπτώματα γίνονται χρόνια και αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης και αγχωδών διαταραχών.

Βασανιστικές σκέψεις
Όταν οι ίδιες σκέψεις τριγυρνούν ξανά και ξανά στο μυαλό μας, αυξάνονται οι καρδιακοί παλμοί και το σώμα απελευθερώνει αδρεναλίνη και κορτιζόλη, ορμόνες οι οποίες έχουν αρνητικές επιδράσεις τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική μας υγεία.

pensive_woman_looking_out_of_window_SMP0012078Καταπίεση του θυμού
Ο θυμός και η απογοήτευση είναι εντελώς φυσιολογικές αντιδράσεις σε αναπόφευκτες προκλήσεις της ζωής. Όταν όμως καταπιέζετε αυτά τα συναισθήματα και αφήνετε τα παράπονά σας να πολλαπλασιαστούν, είναι πολύ πιθανό να επηρεαστεί η ψυχολογία σας. Στην πραγματικότητα, έχει αποδειχθεί ότι τα καταπιεσμένα συναισθήματα σχετίζονται με τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Φόρτος εργασίας
Όταν χαθεί η ισορροπία ανάμεσα στην εργασία και την προσωπική ζωή, τότε αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης σοβαρών προβλημάτων υγείας. Μελέτη του 2011 αποδεικνύει ότι περισσότερες από 11 ώρες εργασίας καθημερινώς, υπερδιπλασιάζουν τις πιθανότητες ενός ατόμου να επηρεαστεί ψυχολογικά.

Μένετε στο σπίτι
Όταν κλείνεστε μέσα στο σπίτι στερείτε από τον οργανισμό τη βιταμίνη D, η οποία παράγεται από το σώμα ως απάντηση στο φως του ήλιου και έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει από την κατάθλιψη. Επιπλέον, η ίδια η φύση φαίνεται να μας απαλύνει σε ένα υποσυνείδητο επίπεδο. Σε μια πρόσφατη μελέτη, οι τομογραφίες του εγκεφάλου έδειξαν ότι οι άνθρωποι που περπάτησαν μέσα σε πάρκα ήταν πιο ήρεμοι και λιγότερο απογοητευμένοι από εκείνους που περπάτησαν σε πολυσύχναστους δρόμους της πόλης.

Τελειομανία
Προσπαθώντας να ανταποκριθείτε σε υψηλά πρότυπα τελειότητας σε ό, τι κι αν κάνετε, είναι πιθανό να οδηγηθείτε στην απογοήτευση και στη χαμηλή αυτοεκτίμηση. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η τελειομανία έχει συνδεθεί με μια σειρά από προβλήματα ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης, του άγχους και των διατροφικών διαταραχών.

Απαισιοδοξία
Οι απαισιόδοξοι άνθρωποι, που βλέπουν συνεχώς το ποτήρι μισοάδειο, φαίνεται να είναι πιο ευάλωτοι στην κατάθλιψη, το άγχος, τις διαταραχές του ύπνου, καθώς και άλλα προβλήματα υγείας. Από την άλλη, η αισιοδοξία φαίνεται ότι βοηθάει την αντιμετώπιση και την προστασία ενάντια στις ίδιες συνθήκες.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.