Αρχική InfoMommy Υγεία Με σύνθημα "Όλοι μετράμε την πίεσή μας" η Ελληνική Εταιρεία Υπέρτασης ενημερώνει, ευαισθητοποιεί και μετρά την πίεσή μας - Δείτε τα σημεία

Με σύνθημα "Όλοι μετράμε την πίεσή μας" η Ελληνική Εταιρεία Υπέρτασης ενημερώνει, ευαισθητοποιεί και μετρά την πίεσή μας - Δείτε τα σημεία

piesi

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Υπέρτασης. στις 17 Μαΐου, θεσπίστηκε με σκοπό να προβάλει το πόσο σημαντικό είναι να γνωρίζει ο πληθυσμός εάν πάσχει από Υπέρταση και να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες ώστε να προλαμβάνουν την εμφάνισή της και να την ελέγχουν αποτελεσματικά.
Ο στόχος για την Ημέρα Υπέρτασης 2015 είναι «όλοι να γνωρίζουν αν έχουν υπέρταση» και το κύριο μήνυμα είναι «Όλοι μετρήστε την πίεσή σας».

  • Πάνω από 2.000.000 Έλληνες έχουν υπέρταση
  • Πάνω από το 1/3 των ενηλίκων έχουν υπέρταση και πάνω από το 1/2 των ηλικιωμένων.

Η υπέρταση παραμένει κύριος παράγοντας κινδύνου για νόσο ή θάνατο διεθνώς. Είναι η πρώτη αιτία νόσου στις αναπτυγμένες χώρες, η πρώτη αιτία εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής ανεπάρκειας και η δεύτερη αιτία εμφράγματος της καρδιάς.

Είναι εύκολο να διαγνωστεί και υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να μειωθεί χωρίς φάρμακα αλλά και καλά μελετημένα και δραστικά φάρμακα ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.

Δυστυχώς η υπέρταση συχνά παραμένει αδιάγνωστη. Επιπλέον, αρκετοί υπερτασικοί που παίρνουν φάρμακα δεν έχουν ρυθμιστεί επαρκώς.

Η υγιεινή διατροφή με πολλά φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκομικά χωρίς λίπη, η μείωση του αλατιού στο φαγητό, η τακτική σωματική άσκηση (π.χ. γρήγορα βάδισμα για τουλάχιστον μισή ώρα τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας), η διατήρηση κανονικού σωματικού βάρους και η αποφυγή υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ (μέχρι 2 ποτά την ημέρα για τους άνδρες και 1 για τις γυναίκες) μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση της πίεσης.

Υπάρχουν διάφορες επιλογές για φαρμακευτική θεραπεία, η οποία εξασφαλίζει αποτελεσματική προστασία από τα καρδιαγγειακά επεισόδια χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες.

Οικογενειακό τραπέζι - υψίστης σημασίας

Όπως μας είπε η Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Υπέρτασης κα Σ. Δούμα, Καθηγήτρια Παθολογίας ΑΠΘ, στη διάρκεια εκδήλωσης, "είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι πλέον οι γιατροί συναντούν όλο και περισσότερα άτομα μικρότερης ηλικίας που εμφανίζουν υπέρταση. Σε αυτό ευθύνεται αρκετά ο σύγχρονος τρόπος διατροφής μέσα στο σπίτι. Οι οικογένειες δεν συνηθίζουν σήμερα να έχουν καθημερινά στο τραπέζι τους σαλάτες, ιδίως πράσινες που χρειάζονται περισσότερο χρόνο για την προετοιμασία τους. Είναι ευθύνη των γονιών, συνεχίζει η καθηγήτρια, τα παιδιά να συνηθίζουν στο μεσογειακό μοντέλο διατροφής και να μαθαίνουν σε γεύσεις φαγητών όπου το αλάτι υπολείπεται. Η υπέρταση ευνοείται από την πρόσληψη αλατιού, ενώ αυτό που πρέπει να γνωρίζει κάθε μητέρα που ασχολείται με την οικογενειακή διατροφή είναι ότι τα 6 mg που είναι η αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη αλατιού, τα καταναλώνουμε ήδη μέσω μιας ισορροπημένης ημερήσιας διατροφής. Αξίζει λοιπόν να προσέχουμε και να μυούμε τα παιδιά μας σε μια σωστή διατροφή, που θα συνίσταται στο μαγειρεμένο σπιτικό φαγητό, χωρίς αλάτι".

Για να επιτευχθεί άριστη ρύθμιση της πίεσης σε σχεδόν τις μισές περιπτώσεις χρειάζεται συνδυασμός 2-3 φαρμάκων. Η απλοποίηση της θεραπείας με φάρμακα σε μια πρωινή δόση και με σταθερούς συνδυασμούς (2 ή 3 φάρμακα σε ένα χάπι) είναι απαραίτητη για την επίτευξη μακροχρόνιας συμμόρφωσης στη θεραπεία.

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Υπέρτασης ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Υπέρτασης (17 Μαΐου) παρουσιάστηκαν ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με τη νόσο και την αντιμετώπισή της.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν:

  • η Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Υπέρτασης κα Σ. Δούμα, Καθηγήτρια Παθολογίας ΑΠΘ, Διευθύντρια Γ΄ Παθολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, Θεσσαλονίκη,
  • ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Υπέρτασης κ. Γ. Στεργίου, Καθηγητής Παθολογίας & Υπέρτασης, Κέντρο Υπέρτασης, Γ’ Παθολογική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Σωτηρία, αναφέρθηκε στα χαμηλά ποσοστά των ασθενών που ρυθμίζονται ικανοποιητικά.
  • ο Αναπληρωτής Καθηγητής Καρδιολογίας κος Κ. Τσιούφης, Καρδιολογική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιπποκράτειο νοσοκομείο, Γραμματέας του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Υπέρτασης

 
Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Υπέρτασης, και με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού, θα πραγματοποιηθεί Πρόγραμμα Μετρήσεων με υποστήριξη νοσηλευτικού προσωπικού και διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Υπέρτασης.

Το Πρόγραμμα θα διεξαχθεί το Σάββατο 16 Μαΐου, μεταξύ 9:30 – 14:00 μμ στις κάτωθι πόλεις:

1. Αθήνα (Αμπελόκηποι σταθμός Μετρό Αλεξάνδρας & Σούτσου)
2. Θεσσαλονίκη (Πλατεία Αριστοτέλους – κάτω από τη Μητροπόλεως)
3. Πάτρα (Πλατεία Αγ. Γεωργίου)
4. Καλαμάτα (Πλατεία Βασ. Γεωργίου)
5. Τρίπολη (Πλατεία Γεωργίου Β')
6. Χανιά Κρήτης (Πλατεία Δημοτικής Αγοράς)
7. Ηράκλειο Κρήτης (Πλατεία Ελ. Βενιζέλου)
8. Λάρισα (Κεντρική Πλατεία μπροστά από το σπιτάκι του Δήμου)
9. Βόλος (Πλατεία Αγ. Νικολάου)
10. Τρίκαλα (Κεντρική Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου)
11. Ιωάννινα (Μπροστά από το Κτίριο Περιφέρειας Ηπείρου)
12. Σέρρες (Πλατεία Ελευθερίας)


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.