Με το μπλε χρώμα του διαβήτη θα φωταγωγηθεί και το «Καλλιμάρμαρο»

timthumbΣτα μπλε θα «ντυθεί» σήμερα και αύριο, ένα από τα ιστορικότερα μνημεία της Ελλάδας, το Παναθηναϊκό Στάδιο, μαζί με ιστορικά μνημεία και κτίρια – ορόσημα σε όλον τον κόσμο όπως η «Όπερα του Σίδνεϋ» στην Αυστραλία, το «Άγαλμα της Μικρής Γοργόνας» στην Δανία, η «Πύλη του Βρανδεμβούργου» στην Γερμανία, ο «Οβελίσκος του Μπουένος Άιρες» στην Αργεντινή, ενισχύοντας την εκστρατεία για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη, στις 14 Νοεμβρίου.

Η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία με την υποστήριξη της Novartis Hellas πραγματοποίησε Συνέντευξη Τύπου με αφορμή τη συμμετοχή της χώρας μας για δεύτερη συνεχή χρονιά στην παγκόσμια πρωτοβουλία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη, και ανακοίνωσε τη φωταγώγηση με το διεθνές μπλε χρώμα του διαβήτη ενός από τα ιστορικότερα μνημεία της Ελλάδας, του Παναθηναϊκού Σταδίου «Καλλιμάρμαρο».

Η Ελλάδα συμμετέχει για δεύτερη συνεχή χρονιά στη διεθνή πρωτοβουλία φωταγώγησης ιστορικών κτιρίων σε όλο τον κόσμο, στοχεύοντας στην ευαισθητοποίηση αλλά και στην αφύπνιση για τον Διαβήτη, μία νόσος που τείνει να λάβει τη μορφή επιδημίας, ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, Στυλιανή Ηρακλειανού.

Στην Ελλάδα, η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει σε διατροφικές αλλαγές, με αποτέλεσμα την ραγδαία αύξηση της παχυσαρκίας και του διαβήτη, πλήττοντας κυρίως άτομα που ανήκουν σε χαμηλότερες κοινωνικοοικονομικές τάξεις, ανέφερε, η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Οικονομικών Υγείας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Μαίρη Γείτονα. Επισήμανε επίσης τις επιπτώσεις της νόσου σε κοινωνικό επίπεδο, αλλά και στον υγειονομικό σύστημα της χώρας.

diabetes_01Μελέτη με δεδομένα 2012 υπολογίζει το μέσο ετήσιο κόστος ασθενούς στην Ελλάδα περίπου στα 7.100 ευρώ, από το οποίο το 56% αφορά στην αντιμετώπιση συν-νοσηροτήτων και επιπλοκών και το 15% το κόστος της αντιδιαβητικής αγωγής. Το συνολικό κόστος αντιμετώπισης της νόσου επαυξάνεται σημαντικά στους αρρύθμιστους ασθενείς, είπε η κ. Γείτονα.

Απογοητευτικά είναι τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), για την πορεία του σακχαρώδη διαβήτη, που παρουσίασε η κ. Ηρακλειανού, σύμφωνα με τα οποία εκτιμάται πως μέσα στην επόμενη δεκαπενταετία ο αριθμός των πασχόντων θα υπερβεί τα 500 εκατομμύρια, καθιστώντας τη νόσο έβδομη βασικότερη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι το 8% – 9% του πληθυσμού (800 – 900 χιλιάδες) πάσχει από διαβήτη, ενώ υπάρχει και ένα ποσοστό 3% – 4% του γενικού πληθυσμού που δε γνωρίζει ότι πάσχει από τη νόσο.

Την ανάγκη λήψης μέτρων για την προστασία των ασθενών επεσήμανε από την πλευρά της η κ. Αθανασία Καρούνου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη, προσθέτοντας, ότι το σύστημα υγείας θα πρέπει να εστιάσει και στην πρόληψη και αναχαίτιση της ανοδικής πορείας της νόσου στη χώρα μας.

16672387_00_01_20131109_HOP.limghandlerΣτα μπλε φωταγωγήθηκε χθες και η Βουλή των Ελλήνων. Στόχος του εορτασμού είναι η ευαισθητοποίηση αλλά και η αφύπνιση για τον Διαβήτη, μία νόσος που τείνει να λάβει τη μορφή επιδημίας.

Λίγα λόγια για την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη:

  • Η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη εορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Νοεμβρίου
  • Η εκστρατεία της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη υλοποιείται με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη (IDF) και υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας
  • Στόχος είναι η μέγιστη ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού για την νόσο
  • Οι εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη διοργανώνονται από την Παγκόσμια Ομοσπονδία για το Διαβήτη και τις κατά τόπους εταιρείες – μέλη της σε περισσότερες από 160 χώρες
  • Περισσότερα από 1.000 ιστορικά κτήρια και μνημεία ανά τον κόσμο φωτίζονται με το διεθνές μπλε χρώμα του διαβήτη
  • Η εκστρατεία για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη αποτελεί το πέμπτο μέρος ενός πενταετούς προγράμματος (2009 – 2013) με ιδιαίτερη έμφαση στην «Εκπαίδευση και Πρόληψη του Διαβήτη»