Αρχική Quiz Μεγάλες ανακαλύψεις: Ποιος ήταν ο Τύχο Μπράχε;

Μεγάλες ανακαλύψεις: Ποιος ήταν ο Τύχο Μπράχε;

Tycho_Brahe

Παρατηρούσε τα άστρα από μικρός. Τα μυστήρια του ουρανού τα λάτρευε και περνούσε τις νύχτες του παρακολουθώντας την πορεία τους. Ήθελε να καταλάβει τον κόσμο τους, τις κινήσεις τους και να μετρήσει την απόσταση που τον χώριζε από αυτά.

Δανός αστρονόμος, ο Τύχο Μπράχε έγινε γνωστός όταν ανακάλυψε (1572) έναν καινοφανή – αστέρας που εκρήγνυται- και κατόρθωσε να αλλάξει την βεβαιότητα ότι οι απλανείς αστέρες δεν αλλάζουν!

Τον βάφτισε Νόβα – που σημαίνει νέος. Ακόμα, υπολόγισε τη θέση πολλών απλανών αστέρων, πάνω από 700.

Γεννήθηκε το 1546 στη Δανία, σημερινή Σουηδία  και πίστευε ότι η Γη αποτελούσε το κέντρο του σύμπαντος, όπως και πολλοί άνθρωποι της εποχής του. Ο Μπράχε δεν αποδέχτηκε ποτέ τη θεωρία του Κοπέρνικου, πίστευε ότι ο Ήλιος περιστρέφεται γύρω από τη Γη και οι άλλοι πλανήτες κινούνται γύρω του.

Ο Κέπλερ και ο Νεύτων στήριξαν το έργο τους στις παρατηρήσεις του Μπράχε.

Προέρχεται από ευγενική γενιά, η οικογένεια του ζούσε σε κάστρο, η μητέρα του ήταν στην ακολουθία της βασίλισσας.

Μεγάλωσε με θετούς γονείς, το θείο του και την σύζυγό του, καθώς ήταν άτεκνοι και τον απήγαγαν μετά τη γέννηση του μικρότερου αδερφού του. ήθελα να τον υιοθετήσουν χωρίς προηγουμένως να πάρουν τη συγκατάθεση των γονιών του.

Στα πλαίσια της οικογένειας, έγινε μια συμφωνία και έτσι ο θείος και η θεία ανέλαβαν να τον αναθρέψουν σαν δικό τους παιδί. Απέκτησε άλλα 10 αδέρφια από τους βιολογικούς του γονείς.

Ο θείος ήθελε να τον σπουδάσει νομικά, φτάνοντας το 1599 στην Πράγμα η φήμη προηγήθηκε:  Ήταν ο γλεντζές ευγενής με την περιπετειώδη ζωή και αμέσως το προσωνύμιο «ο άνθρωπος με τη μύτη από χιόνι», εξαιτίας της τεχνητής μύτης του, καθώς είχε χάσει τη δική του σε μονομαχία, και άρχισε να διεξάγει αστρονομικές παρατηρήσεις και αλχημιστικά πειράματα.

Ταξίδεψε σ' ολόκληρη την Ευρώπη, ενώ στη νησί Βεν της Δανίας έχτισε το αστεροσκοπείο Ουράνιμποργκ.

49-10-thumb-large

Μυστήριο καλύπτει το θάνατό του…

Σύμφωνα με τον Δανό ιστορικό Πέτερ Αντερσεν, ο Τύχων Μπράχε έπεσε θύμα μιας μηχανορραφίας που εξύφανε ο  βασιλιάς Χριστιανός Δ' (1577-1648), και δολοφονήθηκε  με υδράργυρο από τον ανιψιό του Ερίκ Μπραχέ. Όμως, όταν άνοιξαν τον τάφο του και πήραν δείγμα για εξετάσεις, δεν ανιχνεύτηκε ποσότητα υδραργύρου, ικανή να προκαλέσει το θάνατο.

Προς τιμήν του …

Ο Τύχο Μπράχε (Tycho Brahe) είναι ένας αστεροειδής της Κύριας Ζώνης Αστεροειδών.

Ανακαλύφθηκε το 1940 από τον Φινλανδό αστρονόμο Ούργιο Βάισαλα


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.