Μεγάλη Αικατερίνη: Η πρώτη που έκανε το εμβόλιο κατά της ανεμοβλογιάς για να πείσει τους υπηκόους της ότι είναι ασφαλές

Μια καταστροφική επιδημία ευλογιάς σκότωσε περίπου 400.000 ανθρώπους σε ολόκληρη την Ευρώπη τον 18ο αιώνα, συμπεριλαμβανομένων, βέβαια, και πολλών βασιλέων. Από εκείνους που προσβλήθηκαν από την ασθένεια εκείνη την περίοδο, περίπου το 30% πέθανε, ενώ το ένα τρίτο τυφλώθηκε.

Πριν γίνει γίνει αυτοκράτορας της Ρωσίας, ο Πέτρος ο Γ΄ νόσησε από τον αερομεταφερόμενο ιό, ο οποίος τον άφησε ζωντανό μεν αλλά με ουλές και παραμορφωμένο. Η σύζυγός του, η Μεγάλη Αικατερίνη, κατάφερε να αποφύγει την ασθένεια, αλλά επηρεάστηκε βαθιά από το τις επιπλοκές στον άντρα της. Η ίδια έγινε αυτοκράτειρα της Ρωσίας, μετά την εκθρόνιση του συζύγου της, και ανέλαβε δράση επειδή φοβόταν για την ασφάλεια του γιου της και των υπηκόων της.

Η αρχική μέθοδος πρόληψης της ευλογιάς ήταν μια μορφή εμβολιασμού, ο οποίος λειτούργησε προκαλώντας μια ήπια μορφή της νόσου στο υγιές άτομο. Η Κατερίνα κάλεσε τον Δρ Thomas Dimsdale από τη Σκωτία να κάνει το εμβόλιο εκείνη, ο γιος της και οι αυλικοί της ώστε να δώσει το παράδειγμα στο ρωσικό λαό ότι η διαδικασία είναι ασφαλής.

Ο γιατρός δεν ήταν σίγουρος αν η ευλογιά θα “συμπεριφερόταν” στη Ρωσία όπως και στη Δυτική Ευρώπη, οπότε ενθάρρυνε την αυτοκράτειρα να αναγκάσει στους πολίτες να δοκιμάσουν εκείνοι πρώτοι το εμβόλιο, όμως εκείνη επέμεινε.

Η απόφασή της να εμβολιαστεί ήταν αμφιλεγόμενη, αλλά ήταν τελικά επιτυχής. Ανέπτυξε ήπια συμπτώματα που διήρκεσαν πάνω από δύο εβδομάδες και στη συνέχεια ήταν υγιής.

Έπειτα, επιδίωξε να εμβολιάσει ολόκληρη την αυτοκρατορία της. Σύμφωνα με την ίδια, «Ο στόχος μου ήταν, μέσω του παραδείγματός μου, να σώσω από τον θάνατο τον λαό μου που, χωρίς να γνωρίζουν την αξία του εμβολίου, και επειδή φοβούνταν, παρέμεναν σε κίνδυνο».

Μέχρι το 1800, περίπου 2 εκατομμύρια εμβόλια χορηγήθηκαν στη Ρωσική Αυτοκρατορία. Χάρη στην προθυμία της τσαρίνας Κατερίνας να αποδείξει την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού, σώθηκαν εκατομμύρια ζωές.

Την ίδια περίοδο, ένας γιατρός ονόματι Eddard Jenner ανακάλυψε μια ασφαλέστερη και πιο αξιόπιστη τεχνική, η οποία οδήγησε στο πρώτο σύγχρονο εμβόλιο.

Μαζί, η πρώτη γυναίκα ηγέτης της Ρωσίας και ο Τζένερ βοήθησαν στη δημιουργία ανοσίας της ευλογιάς. Το τελευταίο κρούσμα της νόσου διαγνώστηκε πριν από περισσότερα από 40 χρόνια και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πιστοποίησε ότι η ασθένεια εξαλείφθηκε παγκοσμίως το 1980. Έτσι έχουμε την Μεγάλη Αικατερίνη, τον Jenner και τους επιστήμονες που ακολούθησαν να ευχαριστήσουμε για την προσβασιμότητα σε διαθέσιμα εμβόλια που σώζουν ζωές.

Πηγή: medium.com