Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η τριήμερη ενημερωτική εκδήλωση στην Καλαμαριά με θέμα «την οστεοπόρωση»

δωρεάν εξετασεις κύφωσης - σκολίωσης

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η τριήμερη ενημερωτική εκδήλωση στην Καλαμαριά με θέμα την «οστεοπόρωση», ενώ πλήθος κόσμου από την ευρύτερη περιοχή συγκεντρώθηκε για να ακούσει  τα νεότερα δεδομένα γύρω από την οστεοπόρωση, την πρόληψη και την διατροφή.

Η διοργάνωση της εκδήλωσης υλοποιήθηκε από το Σύλλογο Σκελετικής Υγείας, Πεταλούδα σε συνεργασία με το Δήμο Καλαμαριάς, ενώ  πραγματοποιήθηκε από εξειδικευμένους επιστήμονες το Σάββατο 5 Απριλίου 2014 στο Θεατράκι «Βότση».

Επίσης πιο συγκεκριμένα, το πρωί της Παρασκευής 4 Απριλίου και το πρωί του Σαββάτου 5 Απριλίου πραγματοποιήθηκαν δωρεάν μετρήσεις οστικής πυκνότητας σε πάνω από 300 άτομα.

Παράλληλα από την Παρασκευή 4 Απριλίου 2014 έως και την Κυριακή 6 Απριλίου 2014 πραγματοποιήθηκαν δωρεάν εξετάσεις κύφωσης – σκολίωσης στον ίδιο χώρο σε πάνω από  200 άτομα.
πάνελ ομιλητών

Το πάνελ των ομιλητών αποτελούνταν από τον κο Λάκκο Θωμά, Χειρουργό Ορθοπεδικό, τον κο Σιδερίδη Αριστοτέλη, Χειρουργό Ορθοπεδικό, τον κο Σαμολαδά Ευθύμιο,  Ορθοπεδικό Χειρουργό, Λέκτορα Ορθοπεδικής Α.Π.Θ. και την κα Άννα Ντούτση, Εκπρόσωπο του Συλλόγου Σκελετικής Υγείας, Πεταλούδα.

Την εκδήλωση άνοιξε η κα Χατζηκωστή Μαριάντζελα, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας, Αλληλεγγύης και Δημόσιας Υγείας η οποία χαιρέτησε τους ομιλητές και τους παρευρισκομένους, τόνισε την αξία της πρόληψης και της ενημέρωσης και είπε πως παρόμοιες δράσεις θα γίνουν και στο μέλλον.

Οι ομιλητές παρουσίασαν στον κόσμο τις προεκτάσεις που μπορεί να πάρει η οστεοπόρωση ως χρόνια νόσος και έδωσαν χρήσιμες συμβουλές σε όλους τους παρευρισκομένους.

Συγκεκριμένα, η κα Άννα Ντούτση, Εκπρόσωπος του Συλλόγου Σκελετικής Υγείας, Πεταλούδα παρουσίασε σημαντικά στοιχεία από την έρευνα που έκανε ο Σύλλογος για την Ελλάδα. Αναφέρθηκε  στο πολύπλευρο έργο του,  στην κατάκτηση του πρώτου βραβείου από τον Σύλλογό, στο Παγκόσμιο Συνέδριο για τους Συλλόγους Οστεοπόρωσης, που πραγματοποιήθηκε στο Μαϊάμι των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς και στο 1ο βραβείο για τη δημιουργία της καλύτερης καμπάνιας δημοσιοποίησης, στο Παγκόσμιο Συνέδριο των Συλλόγων για την Οστεοπόρωση, που διεξήχθη στο Ελσίνκι της Φιλανδίας το 2013.

Στη συνέχεια, ο κος Λάκκος Θωμάς εξήγησε αναλυτικά στο κοινό το τι είναι η οστεοπόρωση, ποιους αφορά και ποια είναι η  κορυφαία οστική πυκνότητα. Επίσης, έδωσε κάποια στοιχεία για την πρόληψη κάνοντας αναφορά στην διατροφή για την οστεοπόρωση.

Έπειτα, ο κος Σιδερίδης Αριστοτέλης εξήγησε αναλυτικά για τα κατάγματα που προκύπτουν από οστεοπόρωση και για το πώς αντιμετωπίζονται στα διάφορα σημεία, καθώς και για την πρόληψη τους. Επίσης, μίλησε για τους τρόπους ελέγχου της οστεοπόρωσης, τους παράγοντες κινδύνου και την διάγνωση της οστεοπόρωσης Τέλος, μίλησε για την φαρμακευτική θεραπεία, την πρόληψη των πτώσεων και έκανε μια αναφορά στην άσκηση για την οστεοπόρωση.

Τέλος, ο κύριος Σαμολαδάς Ευθύμιος εξήγησε αναλυτικά το πρόβλημα της κύφωσης και τις σκολίωσης, πότε εμφανίζεται και πως αντιμετωπίζεται.

Ο Σύλλογος Σκελετικής Υγείας, Πεταλούδα είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο επίσημα αναγνωρισμένο από το Διεθνές Ίδρυμα Οστεοπόρωσης (ΙΟF) και την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (WHO).