Μεγαλώνοντας ανεξάρτητα, αυτόνομα και πάνω απ’ όλα χαρούμενα παιδιά …από κούνια!

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι νέοι γονείς επιλέγουν τη μέθοδο Μοντεσσόρι για τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους. Η βάση της μεθόδου είναι η εμπιστοσύνη προς το παιδί, ώστε να αναπτύξει τις δικές του ικανότητες, νοητικές, σωματικές και ψυχολογικές. Γι αυτό και το μότο του συστήματος είναι να βοηθάμε το παιδί να τα κάνει όλα μόνο του και να σεβόμαστε τη προσωπική του ελευθερία και τα ενδιαφέροντα του. Το μοντεσσοριανό σύστημα παροτρύνει τους γονείς να βοηθάνε στην ανάπτυξη των θετικών στοιχείων του παιδιού, ώστε να μην υπάρχει πολύ χώρος για τα αρνητικά, αλλά και να το σέβονται όταν κάνει λάθη, γιατί αργότερα μπορεί να τα διορθώσει από μόνο του

Το όραμα της σπουδαίας Μαρία Μοντεσσόρι

Η Ιταλίδα γιατρός και εκπαιδευτικός, Μαρία Μοντεσσόρι, που έχει συνδέσει το όνομά της με τη διαπαιδαγώγηση των μικρών σε ηλικία ανθρώπων, αλλά και των νεαρών ατόμων, ήταν μια επαναστάτρια της εποχής της που έμελλε να φέρει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο που γονείς και εκπαιδευτικοί βλέπουμε και αντιμετωπίζουμε τα παιδιά σήμερα.

Στην εμβληματική της φράση “Τίποτα δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί στον κόσμο των ενηλίκων αν δεν έχει πραγματοποιηθεί πρώτα στον κόσμο των παιδιών” η παιδαγωγός συμπύκνωσε τη σημασία και το σεβασμό που πρέπει να δείχνουμε στο παιδί. Κάθε παιδί είναι μια υπόσχεση γιατί φέρει μέσα του έναν θησαυρό ενθουσιασμού και αγάπης.

Ήρθε η ώρα να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τα μικρά παιδιά

Ούσα νέα μαμά ενδιαφέρομαι ιδιαιτέρως για βιβλία ανατροφής και οδηγούς γονεικότητας γιατί θέλω να προσφέρω στο παιδί μου όλα τα εφόδια αλλά και όλο το πεδίο δράσης ώστε να αναπτύξει στο μέγιστο τις δικές του ικανότητες, νοητικές, σωματικές και ψυχολογικές.

Δεν θέλω να το “εγκλωβίσω” στα δικά μου στερεότυπα ούτε να ακολουθήσω το στιλ ανατροφής με το οποίο μεγάλωσα. Έχοντας διαβάσει αρκετά επί του θέματος κατέληξα ότι η αγωγή του παιδιού πρέπει να είναι τέτοια ώστε να σέβεται την ανάγκη του για προσωπική ελευθερία, τον ατομικό του ρυθμό και τα ενδιαφέροντά του.

Όλα αυτά λοιπόν με οδήγησαν στη μέθοδο Μοντεσσόρι που γνώρισα, κατανόησα και πλέον ακολουθώ πιστά μέσα από το βιβλίο “Μοντεσσόρι, Από τη γέννηση έως 3 ετών” που έγραψε η Σαρλότ Πουσέν και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωα. 

Στις σελίδες αυτού του εγχειριδίου, η μοντεσσοριανή εκπαιδεύτρια με πιστοποίηση από τη Διεθνή Μοντεσσοριανή Εταιρεία παρουσιάζει βήμα προς βήμα με απλό, λειτουργικό και άκρως κατανοητό τρόπο τη φιλοσοφία αυτής της μεθόδου ανατροφής/εκπαίδευσης που στοχεύει στο να βοηθήσει τα παιδιά να γίνουν ισορροπημένοι ενήλικες και να αναπτύξουν μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα.

Για να είναι ένα παιδί χαρούμενο πρέπει να έχει την δυνατότητα να αναπτυχθεί πολύπλευρα, και σωματικά και συναισθηματικά και σε επίπεδο γνώσεων. Όλες αυτές τις προκλήσεις τις επιτυγχάνει και με το παραπάνω η μέθοδος Μοντεσσόρι καθώς αντιμετωπίζει το παιδί εξατομικευμένα βάσει του δικού του ρυθμού και της δικής του προσωπικότητας.

Η σημασία του οικογενειακού περιβάλλοντος

Στο βιβλίο παρουσιάζεται η μοντεσσοριανή προσέγγιση από τη γέννηση του παιδιού μέχρι και τα τρία του χρόνια. Η συγγραφέας παρουσιάζει όλο αυτό το σημαντικό υλικό μέσα από ευκολοδιάβαστα κείμενα μικρής έκτασης που δίνουν στο γονέα όλη την απαραίτητη καθοδήγηση και πληροφόρηση με απλούς κατανοητούς όρους.

Η εκπαίδευση ξεκινά πρωτίστως στο περιβάλλον του σπιτιού. Εμείς, οι γονείς είμαστε, αδιαμφισβήτητα, οι πιο σημαντικοί δάσκαλοι για τα παιδιά μας. Από τη στιγμή που γεννιούνται – αν όχι και πριν.  Επομένως, η οικογένεια έχει τη μέγιστη ευθύνη να διαμορφώσει τις καταλληλότερες συνθήκες για τις ανάγκες του παιδιού.

Ακολουθώντας τα διδάγματα και το μοντέλο διαπαιδαγώγησης Μοντεσσόρι οφείλουμε να παρέχουμε στο παιδί ένα ασφαλές και ήρεμο περιβάλλον, που θα το σέβεται, θα εξασφαλίζει την ελευθερία δράσης του, θα του προσφέρει πολλές ευκαιρίες εξερεύνησης και θα προσαρμόζεται στις ανάγκες του που είναι διαρκώς μεταβαλλόμενες.

«Μάθε με πώς να είμαι ο εαυτός μου. Αυτό είναι το κλειδί»

Το βιβλίο βρίθει παραδειγμάτων και αληθινών ιστοριών από επαγγελματίες της μοντεσσοριανής εκπαίδευσης που εξηγούν πώς θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε εφεξής κάθε συμπεριφορά του παιδιού μας, πώς θα καταφέρουμε να δούμε τον κόσμο μέσα από τα μάτια του με απώτερο στόχο να του δώσουμε όλα τα “όπλα” για να γίνει ένα ανεξάρτητο παιδί.

Μέσα από τις πάνω από 100 απλές παιδαγωγικές δραστηριότητες που προτείνονται θα διαπιστώσετε ιδίοις όμμασι πώς θα μπορέσετε να προσφέρετε στο παιδί σας ηρεμία, αυτονομία και αυτοπεποίθηση ώστε να κατακτήσει όλες τις απαραίτητες δεξιότητες  και να μεγαλώσετε ένα ανεξάρτητο παιδί που του αρέσει να μαθαίνει μέσα από την εξερεύνηση και την ανακάλυψη. Με ισχυρά συναισθηματικά, συμπεριφορικά και ηθικά θεμέλια, τα παιδιά αποκτούν κίνητρο και προετοιμάζονται για τον πραγματικό κόσμο.

Η μοντεσσοριανή προσέγγιση στο σπίτι

Αυτός ο οδηγός ανατροφής έχει γραφτεί με τόσο έξυπνο τρόπο που να βρείτε όλη την απαραίτητη καθοδήγηση για κάθε συμπεριφορά του παιδιού σας (θυμός, νευρικά ξεσπάσματα, πρόβλημα στον ύπνο, φαγητό, εκπαίδευση τουαλέτας) ώστε να είστε ανά πάσα στιγμή προετοιμασμένοι για το πώς θα αντιδράσετε.

Χρησιμοποιώντας όλες τις αρχές και τα τα εργαλεία που προτείνει η Σαρλότ Πουσέν θα μάθετε πόσο εύκολο είναι να είστε ο καθοδηγητής του παιδιού σας αντί να είστε το αφεντικό που του δίνει διαρκώς εντολές για καθετί  ή ο υπηρέτης του και να τρέχετε διαρκώς από πίσω του να κάνετε ό,τι επιθυμεί.

Από τη στιγμή που θα το πιάσετε στα χέρια σας μπορείτε να ξεκινήσετε να εφαρμόζετε τις μοντεσσοριανές αρχές στο σπίτι σας μέσα από εύκολα και πρακτικά βήματα. Θα βρείτε  εκατοντάδες συμβουλές και παραδείγματαφωτογραφικό υλικό και χρήσιμες λίστες , για να αφομοιώσετε πώς λειτουργεί αυτό το στιλ ανατροφής ώστε να μπορέσετε εύκολα να το εφαρμόσετε αβίαστα στο παιδί σας.

Και επειδή «η αρχή είναι το ήμισυ του παντός» το βιβλίο “Μοντεσσόρι, Από τη γέννηση έως 3 ετών” είναι η ιδανική αφετηρία για να μυηθείτε στη μοντεσσοριανή προσέγγιση υπό το πρίσμα του σεβασμού και της αγάπης στο μικρό παιδί, που όπως έλεγε και η Μ.Μοντεσσόρι «αξίζει το καλύτερο».

Εφαρμόζοντας όλα όσα προτείνει η συγγραφέας, θέτετε τις βάσεις για μια σχέση αλληλοσεβασμού με το παιδί και του δίνετε τα απαραίτητα εφόδια για να δημιουργήσει ρίζες ασφάλειας και να αποκτήσει φτερά αυτοπεποίθησης και ανεξαρτησίας.

Υπάρχει μεγαλύτερη ικανοποίηση για τον γονιό από αυτή;