- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Μεγαλώνοντας ανθεκτικά παιδιά: Τα 5 πράγματα που πρέπει να κάνετε

Όταν είσαι παιδί τα πάντα μοιάζουν με… τραγωδία. Το τοστ δεν είναι αρκετά ψημένο; Τρομερό! Τα τουβλάκια δεν στέκονται σωστά; Καταστροφή! Τα μαλλιά δεν είναι σαν της κούκλας; Απαράδεκτο! Ό, τι κι αν συμβεί μοιάζει με καταστροφικό γεγονός και φέρνει το τέλος του κόσμου. Αυτό δεν αλλάζει, είναι η πραγματικότητα.

Αυτό, όμως, που μπορεί να αλλάξει είναι τα «όπλα» με τα οποία μπορούμε να θωρακίσουμε το παιδί μας έτσι ώστε να αντιμετωπίζει τις δυσκολίες και τις απογοητεύσεις αργότερα στη ζωή του.

Μπορείτε, δηλαδή, να του δείξετε πώς να είναι ανθεκτικό. Και όταν μιλάμε για ανθεκτικότητα δεν εννοούμε αναισθησία ή εγωιστική συμπεριφορά, αλλά δυναμική και ρεαλιστική προσέγγιση της κάθε κατάστασης.

Η ανθεκτικότητα στον χαρακτήρα ενός ανθρώπου – όπως και τα περισσότερα στοιχεία της προσωπικότητάς του – διδάσκεται μέσα από παραδείγματα, τα οποία δείχνουν στα παιδιά πώς να διαχειριστούν το άγχος, να κατανοήσουν την απόρριψη και να καταλάβουν πώς τα εμπόδια δεν θα είναι για πάντα μπροστά τους.

Παρακάτω διαβάστε τις 5 συνηθισμένες πρακτικές που μπορείτε να ακολουθήσετε για να μεγαλώσετε ανθεκτικά παιδιά, όπως τις εξηγεί η ψυχολόγος και συγγραφέας βιβλίων για γονείς, Amy Morin.

Αφήστε το παιδί να «παλέψει»

Αν μεγαλώνετε το παιδί σας μέσα σε μια γυάλα προστασίας και δεν το αφήνετε να αντιμετωπίσει τις δύσκολές καταστάσεις που παρουσιάζονται τώρα μπροστά του, δεν θα καταφέρει ποτέ στη ζωή του να είναι δυνατό. Αφήστε το παιδί σας να μάθει ότι η σκληρή δουλειά είναι εκείνη που θα του φέρει αποτελέσματα στη ζωή του και προσπαθήστε να μην το «σώζετε» τόσο συχνά στη ζωή του.

Αφήστε το παιδί να βιώσει την απόρριψη

Για πάρα πολλούς λόγους τα παιδιά πρέπει να μάθουν από νωρίς να ακούν και να δέχονται την λέξη «όχι». Μπορεί να αντιστέκεται, να κλαίει, να φωνάζει, αλλά μέσα από τα όρια που θα θέσετε θα καταλάβει πως η άρνηση και η αποτυχία δεν αποτελούν το τέλος του κόσμου.

Δείξτε στο παιδί πώς να εκφράζει τα συναισθήματά του

Μιλώντας στα παιδιά για συναισθήματα τους δίνετε και την ικανότητα να σκεφτούν τι τα ενοχλεί ή τι τα κάνει χαρούμενα. Τα παιδιά που δεν μπορούν να εκφράσουν όσα νιώθουν, συνήθως, ξεσπούν τα συναισθήματά τους σε άλλους. Πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να μεγαλώσουν και να γίνουν άνθρωποι σκληροί που δεν μπορούν να διαχειριστούν τα νεύρα, τον θυμό ή την λύπη τους.

Αλλάξτε τα συναισθήματά του, μαζί

Τα παιδιά χρειάζεται να γνωρίζουν ότι η συμπεριφορά τους μπορεί να αλλάξει τα συναισθήματά τους.

Αν το παιδί σας, για παράδειγμα, είχε μια άσχημη μέρα στο σχολείο, μπορεί να επιλέξει να κάνει κάτι στο σπίτι, για να νιώσει καλύτερα. Δείξτε του ότι και εσείς συμπεριφέρεστε κάποιες φορές κόντρα στα συναισθήματά σας. Αντιμετωπίστε τη ζωή όσο πιο θετικά μπορείτε και αυτό θα κάνει και το παιδί σας…

Δημιουργείστε υγιής δεσμούς με τα παιδιά σας

Είστε οι πιο σημαντικοί δάσκαλοι για τα παιδιά σας και ως τέτοιοι θα πρέπει να περνάτε και ποιοτικό χρόνο με εκείνα. Γίνετε το ζωντανό παράδειγμα της ενσυναίσθησης, της ευθύνης, της αγάπης, της ευγένειας, της προσπάθειας, του σεβασμού. Μιλήστε με τα παιδιά σας για την καθημερινότητα, τις σκέψεις τους, τους προβληματισμούς τους, αλλά και όσα συμβαίνουν γύρω σας και δημιουργήστε μαζί τους υγιείς δεσμούς, μέσα από τους οποίους θα βγουν πιο δυνατοί, συναισθηματικά και ψυχικά, άνθρωποι στον κόσμο των ενηλίκων.