«Μετά το γάμο απομακρύνθηκα απ΄ τις φίλες μου. Είναι φυσιολογικό; Τι μπορώ να κάνω;»

best-friends-wallpaper-1600-1200-6511

Γνωρίζοντας τον έναν και μοναδικό άντρα της ζωής μας, συνηθίζουμε ν’ απομονωνόμαστε μαζί του προκειμένου να απολαύσουμε τον έρωτά μας. Κι ύστερα έρχεται ο γάμος, τα παιδιά και … οι φίλες που απομακρύνονται σιγά σιγά απ’ την καθημερινότητά μας.

Η απουσία τους όμως κάποια στιγμή θα γίνει έντονη. Οι φίλες μπορούν να είναι συνοδοιπόροι στις αλλαγές της ζωής μας. Ακόμη και αν οι ζωές τους είναι διαφορετικές.

Με τις φίλες μπορούμε να συζητήσουμε όσα ή κάποια απ’ τα προβλήματά μας, τις χαρές, τις λύπες μας. Μια φιλία μπορεί να «κρατήσει» ακόμη και απ΄ το τηλέφωνο. Μην της κλείσετε την πόρτα.

Υπάρχουν στιγμές που θα θελήσετε να πιείτε καφέ με κάποιον που σας ξέρει καλύτερα απ’ ότι οι μαμάδες των συμμαθητών των παιδιών σας. Που θα θελήσετε να γκρινιάξετε ή ακόμη και να κλάψετε, κάτι που αποφεύγετε να κάνετε με άλλες μαμάδες, γιατί μετά ενδεχομένως το διατυμπανίσουν.

Ίσως μια βόλτα με την αγαπημένη φίλη σας, είναι η ευκαιρία να χαλαρώσετε και να συζητήσετε για θέματα διαφορετικά απ’ τα καθημερινά. Ακόμη κι η αναδρομή στις νεανικές αταξίες, είναι ευκαιρία για να γελάσετε με την καρδιά σας.

Επενδύστε στη φιλία, θυμηθείτε έστω και μία φορά το μήνα να μιλάτε με τις φίλες σας, να τις ακούτε και τις εμπιστεύεστε.

Δοκιμάστε να βγείτε οικογενειακά, η οικογένειά σας με αυτή των φιλενάδων σας. Αν «δέσετε» σαν παρέα, θα μπορείτε να πηγαίνετε όλοι μαζί στις Κυριακάτικες βόλτες, ή ακόμη και στις καλοκαιρινές διακοπές.

Αν ο σύζυγός σας δεν συμπαθεί κάποια φίλη, μπορείτε να τη βλέπετε μόνη σας.

Αν η φίλη σας δεν έχει παιδιά ή είναι διαφορετικής ηλικίας απ’ τα δικά σας, κανονίστε να πιείτε ένα καφέ οι δυο σας μόνες.

Δεν είναι κακό ούτε κατακριτέο, οι γυναίκες να αφιερώνουν χρόνο για τον εαυτό τους. Και πιστέψτε με η έξοδος με φίλες θα σας ανανεώσει όσο δεν φαντάζεστε.

Θα μιλήσετε για Μόδα, για βιβλία που έχετε διαβάσει, για τις ταινίες που είδατε, κι ασφαλώς θα ακούσετε μια χρήσιμη συμβουλή για όσα σας απασχολούν.

Μη λησμονείτε ότι η φιλία, είναι απ΄ τα μεγαλύτερα αγαθά της ζωής μας. Η μοναξιά κι η απομόνωση, αντιθέτως, σε καμία ηλικία και κοινωνία.

Απ’ την ψυχολόγο ΄Ερρικα Αρετσού.