Αρχική Παιδικά Εργαστήρια «Mεταμορφώσεις»: Εικαστικό και χορευτικό εργαστήρι για παιδιά στο Μέγαρο Μουσικής

«Mεταμορφώσεις»: Εικαστικό και χορευτικό εργαστήρι για παιδιά στο Μέγαρο Μουσικής

Transformation_c_hervΓ VΓronΛse_Pompidou-57

Οι «Μεταμορφώσεις» αποτελούν μια πρωτότυπη πρόταση παιδικού εργαστηρίου από το Κέντρο Πομπιντού, η οποία συνδυάζει τον χορό και τις εικαστικές τέχνες. Πρόκειται, επί της ουσίας, για τη μετεξέλιξη της επιτυχημένης έκθεσης « Danser sa vie » («Χόρεψε τη ζωή σου»), που είχε κάνει αίσθηση πριν από δύο χρόνια στο Παρίσι. Στις «Μεταμορφώσεις», τα παιδιά καλούνται να καταγράψουν και να αποτυπώσουν τα αρχιτεκτονικά στοιχεία του χώρου όπου διεξάγεται το εργαστήρι, επάνω στο μουσαμαδένιο ύφασμα των σκηνών που έχουν στηθεί γύρω τους. Στη συνέχεια, το υφασμάτινο υλικό μετατρέπεται σε κοστούμι των παιδιών.

Transformation_c_hervΓ VΓronΛse_Pompidou-94
Τα παιδιά αναδιπλώνουν την ύλη και τη στριφογυρίζουν υπό την καθοδήγηση εμψυχωτών (χορογράφων και εικαστικών), οι οποίοι τους υποδεικνύουν συντονισμένα κάποιες κινήσεις και μετακινήσεις μέσα στον χώρο. Έτσι, δημιουργείται η ψευδαίσθηση μιας εφήμερης «αρχιτεκτονικής που χορεύει», καθώς οι φόρμες μεταμορφώνονται σε κίνηση! Η αρχιτεκτονική, λοιπόν, ζωντανεύει και χορεύει σε μια γιορταστική ατμόσφαιρα στο Μέγαρο Μουσικής, το οποίο υποδέχεται τους μικρούς φίλους των εικαστικών και της ορχηστικής τέχνης στο Φουαγιέ του ισογείου από τις 31 Ιανουαρίου έως τις 6 Απριλίου. Το εργαστήρι «Μεταμορφώσεις» εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Megaron Plus και απευθύνεται σε παιδιά 6-12 ετών, τα οποία θα καθοδηγούνται, κατά την επίσκεψή τους, από ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό. Προβλέπονται προγράμματα για μεμονωμένους επισκέπτες και ομαδικές επισκέψεις για σχολεία.

13164-196p

Η συνεργασία του Μεγάρου Μουσικής με το Κέντρο Πομπιντού του Παρισιού ξεκινά το 2005 και εγκαινιάζεται με το πρώτο εικαστικό εργαστήρι για παιδιά με θέμα τους Ματίς-Πικάσο τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου. Στο πλαίσιο αυτής της σταθερής και εξαιρετικά επιτυχημένης συνεργασία, οι ‘Μεταμορφώσεις’, μια ακόμη ευφάνταστη παραγωγή του Κέντρου Πομπιντού φθάνει στην Αθήνα για να κεντρίσει την φαντασία των παιδιών και να τα ταξιδέψει στον κόσμο της σύγχρονης τέχνης.

Μέσα από την εικαστική διάσταση του εργαστηρίου «Μεταμορφώσεις», τα παιδιά καλούνται να δουν και να κατανοήσουν καλύτερα τον περίγυρό τους, την αρχιτεκτονική του χώρου, τα τοπία, τη νεκρή φύση, τα ζωντανά μοντέλα, να παρατηρήσουν και να αναγνωρίσουν το αρχιτεκτονικό λεξιλόγιο του θέματος που προσεγγίζουν, να πειραματιστούν με τη συνύπαρξη πολλών επιπέδων στον χώρο και τη δημιουργία πλαισίων, να συνθέσουν τα διάφορα στοιχεία και να δοκιμάσουν τη χρήση καθιερωμένων ειδών γραφικής ύλης (π.χ. κραγιόνια ή μπογιές για ύφασμα) επάνω σε νέες βάσεις ή επιφάνειες (π.χ. τον μουσαμά των πολύχρωμων σκηνών του εργαστηρίου).

Σε ό,τι αφορά στην κινησιολογική διάσταση, οι χορογράφοι-εμψυχωτές βοηθούν τα παιδιά να οικειοποιηθούν τον εξωτερικό/εσωτερικό χώρο της σκηνής, να εγκατασταθούν στο εσωτερικό της και να μεταμορφώσουν αυτόν το χώρο διπλώνοντας, τυλίγοντας και στρίβοντας το ύφασμα της σκηνής προκειμένου να δημιουργήσουν ένα χορευτικό κοστούμι για έναν ή πολλούς συμμετέχοντες. Ακολουθεί η προετοιμασία για τη διοργάνωση ενός μοντέρνου χορού. Τα παιδιά χωρίς το κοστούμι τους εξοικειώνονται με το σώμα και τη στάση του, τον ρυθμό, την κίνηση, το βάδισμα, τον χώρο όπου καλούνται να χορέψουν, καθώς και με το σώμα του παρτενέρ τους. Στη συνέχεια, αφού φορέσουν το κοστούμι τους, γίνονται οι προσκεκλημένοι ενός λαμπερού χορού, μετά το τέλος του οποίου οι σκηνές-κοστούμια ξαναγίνονται αντίσκηνα, κι έτσι ο χώρος επανέρχεται στην αρχική του σκηνογραφική μορφή.

13164-252p

Η ιδέα της δημιουργίας του χορευτικού-εικαστικού εργαστηριού «Μεταμορφώσεις», που ενθουσίασε μικρούς και μεγάλους στο εξωτερικό, ανήκει στην Κλαιρ ντε Μονκλέν η οποία συνεργάστηκε για την υλοποίηση του project με τις καλλιτέχνιδες Ωρελί Ματιγκό και Ελέν Λαξεναίρ.
Η Γαλλίδα χορογράφος, χορεύτρια και δασκάλα Κλαιρ ντε Μονκλέν μελετά, μέσα από τη δουλειά της, τη σχέση του σώματος με τον χώρο. Ασχολείται με παιδιά και ενήλικες, επαγγελματίες και ερασιτέχνες. Έχει συνεργαστεί με γνωστούς σκηνοθέτες και καλλιτέχνες και έχει παρουσιάσει τα έργα της τόσο σε υπαίθριους χώρους όσο και σε μουσεία.
Η εικαστική δημιουργός Ωρελί Ματιγκό ζει και εργάζεται στο Παρίσι. Χρησιμοποιεί φωτογραφίες τις οποίες κεντά σε διάφορα σημεία και σχεδιάζει δυσδιάστατα γλυπτά από σπάγκο, μαλλί και βαμβάκι, για την κατασκευή των οποίων χρησιμοποιεί τεχνικές πλεξίματος με βελονάκι και καθημερινά υλικά: ξύλο, κερί, κεραμικά, κ.ά.. Στόχος της είναι, μέσα από τη δουλειά της, να επαναπροσδιορίσει την πραγματικότητα των υφασμάτινων υλικών που μας περιβάλλουν.
Η Ελέν Λαξεναίρ –γνωστή και ως Surfil στον γαλλόφωνο καλλιτεχνικό κόσμο– ασχολείται κυρίως με την εικονογράφηση και τον σχεδιασμό κινουμένων σχεδίων, εδώ και 15 χρόνια. Έχει σκηνοθετήσει πολλές ταινίες animation με τη χρήση πλαστελίνης και υλικών χαρτοκοπτικής. Η γνωριμία της με τον γλύπτη και ζωγράφο Ζαν Φωσέρ την ώθησε να στρέψει το ενδιαφέρον της στο αστικό τοπίο, στο οποίο κάνει εικαστικές παρεμβάσεις σε συνεργασία με την ομάδα Collectif Une Nuit (Urban Story Tellers) φιλοτεχνώντας ψηφιακές αφίσες (screen shots) διαστάσεων 4 x 3 μ. που τοποθετεί στους δρόμους.

Η επίσκεψη (διάρκειας 1.30 ώρας) στο εργαστήρι, είτε για σχολεία είτε για μεμονωμένα παιδιά, γίνεται σε γκρουπ το πολύ 30 ατόμων.

13164-299p
Για τους μεμονωμένους μικρούς επισκέπτες το Μέγαρο διοργανώνει τις καθημερινές ένα απογευματινό πρόγραμμα (Δευτέρα-Παρασκευή, ώρα: 17.00-18.30), και τα σαββατοκύριακα τέσσερα προγράμματα ανά ημέρα(Σάββατο & Κυριακή, ώρες: 10.00-11.30, 12.00-13.30, 15.00-16.30 και 17.00-18.30).
Πληροφορίες και κρατήσεις στα Εκδοτήρια του Μ.Μ.Α.
Κρατήσεις στο τηλ.: 210 7282333. Τιμή ανά παιδί: 3 €.

Σχολικές επισκέψεις έχουν προγραμματιστεί από Δευτέρα έως Παρασκευή (ώρες: 10.00-11.30 & 12:00-13:30).
Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210 7282348 και 210 7282363 (10:00-13:00, Δευτέρα έως Παρασκευή).
Αποστολή αιτήσεων συμμετοχής στον αριθμό fax 210 7228558 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: exhibitions@megaron.gr.
Τιμή ανά ομάδα: 60 €.

Σε συνεργασία με το Κέντρο Pompidou
31 Ιανουαρίου-6 Απριλίου
Φουαγιέ Ισογείου
Πληροφορίες και στην ιστοσελίδα του Μ.Μ.Α.: www.megaron.gr


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.