Αρχική InfoBaby 12-36 μηνών Μέχρι ποια ηλικία είναι καλό για τα παιδιά να κοιμούνται το μεσημέρι;

Μέχρι ποια ηλικία είναι καλό για τα παιδιά να κοιμούνται το μεσημέρι;

How-to-Get-Kids-to-Stop-Sleeping-with-Teddy-Bears-or-BlanketsΤα παιδιά άνω των 2 ετών που συνηθίζουν να κοιμούνται το μεσημέρι δεν έχουν τόσο καλή ποιότητα του ύπνου, όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές. Η διάρκεια και η ποιότητα του ύπνου συνδέεται με την υγεία και την ανάπτυξη του παιδιού, ενώ επίσης οι ειδικοί συμβουλεύουν τους γονείς να αφήνουν τα μικρά τους να πάρουν έναν υπνάκο μέσα στην ημέρα.

Ωστόσο, οι ερευνητές θέλησαν να ανακαλύψουν τις επιπτώσεις που έχει ο μεσημεριανός ύπνος στην ποιότητα του βραδινού ύπνου, αλλά και στη συμπεριφορά, τη γνωστική και τη σωματική υγεία των παιδιών, επανεξετάζοντας τα ήδη διαθέσιμα στοιχεία για τις συνήθειες ύπνου σε παιδιά ηλικίας μέχρι 5 ετών. Αφού συγκέντρωσαν στοιχεία από 26 μελέτες, ανέλυσαν τα ευρήματα και τα δημοσίευσαν στο διαδικτυακό περιοδικό Archives of Disease in Childhood.

Οι άνθρωποι που εργάστηκαν για την έρευνα, λοιπόν, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο μεσημεριανός ύπνος πέρα από την ηλικία των δύο ετών αυξάνει τον χρόνο που χρειάζεται ένα παιδί για να κοιμηθεί και μειώνει τη συνολική διάρκεια του ύπνου τη νύχτα. Ωστόσο, η επίδραση στη συμπεριφορά και την ανάπτυξη του παιδιού είναι λιγότερο σαφής. Μπορεί ο χρόνος και η ποιότητα του ύπνου κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 24 ωρών να συνδέεται με την υγεία και την ανάπτυξή του, όμως μέχρι τη στιγμή που ένα παιδί γίνεται δύο ετών λαμβάνει γενικά περισσότερα οφέλη κατά τη διάρκεια του βραδινού ύπνου.

Οι συγγραφείς της μελέτης υποστηρίζουν ότι η ποιότητα των μέχρι τώρα ερευνών υποδεικνύει την ανάγκη για μεγαλύτερη συζήτηση, αφού δεν υπάρχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία που να αναδεικνύουν την αξία της παράτασης του μεσημεριανού ύπνου από την ηλικία των 2 ετών κι έπειτα, ενώ αναφέρουν ότι για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας με προβλήματα ύπνου ίσως αξίζει να εξετάσουμε πόσες ώρες κοιμούνται κατά τη διάρκεια της ημέρας.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.