Αρχική Γωνιά του μαθητή "Μη φοβάσαι τα κλάσματα έλα να κόψουμε τα σχήματα"- Μια δραστηριότητα για τα παιδιά που δυσκολεύονται στα μαθηματικά

"Μη φοβάσαι τα κλάσματα έλα να κόψουμε τα σχήματα"- Μια δραστηριότητα για τα παιδιά που δυσκολεύονται στα μαθηματικά

countingΈνα δύσκολο μέρος της διδασκαλίας των μαθηματικών στα παιδιά και ειδικά για αυτά με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες/Δυσλεξία είναι τα κλάσματα. Ενέχουν μέσα τις έννοιες: "όλον" και "μέρος" αλλά έχουν και απαιτήσεις στον τρόπο γραφής τους. Για να γράψεις ένα κλάσμα πρέπει να κάνεις μια μικρή χωροταξική κατανομή δηλ. χρειάζεται να κατανοήσεις ότι πάνω βάζουμε το μέρος και απο κάτω το "όλο". Επίσης είναι απαραίτητο να θυμάσαι και την ορολογία (κλάσμα, αριθμητής, παρανομαστής).

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ένα παιδί με μαθησιακά προβλήματα μαθαίνει καλύτερα όταν παίρνουν μέρος όλες οι αισθήσεις του. Για να μπορέσει να το μεταφέρει στο χαρτί σωστά θα πρέπει πρώτα να δοθεί η ευκαιρία για μια πιο βιωματική άσκηση. Αυτός ο τρόπος βέβαια παραμένει αποδοτικός και δημιουργικός για όλα τα παιδιά.
κλάσματα
Υλικά: το υλικό που θα κόψουμε σε σχήματα (χαρτί, χαρτόνι, ύφασμα (παλιά πετσέτα, ρούχα), τσόχα, σουβέρ απο φελλό κα.) και μικρά αντικείμενα (ξηρούς καρπούς, πέτρες, χάντρες, τουβλάκια και πολλά άλλα)

Δραστηριότητα: Κόβουμε σε διάφορα σχήματα (κύκλο, τετράγωνο, τρίγωνο κα.) το υλικό που επιλέξαμε. Μετά, ανάλογα με ποια αναλογία θέλουμε να σχοληθούμε, κόβουμε το σχήμα σε κομμάτια πχ. σε δυο κομμάτια για το 1/2, σε τρία για το 1/3, σε τέσσερα για τα 2/4 κτλ. και γράφουμε όπως στην φωτογραφία τα κλάσματα. Έτσι αν δουλέψουμε την αναλογία 1/2 έχουμε στα χέρια μας τόσα αντικείμενα όσα είναι ο παρανομαστής πχ. 2 αμύγδαλα. Λέμε ότι: "Όλα τα αμύγδαλα που έχουμε είναι 2 αλλά εγώ θέλω να τα μοιράσω και θα βάλω το ένα εδώ και το άλλο εδώ. Βλέπεις απο κάτω γράφω πόσα είναι όλα και απο πάνω πως τα μοιράζω. Το κάθε αμύγδαλο έχει το μέρος του." Κάνουμε διάφορες δοκιμές με το παιδί πχ, δώσε μου το 1/2 σε παρακαλώ κτλ.

Έτσι προχωράμε και στις επόμενες αναλογίες. Καλό είναι να ξεκινήσετε με διάφορες αναλογίες για να εντυπωθεί καλύτερα το: απο κάτω βάζω όσα έχω και απο πάνω τα μέρη, τα κομμάτια. Σιγά, σιγά εμπλουτίζεται όλο και περισσότερο σαν δραστηριότητα.

Λεξιλόγιο: κομμάτι, μέρος, όλα, σύνολο, απο πάνω, απο κάτω, αριθμητής, παρανομαστής, κλάσμα κα.

Απευθύνεται: Σε παιδιά που έχουν Δυσλεξία, δυσαριθμησία και άλλες μαθησιακές δυσκολίες και χρειάζονται έναν δημιουργικό τρόπο για να κατανοήσουν τα κλάσματα αλλά και σε όλα τα παιδιά που εισάγονται στα κλάσματα, σαν ένα παιχνίδι ενίσχυσης.

Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολίων/δυσλεξίας
email: amitrakaki@gmail.com

Διαβάστε επίσης:

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε το παιδί να λύνει προβλήματα πρόσθεσης και αφαίρεσης;

«Δεν καταλαβαίνω τίποτα…» Βοηθώντας το παιδί να κατανοήσει τα μαθηματικά

Λέξεις- κλειδιά για να κατανοήσουν τα παιδιά τις μαθηματικές πράξεις


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.