Αρχική InfoMommy Νέα Μια 29χρονη από την Κεφαλονιά στην καρδιά των Μασάι!

Μια 29χρονη από την Κεφαλονιά στην καρδιά των Μασάι!

1503429_624217557688606_7999076954598977185_nΓυναίκα ετών 29 από την Κεφαλονιά με σπουδές και προϋπηρεσία στη δημοσιογραφία, με νέες σπουδές στα παιδαγωγικά και μια ζωή κατά τα φαινόμενα τακτοποιημένη, αποφασίζει μια μέρα να πάρει το αεροπλάνο και να μετακομίσει για λίγο καιρό σε ένα μικρό χωριό της φυλής των Massai, στην Κένυα. Γιατί; Για να βοηθήσει την τοπική κοινωνία, όχι απλώς να επιβιώσεις μέσα σε συνθήκες οικονομικής εξαθλίωσης και κοινωνικού μεσαίωνα, αλλά και για να βάλει ένα μικρό λιθαράκι στο μέλλον των παιδιών, για τα οποία το σχολείο αποτελεί είδος πολυτέλειας.

Η ανέγερση ενός σχολικού κτιρίου μπορεί για τους Massai της περιοχή να μην υπήρχε ούτε ως κομμάτι των πιο τρελών τους ονειροπολήσεων, έγινε όμως σχεδόν πραγματικότητα μέσα σε λίγες εβδομάδες. Η Ντένια Φραγκιά αγαπήθηκε από εκείνους, την έκαναν κομμάτι της κοινωνίας τους έστω και για λίγο, της έδωσαν όνομα και προσεύχονταν συστηματικά για τη λευκή που -επιτέλους- έφερε τη βροχή στον τόπο τους. Τώρα πια που εκείνη επέστρεψε στην κανονική της ζωή και οι βροχές στο χωριό ξανασταμάτησαν, της στέλνουν μηνύματα SOS με φράσεις όπως: "Γη Αφρικής καλεί Nalutwesha...".

"Η απόφασή να πάω στην Κένυα, ήταν απόφαση στιγμής. Ωστόσο, όχι απερίσκεπτη. Ήμουν συνειδητοποιημένη και έτοιμη να ξεπεράσω κάθε πιθανή δυσκολία που θα προέκυπτε. Οι φωτογραφίες μιας άλλης κοπέλας που είχε επισκεφθεί την Κένυα για εθελοντική εργασία, υπήρξαν για εμένα η αφορμή ώστε να πάρω αμέσως αυτή την απόφαση. Εκεί δεν ήμουν ακριβώς μόνη μου, αλλά κάτω από την ομπρέλα των «Women of Faith». Πρόκειται για μια ΜΚΟ την οποία έχει ιδρύσει μια Κενυάτισσα με σκοπό τη στήριξη μιας μικρής κοινότητας των Maasai στο χωριό Kibiku της Κένυας. Έτσι, ανά διαστήματα, έρχεται σε επαφή με διάφορους ανθρώπους που επιθυμούν να βρεθούν εκεί και να προσφέρουν εθελοντική εργασία".

10857909_630499243727104_8289562022786133391_nΈνα από τα βασικότερα κατορθώματα που αναγνωρίζει τόσο η ίδια όσο και οι κάτοικοι του χωριού, είναι η ανέγερση, σχεδόν από μηδενική βάση, ενός κτιρίου προκειμένου αυτό να λειτουργήσει ως σχολείο για τα παιδιά αλλά και ως χώρος για την εργασία των γονέων.

"Ομολογώ ότι η οικοδόμηση ενός σχολείου, δεν υπήρχε ως πλάνο στο νου μου πριν την πραγματοποίηση αυτού του ταξιδιού. Όταν, όμως, έφτασα στην Κένυα, άρχισα να συνειδητοποιώ τις ανάγκες και τα προβλήματα που υπήρχαν κι έτσι επικεντρώθηκα στην ανεύρεση τρόπων για μακροπρόθεσμες λύσεις. Επομένως, αποφάσισα να αναλάβω την ανέγερση ενός κτιρίου που θα χρησίμευε τόσο ως χώρος διδασκαλίας για τα παιδιά όσο κι ως χώρος εργασίας για τις μητέρες τους".

Έσοδα όμως, πώς κατάφερε να δημιουργήσει; Πού βρήκε χρήματα για να μπορέσει να υλοποιήσει τα σχέδιά της; “Οι γυναίκες Massai είναι άριστες τεχνίτριες. Κατασκευάζουν κάθε λογής κοσμήματα που είναι μέρος της δικής τους κουλτούρας. Στην προσπάθεια, λοιπόν, αναζήτησης πόρων, σκέφτηκα να πουλήσω τα βραχιόλια αντί να ζητήσω απλώς χρήματα από τους ανθρώπους στη χώρα μας. Έτσι, λοιπόν, έδινα ένα ευρώ σε κάθε γυναίκα για κάθε βραχιόλι που έφτιαχνε και άλλο ένα ευρώ στο πρόγραμμα σίτισης που ξεκίνησα όσο ήμουν εκεί, ώστε να λαμβάνουν καθημερινά τα παιδιά ένα κυπελλάκι με θρεπτικό χυλό που ήταν και το μοναδικό γεύμα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας τους. Τα υπόλοιπα έσοδα από την αγορά κάθε βραχιολιού σκέφτηκα να τα χρησιμοποιήσω σε κάτι που θα βοηθούσε μελλοντικά την ανάπτυξη της κοινότητας, δηλαδή την οικοδόμηση ενός σχολείου για μικρά παιδιά. Συνολικά, πούλησα περίπου 2.000 βραχιόλια σε διάστημα 40 ημερών".

10815630_617326961710999_1603195033_nΠαιδιά που υπό κανονικές συνθήκες δεν βάζουν μπουκιά στο στόμα τους όλη μέρα, που καλούνται να δουλέψουν από μικρά και που το σχολείο αποτελεί μια πολυτέλεια γι’ αυτά, βρίσκονται μαζί με τις μαμάδες τους υπό την καθοδήγηση μιας Ελληνίδας 29 ετών που προσπαθεί να συμβάλει στην κάλυψη των βασικών τους αναγκών, φροντίζοντας για το μέλλον. Προφανώς χρειαζόταν πολλή δουλειά.

Πώς ήταν όμως μια τυπική ημέρα για την Ντένια στη γη των Massai; "Το καθημερινό πρόγραμμα διαμορφωνόταν αναλόγως με τις ανάγκες που υπήρχαν. Στην αρχή, είχα αναλάβει τη διδασκαλία των παιδιών. Αργότερα, οι δραστηριότητές μου αυξήθηκαν. Πήρα την πρωτοβουλία να οργανώσω τις 22 γυναίκες που στηρίζει η “Women of Faith” και παίρνοντας παραγγελίες από τους ανθρώπους στην Ελλάδα, έδινα σε αυτές εργασία για όσες ημέρες ήμουν εκεί. Οι γυναίκες έφτιαχναν τα βραχιόλια, τα οποία πουλούσα μέσω της σελίδας μου στο facebook και τα χρήματα που παίρναμε από τον κόσμο προσπαθούσα να τα αξιοποιήσω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Επιπλέον, εκτός από τα παραπάνω, είχα αναλάβει και την επίβλεψη των εργασιών στο νέο κτίριο, ενώ παράλληλα έψαχνα σε γειτονικά χωριά για φθηνά και ανθεκτικά οικοδομικά υλικά. Γενικότερα, το καθημερινό μου πρόγραμμα ήταν φορτωμένο με πάρα πολλές ευθύνες καθώς έπρεπε ταυτόχρονα να προωθώ τη δράση αυτή και να προβάλλω την εξέλιξή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Έτσι, η δουλειά μου άρχιζε νωρίς το πρωί και τελείωνε λίγο πριν το ξημέρωμα της επομένης".

collage2Το ταξίδι στην Κένυα έχει λήξει εδώ και κάποιες εβδομάδες, η Ντένια Φραγκιά έχει επιστρέψει σε μια Ελλάδα που ίσως να μην θυμίζει σε τίποτα το χωριό των Massai, μα κάθε άλλο παρά απαλλαγμένη είναι από τα δικά της προβλήματα. Παντού στον κόσμο, οι κοινωνίες, ανεπτυγμένες ή μη, συνεχίζουν να παλεύουν με τον ίδιο τους τον εαυτό πρώτα για την επιβίωση κι έπειτα για το μέλλον. Είτε είσαι Massai, είτε Ευρωπαίος πολίτης σε κρίση, η ελπίδα είναι το κλειδί του αλχημιστή για το μέλλον. Υπάρχει όμως ελπίδα; "Ελπίδα υπάρχει μόνο όταν οι άνθρωποι περνούν από ανούσιες φλυαρίες σε πράξεις".

Πηγή: http://popaganda.gr


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.