Το Διαδίκτυο είναι γεμάτο από συμβουλές για γονείς και, ειλικρινά, μπορεί να είναι απογοητευτικό να βλέπετε όλους τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να προκαλέσετε άθελά σας κακό στο παιδί σας.
Υπάρχει τεράστια πίεση στους γονείς να είναι πάντα ενημερωμένοι για τις τελευταίες τάσεις της διαπαιδαγώγησης και φυσικά όλες συμβουλές συγκλίνουν στο να εφευρίσκουν διαρκώς τρόπους να περνάνε ακόμα περισσότερο χρόνο με τα παιδιά τους.
Οι συμβουλές αυτής της αναπτυξιολόγου θα σου δώσουν μια άλλη προοπτική γονεικότητας
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η αναπτυξιακή επιστήμονας και μαμά Dorsa Amir με μια διαφορετική γκάμα συμβουλών που θα τους βοηθήσει να απενεχοποιηθούν από τις πιέσεις που δέχονται από την κοινωνία ως προς τον τρόπο ανατροφής που εφαρμόζουν.
Η ανάρτησή της στο Twitter έγινε viral και όσα έγραψε έτυχαν θερμής υποδοχής από τους γονείς
I’m a developmental scientist who studies how children grow & learn across cultures. I’m also an American mom who feels the extreme pressure put on parents in the West. I’m here to offer you some parenting ANTI-advice — here are a few things you can worry less about: 1/🧵
— Dorsa Amir (@DorsaAmir) January 16, 2023
«Είμαι αναπτυξιακός επιστήμονας που μελετά πώς μεγαλώνουν και μαθαίνουν τα παιδιά σε διαφορετικούς πολιτισμούς. Είμαι επίσης μια Αμερικανίδα μαμά που νιώθει την υπερβολική πίεση που ασκείται στους γονείς στη Δύση», έγραψε ο Amir. «Ακολουθούν μερικά πράγματα για τα οποία μπορείτε να ανησυχείτε λιγότερο».
Το πρώτο πράγμα για το οποίο πρέπει να σταματήσετε να ανησυχείτε;
Δεν υπάρχει λόγος κάθε δραστηριότητα/εμπειρία με το παιδί σας να αποσκοπεί στη μάθηση
Προσπαθούμε να κάνουμε κάθε στιγμή με ένα παιδί ευκαιρία μάθησης.
«Δεν χρειάζεται να είναι όλα «εκπαιδευτικά» και να αποτελούν ευκαιρίες μάθησης. Είναι πραγματικά απολύτως εντάξει (και πράγματι, καλό) τα παιδιά να παίζουν μόνο για την χαρά της διασκέδασης και την απόλαυση του παιχνιδιού. Δεν χρειάζεται κάθε παιχνίδι ή δραστηριότητα με την οποία καταπιάνονται να έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Αφήστε τα να επιλέξουν ελεύθερα το παιχνίδι που τραβάει η ψυχή τους χωρίς να στέκεστε στα παιδαγωγικά. Μαθαίνουν ΠΑΝΤΑ!. Κάθε μορφή παιχνιδιού έχει να τους προσφέρει οφέλη», έγραψε η Amir, ενώ σημείωσε επίσης ότι «η ενεργή και άμεση διδασκαλία από έναν ενήλικα είναι η πιο σπάνια μορφή διδασκαλίας στην ανθρώπινη ιστορία» και ότι τα παιδιά μαθαίνουν μέσω της παρατήρησης και είναι «εξαιρετικά καλά σε αυτό».
Παράλληλα, τόνισε ότι οι γονείς καλό είναι να αφήνουν τα παιδιά να βαρεθούν -ναι, σωστά διαβάζετε- η βαρεμάρα μπορεί να αποδειχθεί άκρως ωφέλιμη για τα παιδιά.
Πρέπει όμως να καταλάβουμε ότι η ανία και η πλήξη είναι δώρα και ευκαιρίες για τα παιδιά. Μέσω αυτών μπορούν να αναδυθούν πολύτιμες δεξιότητες, όπως η δημιουργικότητα, η επιμονή, η υπομονή και η ευρηματικότητα. Όλες αυτές οι δεξιότητες έχουν ως κοινό παρονομαστή την αυτοπεποίθηση.
Ας αφήσουμε λοιπόν τα παιδιά μας να βάλουν τη φαντασία τους να δουλέψει, φτιάχνοντας κάτι από το τίποτα.
Έτσι δεν θα «σκοτώσουν» μόνο την ώρα τους, αλλά θα έρθουν αντιμέτωπα και με μια πρόκληση: αυτήν του να περνούν και μόνα τους καλά.
Το μοναχικό παιχνίδι κάνει τα παιδιά πιο αυτόνομα και ενισχύει τη θετική αυτοεικόνα τους.
Το πρόβληµα είναι ότι εµείς µε το πρώτο σηµάδι ανίας στο πρόσωπο του παιδιού µας σπεύδουµε να λύσουµε το «πρόβληµα», προσφέροντας καινούργια ερεθίσµατα ή ψυχαγωγία. Έτσι όμως τα παιδιά μας δεν µαθαίνουν να γεµίζουν µόνα τους τον χρόνο τους, µε αποτέλεσµα να βαριούνται εύκολα και να δυσκολευτούν αργότερα να σταθούν στα πόδια τους.
Το ίδιο ισχύει και με το να αφήνουμε τα παιδιά να βιώσουν και να αντιμετωπίσουν μόνα τους τις όποιες συγκρούσεις/διαφωνίες με φίλους.
«Μπορούν να διαφωνήσουν με τους φίλους τους. Μια τέτοια εξέλιξη είναι αναμενόμενη και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εμπλακείτε. Αφήστε τα παιδιά να λύσουν την οποία παρεξήγηση μόνα τους και να το χειριστούν όπως εκείνα επιθυμούν. Τα αρνητικά συναισθήματα δεν είναι πάντα άσχημα και είναι καλό για τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με αυτά, να τα βιώσουν ώστε να μπορούν να τα επεξεργάζονται και να μην απογοητεύονται με την παραμικρή αφορμή».
Γενικά η Amir συμβουλεύει τους γονείς να “ρίξουν” τις υψηλές απαιτήσεις που έχουν από τα παιδιά και να τα αφήσουν να ανακαλύψουν τα ίδια τη ζωή μέσα από τις πράξεις και τα παθήματά τους. Δεν πρέπει να “εγκλωβίζετε” το παιδί σας στα θέλω και στις επιθυμίες που έχετε εσείς.
Μην καταπιέζετε τα παιδιά σας με τις προσδοκίες σας για αυτά. Ο γονιός πάνω στο άγχος του να κάνει το καλύτερο που μπορεί, συχνά τοποθετεί υπερβολικές προσδοκίες στις πλάτες του παιδιού από πολύ μικρή ηλικία γεγονός που το πιέζει και του δημιουργεί ένα άγχος να ανταπεξέλθει σε ό,τι ονειρεύτηκε ο μπαμπάς και η μαμά.
Είναι αναγκαίο οι γονείς να αναγνωρίσουν το παιδί ως ένα άτομο ξεχωριστό και διαφορετικό από εκείνους με διαφορετικά κίνητρα, ανάγκες και στόχους. Με αυτόν τον τρόπο δίνεται χώρος στο παιδί να αναπτύξει τις δικές του επιθυμίες, να κάνει όνειρα και να προβάλλει στο μέλλον βασισμένο στη δική του ιδιοσυγκρασία και προσωπικότητα.
Πηγή:scarymommy.com
Διαβάστε επίσης:
Προστατευτείτε από τις χιονίστρες – Τα συμπτώματα και οι πιθανές επιπλοκές
Υπ. Παιδείας: 37.000 τάξεις λειτούργησαν με τηλεκπαίδευση – «Κεκτημένο τα ψηφιακά εργαλεία»