- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Μια “Ανοιχτή Αγκαλιά” δεν σταματά επί 27 χρόνια να δίνει ζεστασιά σε όλα τα παιδιά της Ακριτικής Ελλάδας

Πριν από 27 περίπου χρόνια μια ομάδα γυναικών [1], σύζυγοι γιατρών που είχαν άμεση επαφή με το νοσοκομείο Παίδων, βλέποντας τις ανάγκες που υπήρχαν στην περίθαλψη των παιδιών, ιδίως στα ακριτικά μέρη, αποφάσισαν να ενεργοποηθούν και να προσφέρουν ουσιαστική βοήθεια, πάνω απ’ όλα στα παιδιά. Ψυχή της πρωτοβουλίας εκείνης, η παιδαγωγός Γιολάντα Βλάχου, Πρόεδρος σήμερα της Ανοιχτής Αγκαλιάς.

27 χρόνια μετά, το Σωματείο της Ανοιχτής Αγκαλιάς έχει κάνει περισσότερα από 280 οδοιπορικά σε όλα τα απομακρυσμένα μέρη της Ελλάδας, με έμφαση στη Θράκη και τα ακρτικά νησιά.  Έχει να παρουσιάσει ένα πολύ σημαντικό έργο σε τοπικές Κοινωνίες αλλά και στα παιδιατρικά νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και έχει αγκαλιάσει φυσικά όλες τις κοινωνικές ομάδες, θέτοντας στο επίκεντρο την οικογένεια. Αυτό που πρεσβεύει η Ανοιχτή Αγκαλιά είναι όλα τα παιδιά να έχουν τα ίδια δικαιώματα, κάτι που αν και φαντάζει αυτονόητο, δυστυχώς δεν εφαρμόζεται στην πράξη.

Το σωματείο “Ανοιχτή Αγκαλιά” των Φίλων Κοινωνικής Παιδιατρικής/Ιατρικής προσφέρει εθελοντικά υπηρεσίες σε παιδιά και ενήλικες σε ακριτικά νησιά, στην Ήπειρο και στους ορεινούς οικισμούς της Ροδόπης και της Ξάνθης. Παράλληλα, από το 2006 έχει ιδρύσει το Κέντρο Ημέρας στο Κορωπί, το οποίο υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες σε παιδιά με διάχυτες ψυχολογικές και αναπτυξιακές διαταραχές. Πρόκειται για το μοναδικό πρότυπο κέντρο ημέρας που δέχεται παιδιά με αναπτυξιακές διαταραχές και αυτιστικό φάσμα που κάνουν εκεί τις θεραπείες τους και επιστρέφουν στη συνέχεια στη βάση τους,
στην οικογένειά τους ή στο ίδρυμα που μένουν.

Δράσεις που έχουν φέρει πολύ σημαντικά αποτελέσματα. Που στηρίζουν και σώσουν ζωές, που δίνουν ελπίδα και προσδοκία για κάτι καλύτερο και ομορφότερο στον τόπο μας.


Στόχοι της Ανοιχτής Αγκαλιάς

– βελτίωση των συνθηκών της νοσηλείας παιδιών στα παιδιατρικά νοσοκομεία της χώρας μας
– υποστήριξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων
– θωράκιση ψυχικής και σωματικής υγείας των κατοίκων ακριτικών περιοχών ή δυσπρόσιτων νησιών και των ορεινών όγκων της χώρας μας (Ν. Ροδόπης, Ν. Ξάνθης και Ήπειρος)
–  υποστήριξη των παιδιών με διάχυτες αναπτυξιακές και ψυχικές διαταραχές με στόχο την προετοιμασία και την προσαρμογή τους στο κοινωνικό σύνολο.

Κι όπως λέει η κ. Βλάχου, “‘Ολα αυτά τα χρόνια διανύσαμε πολλά ναυτικά μίλια με συνέπεια και ευθύνη. Συναντήσαμε αυτούς που μας είχαν ανάγκη και αυτούς που πραγματικά “φυλάνε Θερμοπύλες”. Σε όλη αυτή την προσπάθεια δεν είμαστε μόνοι μας, έχουμε την υποστήριξη των εθελοντών νοσηλευτών και γιατρών του ΕΣΥ από τα παιδιατρικά νοσοκομεία Αθηνών, Παίδων Αγλαϊα Κυριακού & Αγία Σοφία καθώς και από τις πανεπιστημιακές παιδιατρικές κλινικές Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ & Ιπποκράτειο, αλλά και άλλων νοσοκομείων της χώρας, του ΓΕΝ / ΓΕΕΘΑ και βεβαίως των χορηγών μας. Με την βοήθεια όλων αυτών έχουμε προσφέρει αθόρυβα ένα σημαντικό κοινωνικό έργο, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστά το έργο της πολιτείας αλλά είναι αρωγός αυτής για τη βελτίωση στην υγεία, στη
παιδεία κ.ά.”

Ενθαρρυντικό νέο: Σε καλή κατάσταση η υγεία των παιδιών σε γενικές γραμμές

Το πρόγραμμα προληπτικής ιατρικής περιλαμβάνει προ συμπτωματικό έλεγχο, ευαισθητοποίηση και ενημέρωση.
Μέχρι σήμερα έχουμε πραγματοποιήσει 290.000 ιατρικές πράξεις σε ενήλικες και παιδιά από 4 έως 14 ετών και έχουν λάβει μέρος 7.150 ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων και νοσηλευτές από νοσοσκομεία ΕΣΥ Αθηνών και Θεσσαλονίκης και ιατροί των Τριών Όπλων.
Η υγεία των παιδιών σε γενικές γραμμές είναι σε καλά επίπεδα γιατί οι γονείς παρόλες τις δυσκολίες φροντίζουν τα παιδιά τους.
Στο σχολείο η γενική εικόνα σε μαθησιακό και συναισθηματικό επίπεδο αποδεικνύει πως τα ερεθίσματα των παιδιών στην καθημερινότητά τους είναι περιορισμένα.
Η προετοιμασία στο σπίτι δεν είναι πάντα εφικτή. Οι γονείς δεν μπορούν και δεν γνωρίζουν πώς να διαχειριστούν τις διαφωνίες, την οριοθέτηση και τη βελτίωση επικοινωνίας με τα παιδιά προκειμένου να βρουν λύσεις και να είναι πιο αποτελεσματικοί στην ανατροφή των παιδιών.

Συζητήσεις με τους έφηβους – Τι τους απασχολεί

Στην ομάδα εφήβων τα θέματα που επικρατούν είναι η δυσκολία επικοινωνίας με τους γονείς, τους συνομήλικους τους και με το άλλο φύλο.

Το άγχος των σπουδών τους, οι κίνδυνοι από τη χρήση του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, η έλλειψη επαγγελματικού προσανατολισμού, δραστηριοτήτων και σεξουαλικής αγωγής δημιουργούν μια κατάσταση έντασης που δεν είναι πάντα διαχειρίσημη.

Τα προβλήματα και οι δυσκολίες ποικίλουν ανάλογα με την γεωγραφική περιοχή. Η οικονομική κρίση και η ανεργία έχουν σαν αποτέλεσμα την αύξηση της ανασφάλειας και της ανεργίας τόσο την εκπαιδευτική κοινότητα όσο και στην οικογένεια.

Η ψυχική υγεία των ενηλίκων αποτελεί κλειδί για την ψυχική ισορροπία των
παιδιών και την εξέλιξη της προσωπικότητάς τους. Η Ανοιχτή Αγκαλιά στηρίζει κι αυτή την ομάδα μέσω ειδικών σεμιναρίων που στοχεύουν στην ψυχική ενδυνάμωση.

Εν γένει η συναισθηματική φόρτιση, το άγχος και η ανασφάλεια επηρεάζουν την οικογενειακή κοινότητα και τους εφήβους με αύξηση των αρνητικών συμπεριφορών απ’ όλους προς όλους. Η επικοινωνία με ειδικούς συμβούλους ψυχικής υγείας είναι αναγκαία.

Οι κάτοικοι των ακριτικών περιοχών εκφράζουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για οτιδήποτε μπορεί να βοηθήσει την καθημερινότητά τους και στην ανάπτυξη της κοινωνικότητάς τους.

Οι γονείς λόγω της κρίσης αναγκάζονται να αφιερώσουν λιγότερο ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά τους. Η εκπαιδευτική κοινότητα έχει και διάθεση και ενδιαφέρον να φροντίσει τις ανάγκες των παιδιών.

Όλο και πιο γερασμένος ο πληθυσμός

Ανησυχητική είναι η αύξηση της υπογεννητικότητας και κατά συνέπεια η μείωση των παιδιών στα σχολεία των ακριτικών περιοχών.

Ο πληθυσμός των ενηλίκων στις ακριτικές περιοχές είναι γερασμένος και κατά συνέπεια η υγεία τους είναι επιβαρυμένη με αυξημένα αναπνευστικά, καρδιολογικά, οφθαλμολογικά και ορθοπαιδικά ευρήματα.

Φροντίδα υγείας με λανθασμένο τρόπο

Γενικότερα οι ενήλικες με πλειονότητα τους άνδρες φροντίζουν την υγεία τους με λανθασμένο τρόπο. Καταναλώνουν πληθώρα φαρμάκων πολλές φορές χωρίς τη σύσταση του γιατρού. Μικρό ποσοστό εξ αυτών επισκέπτεται τον προσωπικό τους γιατρό λαμβάνοντας υπόψη τις δυσκολίες της μετακίνησης τους στο κέντρο υγείας ή στο νοσοκομείο της περιοχής τους. Κατά συνέπεια το πρόβλημα της υγείας τους
επιδεινώνεται.

Η απομόνωση και η έλλειψη ενδιαφερόντων έχουν σαν συνέπεια την κατανάλωση αλκοόλ και καπνού γεγονός που επιβαρύνει την υγεία τους αλλά και πολλές φορές τη συμπεριφορά τους.