Αρχική InfoMommy Πολιτισμός - Σεμινάρια Μια ημέρα αφιερωμένη στα μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς

Μια ημέρα αφιερωμένη στα μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς

15493Αναδεικνύοντας το νόημα της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 18 Απριλίου, το θέμα που επιλέχθηκε για τη φετινή χρονιά είναι «Η πολιτιστική κληρονομιά της εκπαίδευσης». Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Μνημείων και Χώρων έχει οριστεί από την Unesco και το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (International Council on Monuments and Sites - ICOMOS) και, κάθε χρόνο, επικεντρώνεται σε ένα επίκαιρο θέμα, πάνω στο οποίο πραγματοποιούνται ποικίλες δράσεις.

Εστιάζοντας, φέτος, στα μνημεία που ανά τους αιώνες έχουν σχέση με την εκπαίδευση, ο εορτασμός φιλοδοξεί να συμβάλλει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας απέναντι στα μνημεία αυτά και, ταυτόχρονα, να προωθήσει και να ενισχύσει την προστασία και την ένταξή τους στη σύγχρονη κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ζωή.Σε αυτήν την κατηγορία μνημείων ανήκουν βιβλιοθήκες, πανεπιστήμια, σχολεία, ακαδημίες, μοναστήρια ή και ανοιχτοί χώροι, που αποτελούν σημαντικά τμήματα της πολιτισμικής μας κληρονομιάς, λόγω της ιστορικής και καλλιτεχνικής τους αξίας, αλλά και της κοινωνικής και θεσμικής τους συνεισφοράς στον τομέα της εκπαίδευσης.

Το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών, που εδρεύει στο Παρίσι, είναι ο πιο έγκυρος διεθνής, επαγγελματικός, μη κυβερνητικός οργανισμός τεχνικός σύμβουλος της Unesco για την προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Έχει ως μέλη ειδικούς επιστήμονες (αρχαιολόγους, αρχιτέκτονες, χημικούς, νομικούς κ.ά.) από όλο τον κόσμο και δραστηριοποιείται σε 104 χώρες στις 5 ηπείρους.

Με αφορμή τον σημερινό εορτασμό υπενθυμίζεται ότι για σήμερα η είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους είναι ελεύθερη.

Κατάλογος των αγαθών παγκόσμιας κληρονομιάς στην Ελλάδα

Ναός Επικούρειου Απόλλωνα στις Βάσσες (χρονολογία ένταξης 1986)
Δελφοί (1987)
Ακρόπολη (1987)
Άγιον Όρος - Άθως (1988)
Μετέωρα (1988)
Παλαιοχριστιανικά και Βυζαντινά Μνημεία Θεσσαλονίκης (1988)
Αρχαιολογικός χώρος Ασκληπιείου Επιδαύρου (1988)
Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου (1988)
Αρχαιολογικός χώρος Μυστρά (1989)
Αρχαιολογικός χώρος Ολυμπίας (1989)
Αρχαιολογικός χώρος Δήλου (1990)
Μονή Δαφνίου, Μονή Οσίου Λουκά, Νέα Μονή Χίου (1990)
Πυθαγόρειο και Ηραίον Σάμου (1992)
Αρχαιολογικός χώρος Αιγών – Βεργίνα (1996)
Αρχαιολογικοί χώροι των Μυκηνών και της Τίρυνθας (1999)
Χώρα, Ιερά Μονή Αγ. Ιωάννη και Σπήλαιο της Αποκάλυψης Πάτμου (1999)
Παλαιά Πόλη Κερκύρας (2007)

11960_unesco_ellada_680_8_262396_593352

Στα πλαίσια του καθιερωμένου εορτασμού έχουν προγραμματιστεί πλήθος εκδηλώσεων που αποσκοπούν στην ανάδειξη και στην προώθηση της σημαντικότατης πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων διαμορφώνεται ως εξής:

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Το Σάββατο 20 Απριλίου και ώρα 19.00, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και το Μουσικό Σχολείο Ιλίου παρουσιάζουν το συμφωνικό έργο Άξιον Εστί του Μίκη Θεοδωράκη σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη, στη μεγάλη Αίθουσα του Βωμού. Η παρουσίαση του Άξιον Εστί, του έργου που αποτελεί την εθνική μας «τοιχογραφία», γίνεται για πρώτη φορά από μαθητές, χάρη στην ευγενή παραχώρηση των δικαιωμάτων από το συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη.

Επιγραφικό Μουσείο
Το Επιγραφικό Μουσείο την Πέμπτη 18 Απριλίου στις 11.00 π.μ και στις 12.00 π.μ θα πραγματοποιήσει παρουσίαση των μνημείων της Α΄ Αθηναϊκής Συμμαχίας.

ΣΤ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων
Την Πέμπτη 18 Απριλίου και ώρα 20.00 θα πραγματοποιηθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών, ομιλία με θέμα «Το έργο της αποκατάστασης του Παρθενώνα» από τον κ. Πέτρο Κουφόπουλο, Αναπληρωτή Καθηγητή Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Πατρών.

5η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων
Η 5η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων συμμετέχει στον εορτασμό με εικαστικό δρώμενο στον Αρχαιολογικό Χώρο του Μυστρά.

Ι΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων
Στον προθάλαμο του Αρχαιολογικού Μουσείου Δελφών θα προβληθεί στο 18 Απριλίου και στις 21 Απριλίου, το ντοκιμαντέρ του Λάκη Παπαστάθη «Αναβίωση του αρχαίου δράματος. Δελφικές εορτές 1927». Ώρες προβολής 11.00 και 13.00

19η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων

Την Πέμπτη 18 Απριλίου θα πραγματοποιηθούν περιηγήσεις και ξεναγήσεις στο Βυζαντινό Κάστρο Τρικάλων και στην έκθεση κεραμικής με τίτλο «Από τα λυχνάρια στους μαστραπάδες, στο Οθωμανικό Τέμενος.
ΛΑ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων
Την Πέμπτη 18 Απριλίου από τις 8.30 π.μ. έως τις 15.00 μ.μ. θα είναι ελεύθερη η είσοδος για το κοινό στον αρχαιολογικό χώρο των Αβδήρων και στο Μακεδονικό Τάφο της Σταυρούπολης.
ΙΓ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων
Εκπαιδευτικές περιηγήσεις μαθητών στους αρχαιολογικούς χώρους Σέσκλου, Διμηνίου και Παλιών Βόλου, από τους αρμόδιους αρχαιολόγους των χώρων.
ΛΗ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων
Την Κυριακή 21 Απριλίου θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικές εκδηλώσεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας.
ΛΓ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων
Την Πέμπτη 18 Απριλίου θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις σε επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους της Πρέβεζας και της Άρτας.
ΛΒ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων
Γνωριμία των μαθητών με τα παλιά σχολικά κτίρια της Θεσπρωτίας.

naos_poseidona_sounio174131

Χανιά - Ρέθυμνο
Η ΚΕ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και η 28η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων προσκαλούν το κοινό την Πέμπτη 18 Απριλίου – Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων – σε περιηγήσεις-ξεναγήσεις σε επιλεγμένα μνημεία, σύμφωνα με το εξής πρόγραμμα:

Χανιά

1. Ξενάγηση στην αρχαία Απτέρα στις 11 π.μ., από την είσοδο του αρχαιολογικού χώρου.
2. Ξενάγηση στην αρχαία Φαλάσαρνα στις 11 π.μ., από την είσοδο του αρχαιολογικού χώρου.
3. Ξενάγηση στη μινωική Κυδωνία στο λόφο Καστέλι στην Παλιά Πόλη των Χανίων στις 17.30, από τη πλατεία του Συντριβανίου.
4. Ξενάγηση στη Βυζαντινή οχύρωση του λόφου Καστελίου και περιήγηση στο δυτικό τμήμα της παλιάς πόλης Χανίων με τελικό προορισμό το Φρούριο Φιρκά, στις 18.30 από τη συμβολή των οδών Δασκαλογιάννη και Κανεβάρω.
5. Κατά τη διάρκεια της ημέρας και από τις 9.00 έως τις 14.00, θα είναι ανοικτά ο ναός του Αγ. Ρόκκου και το παρεκκλήσι Renier στην Παλιά Πόλη των Χανίων, ο ναός του Μιχαήλ Αρχαγγέλου (Ροτόντα) στην Επισκοπή Κισάμου και ο ναός του Αγ. Νικολάου στα Κυριακοσέλλια Αποκόρωνα.

Ρέθυμνο

1. Ξενάγηση στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου με αφετηρία τη Μεγάλη Πόρτα στις 18.00
2. Ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ρεθύμνου. Η ξενάγηση θα είναι επαναλαμβανόμενη ανά μια ώρα, από τις 10.00 έως και τις 14.00. Χώρος Συνάντησης η είσοδος του Μουσείου.
3. Την ημέρα αυτή θα είναι ανοικτά για το κοινό 10.00 - 14.00 και 18.00 - 21.00:
Α) Ο ναός της Αγίας Σοφίας, στη συμβολή των οδών Πάνου Κορωναίου και Σμύρνης, με την έκθεση "Εις το πυρ το εξώτερον..." Η φωτιά της Κόλασης στη θρησκευτική ζωγραφική της Κρήτης.
Β) Το Τζαμί του Καρά Μουσά Πασά, στη συμβολή των οδών Βίκτωρος Ουγκώ και Αρκαδίου, με την έκθεση "Το Ρέθυμνο στους Οθωμανικούς χρόνους" .
ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων
Η Εφορεία σε συνεργασία με την MONUMENTA, τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευση Φθιώτιδας, τον Δήμο Μώλου – Αγίου Κωνσταντίνου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο «ΔΑΦΝΟΥΣ», προγραμματίζει τη διοργάνωση των παρακάτω εκδηλώσεων:

Κυριακή 26 Μαΐου
• Εγκαίνια έκθεσης ζωγραφικής των παιδιών του Γυμνασίου του Αγίου Κωνσταντίνου με θέμα «Τα παιδιά και οι νέοι σχεδιάζουν την αφίσα της Παγκόσμιας Ημέρας Μνημείων».
• Ημερίδα με θέμα "Ασκληπιείο Δαφνούντος. Οι πολίτες συμμετέχουν στην προστασία των
μνημείων"
• Επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο του Ασκληπιείου Δαφνούντος στον Άγιο Κωνσταντίνο.

Δευτέρα 27 Μαΐου
• Εφαρμογή εκπαιδευτικού προγράμματος «Τα μνημεία είναι γύρω μας» για παιδιά Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Αγίου Κωνσταντίνου Φθιώτιδας
Χώρος διεξαγωγής των εκδηλώσεων: Δημαρχείο Δήμου Μώλου – Αγίου Κωνσταντίνου στα Καμένα Βούρλα, Γυμνάσιο Αγίου Κωνσταντίνου, αρχαιολογικός χώρος Ασκληπιείου Δαφνούντος στον Άγιο Κωνσταντίνου.
Εφορεία Αρχαιοπωλείων και Ιδιωτικών Αρχαιολογικών Συλλογών

Η Εφορεία Αρχαιοπωλείων και Ιδιωτικών Αρχαιολογικών Συλλογών πραγματοποιεί, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Μνημείων επικοινωνιακή δράση παιδευτικού χαρακτήρα τόσο για σχολικές ομάδες μετά συνοδών, όσο και για το ευρύτερο κοινό, υπό τον τίτλο: «FAUNA: αγγίζοντας αυθεντικά ζωομορφικά ειδώλια κλασικής αρχαιότητος, καταθέτω τα συναισθήματά μου».
Η εν λόγω πρωτοποριακή δράση, που έχει να κάνει με το άγγιγμα πρωτότυπων ζωομορφικών ειδωλίων, τη γραπτή κατάθεση στιγμιαίων συναισθημάτων και παράλληλα την ενημέρωση επί θεμάτων ειδωλοπλαστικής, πραγματοποιείται χάρη στην ευγενική παραχώρηση αυθεντικών ζωομορφικών ειδωλίων από νόμιμους ιδιώτες κατόχους και λαμβάνει χώρα στο φορτισμένο με παρελθούσες κινηματογραφικές μνήμες αύλειο χώρο της Εφορείας (είσοδος από Διοσκούρων 6, Πλάκα) κατά τις ημέρες: Πέμπτη - Παρασκευή 18 -19 Απριλίου και ώρες: 09:30 π.μ. - 14:30 μ.μ.. Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τον τίτλο « Αγγίζω αντικείμενα της καθημερινής ζωής, προσεγγίζω το βυζαντινό παρελθόν…». Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που απευθύνεται σε μαθητές της Ε΄ Τάξης του 74ου Δημοτικού Σχολείου, θα λάβει χώρα στον αύλειο χώρο της Εφορείας (Διοσκούρων 6, Πλάκα, αρ. τηλ. 210 3219860, 210 3210143) τη Δευτέρα 22 Απριλίου, στις 11.00 π.μ..


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.