Αρχική InfoTeens InfoΓνώση Μια ημέρα αφιερωμένη στην Γαλλοφωνία!

Μια ημέρα αφιερωμένη στην Γαλλοφωνία!

marianne- photo 2Κάθε χρόνο στις 20 Μαρτίου, η Παγκόσμια Ημέρα Γαλλοφωνίας γιορτάζεται στις πέντε ηπείρους. Οι γαλλόφωνοι σε όλο τον κόσμο ανέρχονται σε 220 εκατομμύρια! Γύρω από αυτή την ημερομηνία γιορτάζεται η συμμετοχή σε μια γλωσσική κοινότητα, μια «αντι- Βαβυλώνα», στην οποία η γλωσσική ποικιλία αντανακλά την πολιτιστική διαφορετικότητα, μια και αυτή η γλώσσα ανήκει σε όλους όσοι τη μιλούν, τη «μοιράζονται».

Ας μάθουμε λοιπόν ορισμένα βασικά στοιχεία καθιστούν τόσο ξεχωριστή τη γαλλική γλώσσα. Τα γαλλικά είναι η μόνη γλώσσα, μαζί με τα αγγλικά που διδάσκεται και ομιλείται και στις 5 ηπείρους.
Συνολικά 116 000 000 σπουδαστές και 220 000 000 γαλλόφωνοι ζουν σε ολόκληρο τον κόσμο, εκ των οποίων 60% είναι κάτω των 30 ετών. Η γαλλική γλώσσα είναι η δεύτερη επίσημη γλώσσα της Ευρωπαϊκής Ενωσης ενώ αποτελεί και γλώσσα εργασίας στους μεγάλους διεθνείς οργανισμούς (ΝΑΤΟ, ΟΑΣΕ, UNESCO, ΔΟΕ) και γλώσσα αναφοράς για τις 68 χώρες μέλη του Διεθνούς Οργανισμού Γαλλοφωνίας Ο.Ι.F. Στην Ελλάδα σύμφωνα με τα τρέχοντα στοιχεία 280 000 μαθητές και σπουδαστές μαθαίνουν γαλλικά από το Δημοτικό έως το Πανεπιστήμιο

WebΤο 2013, το Γαλλικό Ινστιτούτο και οι Γαλλόφωνες Πρεσβείες στην Ελλάδα οργανώνουν πολιτιστικό πρόγραµµα από τις 19 έως τις 23 Μαρτίου για να γιορτάσουν την φετινή εβδομάδα Γαλλοφωνίας που είναι αφιερωµένη στους Αφηγητές των πέντε ηπείρων, επειδή οι ιστορίες ταξιδεύουν, αγνοούν τα σύνορα και όσο περισσότερο τις διηγούνται τόσο λιγότερο ξένες είναι. Οι καλύτεροι αφηγητές θα είναι και οι νικητές του εθνικού διαγωνισµού Γαλλοφωνίας, ο οποίος απευθύνεται σε όλους τους µαθητές γαλλικών στην Ελλάδα και θα λάβουν τα βραβεία τους στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Επιπλέον, η λογοτεχνία και η µουσική θα έχουν την τιµητική τους για το ευρύ κοινό.

To πρόγραμμα των εκδηλώσεων διαμορφώνεται ως εξής

20 ΜΑΡΤΙΟΥ - 10.30’ | ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΛΛΑΔΟΣ
Σχολική προβολή Ernest et Célestine
Ταινία των Benjamin Renner, Stéphane Aubier και Vincent Patar,
υποψήφια για Όσκαρ καλύτερης ταινίας animation.
Σχολικές προβολές: δωρεάν κατόπιν εγγραφής: sce@ifa.gr
Προβολές για το κοινό: www.festivalfilmfrancophone.gr

21 ΜΑΡΤΙΟΥ-10.30’ | ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΛΛΑΔΟΣ
Σχολική προβολή Οι 4 Εποχές του Λεόν
Ταινία των Pierre-Luc Granjon, Antoine Lanciaux, Pascal Le Notre.
Σχολικές προβολές: δωρεάν κατόπιν εγγραφής: sce@ifa.gr
Προβολές για το κοινό: www.festivalfilmfrancophone.gr

26 ΜΑΡΤΙΟΥ - 10.30’ | ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΛΛΑΔΟΣ
Σχολική προβολή La Vie secrète des profs
Ταινία των Albert Pereira-Lazaro, Emmanuel Klotz.
Σχολικές προβολές: δωρεάν κατόπιν εγγραφής: sce@ifa.gr
Προβολές για το κοινό: www.festivalfilmfrancophone.gr

27 ΜΑΡΤΙΟΥ - 20.00’ | ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΛΛΑΔΟΣ
Παράσταση L’opéra dans tous ses états - Comiqu’Opéra

ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΛΛΑΔΟΣ
Σίνα 31, 10680 Αθήνα - τηλ: +30 210 3398 600


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.