H Μαρμελάδα ‘Αθώα Κλημεντίνη’ έχει συνεπάρει μικρούς και μεγάλους
Για πολλά χρόνια, εργαζόμενη με εξοντωτικά ωράρια, σε απαιτητικές δουλειές, οι Γιορτές φαντάζανε σαν όαση, όταν τις κοίταγα από μακριά, αλλά μου γεννούσαν αμηχανία όταν τις ζούσα. Ατέλειωτα τραπέζια, τυπικότητες, σόγια, κλπ. Αισθανόμουν έξω από τα νερά μου. Ώσπου μια χρονιά βρήκα τον τρόπο να συμμετέχω κι εγώ στο εορταστικό κλίμα. Έναν τρόπο να εκφράσω την ανάγκη μου να πω ευχαριστώ στα αγαπημένα μου πρόσωπα, να φιλέψω συγγενείς, κοντινούς και μακρινότερους φίλους. Ανακάλυψα την απόλυτη γιορτινή μαρμελάδα, την «Αθώα Κλημεντίνη». Από τότε ξεκινώντας από τις αρχές Δεκεμβρίου την παρασκευάζω με αγάπη, την κλείνω σε βαζάκια και την προσφέρω.
Μοιράζομαι μαζί σας τη συνταγή:
Μαρμελάδα ‘Αθώα Κλημεντίνη’
Υλικά
Τρία κιλά μανταρίνια κλημεντίνες, 2 κιλό ζάχαρη και το χυμό ενός λεμονιού.
Εκτέλεση
Πλένουμε καλά τα μανταρίνια, τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα και σκεπάζουμε με νερό. Τα βράζουμε 5 λεπτά να μαλακώσουν. Πετάμε το νερό και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Τα κόβουμε στη μέση και αφαιρούμε τυχόν κουκούτσια και ίνες. Τα περνάμε στην κουζινομηχανή, για να πολτοποιηθούν, αφήνοντας και αν θέλουμε και κάποια χοντρότερα κομμάτια. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τον πολτό και τη ζάχαρη και βράζουμε μέχρι να δέσει η μαρμελάδα. Δεν χρειάζεται πολύ ώρα, αλλά θέλει προσοχή και συνεχές ανακάτεμα για να μην κολλήσει. Στο τέλος προσθέτουμε το λεμόνι, κατεβάζουμε από τη φωτιά και βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα.
Αυτή η αρωματική μαρμελάδα με την εκρηκτική γλυκόπικρη γεύση ταιριάζει στο εορταστικό πρωινό, συνοδεύει ταιριαστά κίτρινα τυριά, αλλά μπορεί να συμμετέχει και στη μαρινάτα των κρεάτων πριν το ψήσιμο και στη γέμιση των πουλερικών!
Καλή επιτυχία.
Καλές Γιορτές!