Αρχική InfoMommy Νέα Μια οικογένεια ενώνεται ξανά και ξεπερνά τα προβλήματα που την χωρίζουν

Μια οικογένεια ενώνεται ξανά και ξεπερνά τα προβλήματα που την χωρίζουν

3221286316_ee29eb2c2bΟι καλές ειδήσεις αποτελούν όαση στον κυκεώνα των προβλημάτων και των αρνητικών σεναρίων για το μέλλον της ελληνικής κοινωνίας. Είναι γεγονός ότι η κρίση μας έφερε πιο κοντά στον συνάνθρωπο και έφερε στην επιφάνεια τα καλά μας αντανακλαστικά ως κοινωνία που παρεμβαίνει και δίνει λύση ακόμη και στα πιο δύσκολα προβλήματα. Μια από τις ευχάριστες ειδήσεις προέρχεται από το σπουδαίο φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο της ΜΚΟ PRAKSIS που στηρίζει και ενισχύει τη δημιουργία, εφαρμογή και υλοποίηση προγραμμάτων ανθρωπιστικής και ιατρικής δράσης.

Μέσα από το πρόγραμμα Drop in Center Πάτρας,΄η PRAKSIS με το Κέντρο Ημέρας ανοιχτό σε ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά τρίτων χωρών, τα οποία είναι χωρισμένα από τους γονείς τους και χρήζουν διεθνούς προστασίας, κατόρθωσε να φέρει πάλι κοντά, τον δεκαεξάχρονο Α. με τον πατέρα του στην Ισπανία.Ο πατέρας του μικρού Α. έφυγε από την Σενεγάλη, για μια καλύτερη ζωή όταν ο γιός του ήταν πολύ μικρός, πριν δέκα χρόνια. Ο Α. με τη πάροδο των χρόνων καθώς μεγάλωσε αποφάσισε να ξεκινήσει το μακρύ ταξίδι της αναζήτησης του πατέρα του και μιας καλύτερης ζωής μαζί του. Ο Α. ήταν στην Ελλάδα ενάμιση χρόνο. Τον πρώτο μήνα φιλοξενήθηκε σε δομή φιλοξενίας όπου και υπέβαλε αίτημα Ασύλου. Έφυγε όμως από εκεί μετά από έξι μήνες και τον Φεβρουάριο έφτασε στη Πάτρα όπου φιλοξενήθηκε τον μήνα αυτό σε ξενοδοχείο από την ΜΚΟ PRAKSIS. Παράλληλα η ΜΚΟ PRAKSIS σε συνεργασία- παρακολούθηση με τον Ερυθρό Σταυρό και τις αρμόδιες αρχές συνέχισε τις διαδικασίες της οικογενειακής επανένωσης (βάση της Συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ).

dad-and-sonΣτην πραγματικά σπουδαία αυτή οικογενειακή επανένωση συνεργάστηκαν άρτια οι Αστυνομικές Αρχές και ο Ερυθρός Σταυρός με μοναδικό τους στόχο να βοηθήσουν ένα παιδί που έφυγε μόνο από την πατρίδα του για να βρει τον πατέρα του, στην άλλη άκρη της γης, περνώντας πολλές κακουχίες. Πάνω από 650 παιδιά, ωφελούμενα του προγράμματος Drop In Center περιπλανιούνται στη Πάτρα. Ψάχνουν, σχεδιάζουν και ονειρεύονται μια καλύτερη ζωή μαζί με τους δικούς τους ανθρώπους. Η PRAKSIS συνεχίζει με επιτυχία να είναι δίπλα σε αυτά τα παιδιά για να τα βοηθάει να ψάξουν, να σχεδιάσουν και να ονειρευτούν το αύριο, στηρίζοντας κάθε βήμα και επιλογή τους.

Τι είναι το πρόγραμμα συνόδευτα παιδιά εν κινήσει Πάτρα

Ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες του μεταναστευτικού πληθυσμού της Πάτρας, τον Αύγουστο του 2011 ξεκίνησε η λειτουργία του Drop-In Center. Πρόκειται για ένα Κέντρο Ημέρας, ανοιχτό σε ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά τρίτων χωρών, τα οποία είναι χωρισμένα από τους γονείς τους και χρήζουν διεθνούς προστασίας. Η διεπιστημονική ομάδα που στελεχώνει το Drop-In Center αποτελείται από κοινωνικούς λειτουργούς, ιατρό, δικηγόρο και κοινωνικούς διαμεσολαβητές.

Ο στόχος του προγράμματος είναι διττός: αφενός η ανάπτυξη και η προώθηση μέτρων για την αντιμετώπιση των αναγκών προστασίας μέσω υπηρεσιών υποδοχής, συμβουλευτικής και παραπομπής των ασυνόδευτων παιδιών σε κατάλληλους μηχανισμούς προστασίας και αφετέρου ο εντοπισμός των σημαντικών ελλείψεων που σχετίζονται με πτυχές της προστασίας των ασυνόδευτων ανηλίκων, καθώς και την προώθηση καλών πρακτικών. Κατά συνέπεια, η μεθοδολογία που εφαρμόζεται είναι προσαρμοσμένη στις ιδιαίτερες ανάγκες της ομάδας αυτής του μεταναστευτικού πληθυσμού.

Όσον αφορά τις ανάγκες των ασυνόδευτων ανηλίκων που οι επαγγελματίες του κέντρου καλούνται να καλύψουν είναι: η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, νομική συμβουλευτική, συνηγορία των εξυπηρετούμενων ενώπιον των αρχών και άλλων εμπλεκόμενων φορέων, κοινωνική διασύνδεσή τους με τις οικογένειές τους, παροχή ψυχοκοινωνικής στήριξης καθώς και παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας με είδη πρώτης ανάγκης, όπως είδη υγιεινής και ένδυσης.

Στο Drop-In Center οι εξυπηρετούμενοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν ηλεκτρονικό υπολογιστή, να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, να λάβουν μέρος σε δημιουργικές δραστηριότητες, να κάνουν μπάνιο, να επισκεφτούν γιατρό, να συμβουλευτούν δικηγόρο καθώς επίσης και να λάβουν στήριξη σε ψυχοκοινωνικά ζητήματα που τους αφορούν.

Το πρόγραμμα Ασυνόδευτα παιδιά εν κινήσει (Protecting children on the move) Πάτρας της PRAKSIS, συγχρηματοδοτείται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, το Save the children Italia Οnlus και Ίδρυμα Λεβέντη .

praksis banner greeeeek_950x200


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.