Αρχική InfoSchool Εκπαιδευτικά Νέα Μια περιουσία κοστίζει για τους γονείς η είσοδος σε ΑΕΙ-ΤΕΙ

Μια περιουσία κοστίζει για τους γονείς η είσοδος σε ΑΕΙ-ΤΕΙ

panelladikes-eksetaseis

Το «εισιτήριο» που θα πάρει ένας μαθητής για κάποιο ΑΕΙ ή ΤΕΙ μπορεί να είναι «ατομικό». Η προσπάθεια όμως απαιτεί οικογενειακή θυσία. Γιατί όσο εκείνος μελετά, οι γονείς «ματώνουν» οικονομικά, καθώς υπολογίζεται πως η προετοιμασία για τις πανελλήνιες εξετάσεις κοστίζει τουλάχιστον 14.000 ευρώ.

Παρά την οικονομική κρίση, το θέμα αυτό παραμένει στις πρώτες προτεραιότητες των γονιών, αφού με δεδομένη την ανταγωνιστικότητα των εξετάσεων για την ανώτατη εκπαίδευση, δεν θέλουν να διακινδυνεύσουν το μέλλον των παιδιών τους. Χαρακτηριστικό είναι πως πέρυσι δαπανήθηκαν 1,05 δισ. ευρώ για την προετοιμασία στα μαθήματα Γυμνασίου και Λυκείου, με το ποσό να παρουσιάζεται μειωμένο μόλις κατά 5,4% σε σύγκριση με το 2010.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Φροντιστών Αττικής, το ετήσιο κόστος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων ξεκινά για τους μαθητές της Α΄ Γυμνασίου από 1.200 ευρώ ετησίως για έξι ώρες την εβδομάδα για εννέα μήνες, και καταλήγει στα 3.700 ευρώ ετησίως για τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου που έχουν επιλέξει τις σχολές της θετικής κατεύθυνσης, στην οποία μετέχουν πολλοί αριστούχοι με στόχευση τις περιζήτητες θέσεις των ιατρικών και των πολυτεχνικών σχολών, όπως αναφέρει η «Καθημερινή».

Δεν είναι όμως τα μοναδικά «εκπαιδευτικά» έξοδα, καθώς την ίδια ώρα οι γονείς δαπανούν αρκετά χρήματα στα φροντιστήρια ξένων γλωσσών. Το μηνιαίο κόστος κυμαίνεται από 30 έως 170 ευρώ και εξαρτάται από τον αριθμό ωρών και μαθητών ανά τμήμα και το επίπεδο. Για παράδειγμα, για την απόκτηση του πτυχίου Lower το μηνιαίο κόστος είναι έως 120 ευρώ, και για το Proficiency 180 ευρώ. Συνολικά, με βάση έρευνα του ΚΑΝΕΠ της ΓΣΕΕ, για την εκμάθηση ξένων γλωσσών σε φροντιστήρια ή ιδιαίτερα μαθήματα οι γονείς δίνουν περί 859,29 εκατ. ευρώ ετησίως.

Πηγή: http://www.iefimerida.gr


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.