“Μια σειρά από ατυχή γεγονότα”: Ανακαλύψτε τις βιβλιοπεριπέτειες που δεν θέλατε να τελειώσουν ποτέ

Αν είσαι γονιός παιδιού 10 ετών και πάνω που του αρέσει να διαβάζει ιστορίες μυστηρίου, καταπιάνεται με περιπέτειες, λατρεύει το μαύρο χιούμορ και τις ανατροπές τότε οι χαρακτήρες του Λέμονι Σνίκετ που βρίσκονται στα βιβλία “Μια σειρά από Ατυχή Γεγονότα” που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα, πρέπει να βρουν άμεσα εξέχουσα θέση στη βιβλιοθήκη του!

Δεν υπάρχει περίπτωση να μην τα διαβάσει μονορούφι και να μην παρασυρθεί σε ένα λογοτεχνικό ταξίδι που θα του κρατά διαρκώς αμείωτο το ενδιαφέρον καθώς τα δεδομένα ανατρέπονται και τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται εκ πρώτης όψεως.

Είστε έτοιμοι για την ανατροπή;

Το μυστηριώδες πέπλο που ακολουθεί αυτά τα βιβλία ξετυλίγεται από το γεγονός ότι ο Λέμονι Σνίκετ που τα υπογράφει είναι στην πραγματικότητα ο Daniel Handler που έκρυψε την αληθινή του ταυτότητα πίσω από αυτό το ευρηματικό ψευδώνυμο και έγραψε τη best seller σειρά βιβλίων όπου εξιστορούνται οι περιπέτειες των τριών ορφανών παιδιών της οικογένειας Μποντλέρ που έχασαν από τη μια στιγμή στην άλλη τους γονείς τους σε μια φοβερή φωτιά που έκαψε ολοσχερώς το σπίτι τους.

Από εκεί ξεκινά η κακοτυχία τους καθώς αναγκάζονται να ζήσουν κοντά στον κηδεμόνα τους, κόμη Ολαφ που μοναδικός στόχος του είναι τα ξεφορτωθεί καθώς εποφθαλμιά τη μεγάλη περιουσία τους.

Η ζωή δεν είναι εύκολη, έχει  πολλά εμπόδια και το ευτυχισμένο τέλος δεν είναι ο κανόνας

Στα 13 βιβλία της σειράς που έχει αποδώσει με εκπληκτικό τρόπο στα ελληνικά η Εύη Γεροκώστα σκιαγραφείται η διαδαλώδης περιπέτεια των τριών παιδιών της οικογένειας  που προσπαθούν να ορθοποδήσουν από το οικογενειακό δράμα που τους έπληξε.

Το σκωπτικό ύφος γραφής, η ασπρόμαυρη εικονογράφηση που παραπέμπει σε εικαστικό παιχνίδι φωτοσκιάσεων και βρίσκεται σε επιλεκτικά σημεία του κειμένου μαζί με την αβίαστη πλοκή της ιστορίας αποτελούν τα τρία βασικά συστατικά που έχουν αναγάγει τα βιβλία στο απόλυτο ανάγνωσμα για παιδιά με ψαγμένο χιούμορ και εναλλακτικό τρόπο σκέψης.

Ετοιμαστείτε να “βυθιστείτε” στις περιπέτειες των ορφανών Μποντλέρ που τα στραβά διαδέχονται τα ανάποδα

Το πρώτο βιβλίο υπό τον τίτλο “Η κακή αρχή” μας συστήνει την τραγική μοίρα των τριών αδερφών Μποντλέρ που αναγκάζονται από νωρίς να έρθουν αντιμέτωπα με το τραγικό πρόσωπο της μοίρας και να ορφανέψουν απρόσμενα. Και δεν τους έφτανε το γεγονός ότι ορφάνεψαν, έχουν να ξεπεράσουν και μια σειρά από καταστροφές και αναποδιές που διαδέχονται η μια την άλλη. Βέβαια, στο οπισθόφυλλο του βιβλίου υπάρχει ξεκάθαρα η προειδοποίηση προς τον αναγνώστη ότι όλα όσα θα διαβάσει κάθε άλλο παρά διασκεδαστικά δεν θα του φανούν καθώς πρόκειται για “θλιβερές ιστορίες”.

Αλήθεια σας έχει συμβεί ποτέ ο συγγραφέας να σας αποθαρρύνει να διαβάσετε το δημιούργημά του; Ή μηπως αυτή η προειδοποίηση είναι η καλύτερη διαφήμιση για να διαβάσετε το βιβλίο και όλα όσα εξιστορεί; Η απόφαση είναι καθαρά προσωπικό σας θέμα σας αλλά πιστέψτε με, μόλις ξεκινήσετε να το διαβάζετε δεν θα θέλετε να το αφήσετε από τα χέρια σας.

Η αλληλουχία των κακουχιών που κυνηγά τη Βάιολετ, ειδική στις εφευρέσεις, τον Κλάους με πάθος για διάβασμα και τη Σάνι με πάθος στο δάγκωμα είναι αδιανόητη καθώς μπλέκουν σε απίστευτα σκηνικά και τα εμπόδια δεν σταματούν να διαδέχονται το ένα το άλλο.

 “Το Δωμάτιο με τα Ερπετά” είναι το δεύτερο βιβλίο της σειράς και φυσικά ο κύκλος των αναποδιών ξεκινά από εκεί που σταμάτησε το πρώτο. Η περιπέτεια της κηδεμονίας των τριών ορφανών συνεχίζεται με κωμικοτραγικά περιστατικά. Αυτή τη φορά βρισκονται στο σπίτι του ερπετολόγου Θείου Μόντι που όπως καταλαβαίνετε φιλοξενεί και πολλά από τα αγαπημένα του ερπετά.

Η Απίστευτα Θανατηφόρα Οχιά, ο Οξύθυμος Πύθωνας, το Λυκόφιδο της Βιρτζίνια είναι ενδεικτικά ορισμένα από τα  είδη που έχουν βρει καταφύγιο στην οικία και με τα οποία πρέπει αναγκαστικά να συμβιώσουν τα ορφανά.

Η κατάσταση είναι μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα καθώς ενώ μέσα τους περικυκλώνουν τα ερπετά εκτός σπιτιού παραμονεύουν να τους τσακώσουν οι άνθρωποι του Όλαφ που καραδωκεί να τα εξολοθρεύσει.

Οι περιπέτειες των ορφανών αδερφών Μποντλέρ είναι πασπαλισμένες σε δυστυχία, απόγνωση και απελπισία. Το ασπρόμαυρο παιχνίδι της μοίρας τα ακολουθεί όπου σταθούν και όπου βρεθούν και τίποτα δεν τους χαρίζεται.

Tα παιδιά μου λάτρεψαν τις περιπέτειες των αδερφών από το πρώτο κιόλας βιβλίο και φτάσαμε σιγά σιγά να αγοράσουμε όλα τα βιβλία της σειράς. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η ιστορία κάθε βιβλίου ξεκινάει από το σημείο στο οποίο τελείωσε η προηγούμενη ιστορία οπότε πρέπει τα βιβλία να διαβαστούν με τη σωστή σειρά για να καταλάβει το παιδί πώς εξελίσσεται ομαλά η αφήγηση.

Ως πότε τα ορφανά Μποντλέρ θα δοκιμάζονται από την μοίρα;

Λίγο πριν τα Χριστούγεννα φτάσαμε αισίως στο 12ο βιβλίο “Η προτελευταία παγίδα”,το οποίο σηματοδοτεί και επίσημα την πορεία προς την πολυπόθητη εξιλέωση.  Αφού, λοιπόν, ανήκετε στην κατηγορία όσων είστε εθισμένοι στις θλιβερές περιπέτειες, να ξέρετε ότι βιβλίο αυτό δεν θα σας απογοητεύσει.

Γιατί όπως εύστοχα αναφέρεται και στις πρώτες γραμμές του “Λένε ότι ο κόσμος μοιάζει με ήρεμη λίμνη και ότι κάθε φορά που κάποιος κάνει ακόμα και την παραμικρή κίνηση είναι σαν να πέφτει μια πέτρα μέσα στη λίμνη, σχηματίζοντας κύκλους προς τα έξω, μέχρι που με αυτή την ασήμαντη κίνηση αλλάζει ολόκληρος ο κόσμος.”

Τα ορφανά για ακόμη μια φορά μπλέκουν σε σκηνικά που κανείς δεν θα ήθελε να εμπλακεί και ο διαβόητος κακός κόμης Όλαφ απειλεί την ύπαρξή τους πιο πολύ από ποτέ.

Το 13ο βιβλίο της σειράς είναι επιτέλους διαθέσιμο και στην Ελλάδα

Οι βιβλιόφιλοι της σειράς αδημονούσαν για το πότε επιτέλους θα μεταφραστεί το 13ο και τελευταίο βιβλίο αυτής της ατμοσφαιρικής περιπέτειας και εδώ και λίγες μέρες, η επιθυμία τους έγινε πραγματικότητα. Το “Τέλος” κυκλοφόρησε και από εκείνη τη στιγμή έχει γίνει ανάρπαστο. Είναι η λύτρωση των τριών ορφανών Μποντλέρ που σε καμία περίπτωση δεν θα προκύψει χωρίς να μοχθήσουν και να μην αντιμετωπίσουν εμπόδια.

Τίποτα στα προηγούμενα 12 βιβλία δεν τους χαρίστηκε. Πάλεψαν με επιδεξιότητα ενωμένα σαν μια γροθιά να αποτινάξουν κάθε απειλή που τα επισκίασε. Άραγε ποιο είναι το τέλος που τους αξίζει; Τι πραγματικά θα τους χάριζε την ευτυχία και θα τους έβγαζε από τη δύσκολη θέση;

Η απάντηση σας περιμένει στις σελίδες του βιβλίου – που κατά τη γνώμη μας – αποτελεί και το καλύτερο της σειράς! Όλα φωτίζονται, όλα ξεδιαλύνονται και τίποτα δεν μένει με ερωτηματικό στο μυαλό του αναγνώστη. Η ευρηματική σειρά περιπετειών που σκαρφίστηκε ο Λέμονι Σνίκετ ολοκληρώνεται και οι μουντοί ασπρόμαυροι χαρακτήρες ξάφνου φωτίζονται και φαίνεται επιτέλους ότι η τύχη τους χαμογελά!

Αναζητήστε τη σειρά στα βιβλιοπωλεία και το μόνο σίγουρο είναι ότι θα μας ευγνωμονείτε που σας τη συστήσαμε!