- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Μια τρυφερή ιστορία για να εξηγήσετε στα παιδιά τη δύναμη της φιλίας και την αξία τού να μοιράζεσαι

Μια από τις αξίες που θέλω από μικρά να εμφυσήσω στα παιδιά είναι η φιλία και το πόσο σημαντικό είναι να έχουμε στη ζωή πραγματικούς φίλους. Φίλους καρδιάς που θα στέκονται σαν βράχοι δίπλα μας στα όμορφα μα και στα δύσκολα.

Να μας δίνουν και να τους δίνουμε δύναμη, να μας δέχονται και να τους δεχόμαστε με τα καλά και τα «στραβά» τους, να μοιραζόμαστε στιγμές.

Η φιλία διδάσκει τα παιδιά πώς να κοινωνικοποιούνται και να αλληλοεπιδρούν με τους άλλους. Μέσω της φιλίας το παιδί αντιλαμβάνεται τη διαφορετικότητα των ανθρώπων και μαθαίνει να την αποδέχεται και να ζει με αυτή.

Αληθινός φίλος είναι αυτός που έρχεται κοντά όταν όλος ο υπόλοιπος κόσμος απομακρύνεται

Πιστεύοντας στη διδακτική αξία των παραμυθιών καθώς αποτελούν τον ιδανικό κατ’ εμέ τρόπο για να μιλήσουμε στα παιδιά για δύσκολα θέματα και έννοιες, φροντίζω πάντα να εμπλουτίζω την παιδική βιβλιοθήκη μας με ιστορίες που μεταλαμπαδεύουν μηνύματα στα παιδιά δίχως όμως διδακτικό τόνο.

Με όχημα αυτές τις ιστορίες το παιδί έχει την ευκαιρία να μπαίνει στη θέση άλλων ανθρώπων, ενώ παράλληλα μαθαίνει να λαμβάνει υπόψη του ότι δεν υπάρχει μόνο η δική του εμπειρία σ’ αυτόν τον κόσμο, αλλά και των υπολοίπων, και είναι εξίσου σημαντική.

Στο πλαίσιο αυτό  ανακάλυψα το βιβλίο της Ματίνας Ζαγκότη “Τα φτερά της φιλίας” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διάνοια. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό εικονογραφημένο βιβλίο στις σελίδες του οποίου ξεδιπλώνεται μια τρυφερή ιστορία – ύμνος για τη δύναμη της φιλίας και την αξία τού να μοιράζεσαι.

Πρωταγωνίστρια της ιστορίας είναι μια μικρή χαριτωμένη πασχαλίτσα που είχε γεννηθεί με ένα αδύναμο φτερό γεγονός που δεν της επέτρεπε να πετά. Κι όμως παρά το ανατομικό της ελάττωμα ήταν πάντα φιλότιμη και γλυκιά με όλους που κανείς δεν έδινε σημασία στο αδύναμο φτερό της. Όλα κυλούσαν ήρεμα και καλά για αυτήν μέχρι να συμβεί μια κατάσταση που την έφερε αντιμέτωπη με την διαφορετικότητά της και την έκανε να αισθανθεί στενάχωρα.

Γιατί αυτό κάνουν οι αληθινοί φίλοι. Απλώνουν χείρα βοηθείας όταν ο φίλος τους τη χρειάζεται

Κι όμως εκεί που όλα φάνταζαν μάταια και απελπιστικά για εκείνη, η συνάντηση με έναν σκαραβαίο της δίνει και πάλι την χαμένη της αυτοπεποίθηση. Γίνονται φίλοι και απολαμβάνουν ο ένας τη συντροφιά του άλλου. Μοιράζονται όμορφες στιγμές και στηρίζει ο ένας τον άλλο με αγάπη, συμπόνια και τρυφερότητα.

Οι φίλοι μας κάνουν να νιώθουμε καλύτερα με τον εαυτό μας

Στο σημείο αυτό επιτρέψτε μας να μην σας αποκαλύψουμε ποια είναι η φοβία του σκαραβαίου που κάνει την πασχαλίτσα να θέλει να τον βοηθήσει να την ξεπεράσει.

Και κάπως έτσι σκαραβαίος και πασχαλίτσα θέτουν τις βάσεις μιας φιλίας που διακρίνεται από ενσυναίσθηση, αποδοχή, αγάπη, αλληλοσεβασμό και κατανόηση γιατί καθετί στη ζωή είναι πιο όμορφο όταν το μοιράζεσαι.

Δεν υπάρχει τίποτα πιο σπουδαίο από φίλους που αγαπιούνται βαθιά και ειλικρινά

Η γραφή της Ματίνας Ζαγκότη χαρακτηρίζεται από μεστότητα και έντονο λυρισμό γεγονός που δημιουργεί ένα ευχάριστο αναγνωστικό περιβάλλον και τα μηνύματα που θέλει να στείλει στον λιλιπούτειο αναγνώστη αποτυπώνονται με αριστοτεχνικό τρόπο.

Αναμφίβολα πρόκειται για μια ιστορία που “ξυπνά” τρυφερές σκέψεις και “παρασύρει” νοερά τα παιδιά προσχολικής ηλικίας σε ένα ταξίδι στο κόσμο των συναισθημάτων που πυροδοτεί η αληθινή φιλία.

Το κείμενο συνδυάζεται αρμονικά με την εικονογράφηση της Βιβής Μαρκάτου που κατάφερε να αποδώσει εικαστικά την έμπνευση της συγγραφέως. Πολύχρωμες, ζεστές, γεμάτες ζωντάνια και κίνηση εικόνες, με καθαρές γραμμές, που αποτυπώνουν κάθε συναίσθημα στα πρόσωπα των ηρώων πλαισιώνουν την αφήγηση και την οπτικοποιούν μοναδικά.

Η ξεχωριστή αυτή ιστορία  θα αφήσει το γλυκό της αποτύπωμα στην καρδιά, μα και στο μυαλό κάθε παιδιού που θα τη διαβάσει.  Σας τη συστήνω ανεπιφύλακτα!

Καλή ανάγνωση!