Σε μια βδομάδα ξεκινά η νέα σχολική χρονιά! Πόσο έτοιμοι είναι οι μαθητές να επιστρέψουν στα θρανιά;

Οι καλοκαιρινές διακοπές αποτελούν πλέον παρελθόν και πολλοί γονείς αναρωτιούνται τι χρειάζεται να κάνουν ώστε τα παιδιά τους να βιώσουν την επιστροφή στα θρανία όσο γίνεται πιο ανώδυνα. Η Κα Στάμου Πηνελόπη, Παιδοψυχολόγος-Ειδ. Παιδαγωγός, MSc Ειδική Αγωγή – Υπεύθυνη του Κέντρου Ψυχ…Αγωγειν μας προτείνει ορισμένες πρακτικές οι οποίες θα φανούν χρήσιμες σε κάθε γονιό στην προσπάθεια του να προσαρμόσει τα παιδιά :

1. Ρυθμίστε το πρόγραμμα του ύπνου:

Το καλοκαίρι μας άφησε όμορφες εικόνες, ξένοιαστες στιγμές αλλά και όχι και τόσο καλές συνήθειες. Μία από αυτές είναι ο ύπνος. Τα παιδιά χρειάζονται τουλάχιστον 9-10 ώρες ύπνο. Χρειάζεται, λοιπόν, να προβείτε σε ρύθμιση του ύπνου σταδιακά προκειμένου η έναρξη της σχολικής χρονιάς να βρει τα παιδιά σας ξεκούραστα.

2. Ξεκινήστε τις εξωσχολικές δραστηριότητες εγκαίρως:

Τα παιδιά ευχαριστούνται να πηγαίνουν ποδόσφαιρο ή κολυμβητήριο. Αν αυτό ξεκινήσει πριν το σχολείο, θα βοηθήσει τα παιδιά να μπουν στην καθημερινότητα περισσότερο αβίαστα.

3. Υιοθετήστε έναν πιο υγιεινό τρόπο διατροφής:

Η θάλασσα, η ανεμελιά, οι διακοπές μας αφήνουν λίγο πιο χαλαρούς στο θέμα διατροφής. Ξεκινήστε σιγά σιγά τις καλές διατροφικές συνήθειες. Φτιάξτε με το παιδί σας το πρωινό καθώς και σνακς πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.

school-main1

4. Διαμορφώστε το παιδικό δωμάτιο:

Ο χώρος που το παιδί θα διαβάζει είναι σημαντικός. Χρειάζεται να έχει όλα τα απαραίτητα υλικά στο γραφείο του, να είναι άνετο, φωτεινό και να έχει όλο και λιγότερα ερεθίσματα που θα του αποσπούν τη προσοχή. Επιλέξτε μαζί του τη διάταξη των επίπλων μέσα στο χώρο, ενώ τα παιχνίδια του μπορείτε να τα τοποθετήσετε σε μία γωνιά ώστε να ξέρει που θα τα βρίσκει τον έλευθερό του χρόνο.

5. Συζητήστε και οργανώστε το ημερήσιο πρόγραμμα:

Καλό θα ήταν πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς να συζητήσετε με το παιδί σας το πρόγραμμα του. Για να είναι πιο ενδιαφέρον, θα μπορούσατε να φτιάξετε ένα κολάζ με τις ώρες τις ημέρας και τη δραστηριότητα που απαιτείται να έχει ολοκληρώσει. Ας μην λησμονούμε ότι τα παιδιά επιθυμούν την ενίσχυση οπότε θα μπορούσατε να επιβραβεύετε κάθε του επιτυχία με ένα αυτοκόλλητο. Όταν καταφέρει και μαζέψει ένα συγκεκριμένο αριθμό, μπορείτε να το επαινέσετε με μία δραστηριότητα που του αρέσει (πάρκο, βόλτα με ποδήλατο κτλ.)

6. Και το πιο βασικό όλων να συζητάτε τις ανησυχίες του, τους φόβους του:

Είναι πολύ βασικό για τα παιδιά να δείχνουμε ενσυναίσθηση, ότι καταλαβαίνουμε τα συναισθήματά τους και είμαστε δίπλα τους για να τα βοηθήσουμε!!!!

Καλή σχολική χρόνια σε όλους!!!

Πηγή:

Στάμου Πηνελόπη, 

Παιδοψυχολόγος-Ειδ. Παιδαγωγός, MSc Ειδική Αγωγή – Υπεύθυνη του Κέντρου Ψυχ…Αγωγειν