Αρχική Σχολή Γονέων Μικρά tips για να αποτρέψετε τα παιδιά από τα ψέματα

Μικρά tips για να αποτρέψετε τα παιδιά από τα ψέματα

lying-childΤο παιδί σας έχει συχνά μια ιστορία να σας πει για ένα φανταστικό γεγονός που συνέβη στο σχολείο ή στην απογευματινή βόλτα στο πάρκο; Παρά το γεγονός ότι η δημιουργία ιστοριών μπορεί να είναι ένας τρόπος για τα παιδιά να αναπτύξουν τη φαντασία τους, το ψέμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αποφύγουν την τιμωρία ή να μην απογοητεύσουν τους γονείς τους.

Εάν αισθάνεστε ότι δεν μπορείτε να τα βγάλετε πέρα με τα ψέματα των παιδιών σας, διαβάστε μερικούς τρόπους που θα σας βοηθήσουν να ανταπεξέλθετε στο συχνό αυτό φαινόμενο της παιδικής ηλικίας:

Προωθήστε την ειλικρίνεια

Μεταξύ των μεγάλων δασκάλων της τίμιας συμπεριφοράς είναι οι γονείς που δίνουν το σωστό παράδειγμα στα παιδιά τους. Σύμφωνα με την κλινική ψυχολόγο Kate Driscoll, οι γονείς πρέπει να λένε την αλήθεια και να ενεργούν με ειλικρίνεια στην καθημερινή ζωή τους. Ένας άλλος τρόπος να μυήσετε τα παιδιά στην αλήθεια είναι να τους ζητήσετε να αναζητήσουν την έντιμη λύση σε κάποιο πρόβλημα.

Ενθάρρυνση της αλήθειας

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που τα παιδιά καταφεύγουν στο ψέμα και για να καταφέρουν να μείνουν μακριά από τους μπελάδες χρειάζονται τη βοήθεια των γονέων, σύμφωνα με το Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης. Οι γονείς με ηρεμία και συμπόνια μπορούν να ενθαρρύνουν την ειλικρινή συμπεριφορά των παιδιών. Εάν για παράδειγμα, το μικρό σας παραδεχθεί ότι πήρε τα παιχνίδια του αδελφού του, θα πρέπει να το ευχαριστήσετε που είπε την αλήθεια και στη συνέχεια να του ζητήσετε να τα επιστρέψει και να ζητήσει συγγνώμη. Υποδεικνύοντας ότι είναι σωστό να πει την αλήθεια, θα ενθαρρύνετε το παιδί να υιοθετήσει την ίδια συμπεριφορά στο μέλλον.

Εναλλακτικές λύσεις

Τα παιδιά μπορεί να αισθάνονται ότι η μόνη επιλογή είναι να πουν ψέματα, ακόμα κι αν αυτό μπορεί να πληγώσει τα συναισθήματα των άλλων. Μπορείτε να του προσφέρετε εναλλακτικές λύσεις στο ψέμα, ενθαρρύνοντας το παιδί σας να μην πει τίποτα ή να αλλάξει θέμα όταν κρίνεται απαραίτητο. Εάν για παράδειγμα, λάβει ένα δώρο που δεν του αρέσει και πρέπει να εκφράσει τη γνώμη του, μπορείτε να το ενθαρρύνετε να πει ένα «λευκό ψέμα», προκειμένου να μην στεναχωρήσει εκείνον που του το πρόσφερε.

Πρόσθετες πληροφορίες

Τα μικρά παιδιά μαθαίνουν ακόμα τη διαφορά ανάμεσα στη φαντασία και την πραγματικότητα, έτσι οι ιστορίες τους μπορεί να περιλαμβάνουν εξωφρενικές αφηγήσεις. Οι γονείς μπορούν να υπενθυμίσουν στα παιδιά ότι αυτές οι ιστορίες είναι ό,τι θα επιθυμούσαν να συμβεί και όχι εκείνο που συμβαίνει πραγματικά. Αν παρά τις προσπάθειές σας συνεχίζουν να ψεύδονται, καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε έναν παιδοψυχολόγο, ο οποίος μπορεί να σας δώσει τα εργαλεία και τις κατάλληλες συμβουλές για να κρατήσετε το παιδί σας μακριά από το ψέμα.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.