Μικρές συμβουλές για τον… γονιό που ξέχασε πώς ήταν ως παιδί το καλοκαίρι

Μικρές συμβουλές για τον... γονιό που ξέχασε πώς ήταν ως παιδί το καλοκαίρι

Όταν το καλοκαίρι τελειώνουν τα σχολεία και τα μαθήματα, ποιος μαθητής θα ήθελε να παραμείνει με το σχολικό βιβλίο στο χέρι και να κάνει επαναλήψεις; Αλήθεια, εσείς ως μαθητές το θέλατε; Πολλοί γονείς προκειμένου να «μην έχουν κενά ή να καλύψουν τα υπάρχοντα» φορτώνουν τα παιδιά τους με καλοκαιρινά διαβάσματα και επαναλήψεις.

Ο δάσκαλος Μάριος Μάζαρης σε ανάρτησή του μιλά με έναν ξεχωριστό τρόπο προς τους γονείς και τους δίνει πολύτιμες συμβουλές για αυτήν την καλοκαιρινή συνήθεια με τις… επαναλήψεις.

«Θα χάσει την επαφή με τα μαθήματα», λέει ο ένας, «θα κάνει κενά» λέει ο άλλος, «θα καλύψει κενά», λέει ο τρίτος. Κανείς, όμως, δεν μπορεί να το εξηγήσει, κανείς δεν μπορεί να το υποστηρίξει, κανείς δεν το πιστεύει πραγματικά. Το να κάνει ένα παιδί επαναλήψεις είναι απλώς μία φράση “τσίχλα”.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι χωρίς να στηρίζεται σε κάποια θεωρία, σε κάποια παιδαγωγική, λειτουργεί σαν την τσίχλα: καλύπει απλώς ένα κενό, μία αμηχανία, μία βαρεμάρα ή μία κακή συνήθεια. Κάνει κάποιος ενήλικος επανάληψη της δουλειάς του την περίοδο των διακοπών; Οι διακοπές, οι παύσεις, η βαρεμάρα η ίδια είναι απαραίτητα στάδια της λειτουργίας του ανθρώπινου εγκεφάλου για να μπορεί να συνδέει τις πληροφορίες, να τις κατανοεί και να εξασκείται στη χρησιμοποίησή τους. Και πώς θα το κάνει αυτό; Βιωματικά. Γράψιμο δηλαδή; Όχι ακριβώς.

Θέλουμε το παιδί να εξασκηθεί στην ανάγκη και την έκφραση;

Του δίνουμε βιβλία, κόμικ, συζητάμε μαζί του, βλέπουμε ταινίες με υπότιτλους για να εξασκηθεί στην ανάγνωση. Η λογοτεχνία και τα κόμικ βοηθούν και στην ορθογραφία, βλέποντας λέξεις που θέλει να διαβάσει, όχι το υποχρεώνουν, τις μαθαίνει πιο εύκολα.

Ενθαρρύνουμε το παιδί μας να μας διηγηθεί ένα επεισόδιο της αγαπημένης του σειράς κι αμέσως έχουμε εξάσκηση στην έκφραση. Του δίνουμε να γράψει τη λίστα για τα ψώνια κι έχουμε εξάσκηση στην ορθογραφία ή πραατηρούμε μαζί του πινακίδες στον δρόμο και παίζουμε με τους κανόνες και ποιος θα βρει πιο πολλά λάθη.

Πηγαίνουμε μαζί για τα ψώνια και δίνουμε στο παιδί τα χρήματα να πληρώσει, κοιτώντας διακριτικά. Πρόσθεση, αφαίρεση, εξάσκηση με κέρματα, όλα με μία βόλτα στο σούπερ μάρκετ, κάνοντας ανάγνωση και τις τιμές στα ράφια.

Η φυσική;

Η ίδια η φύση και οι απορίες μας.

Ιστορία πώς θα μάθει;

Αν συζητήσουμε μαζί του έναν καυγά μας και χωρίσουμε τα δεδομένα σε αιτίες, αποτελέσματα, νικητές και χαμένους. Εξάσκηση στη μνήμη όμως; Να οι γρίφοι, οι σπαζοκεφαλιές, τα παιχνίδια μνήμης και παρατήρησης.

Δεν υπάρχει μαθησιακό αντικείμενο που να μην μπορούμε να εξασκηθούμε το καλοκαίρι χωρίς τη χρήση βιβλίων.

Τη γυμναστική την άφησα για τις παραλίες, τις εκδρομές και τα πάρκα. Τα παιδιά δεν χρειάζονται παραπάνω άγχος το καλοκαίρι. Μην τα τιμωρούμε για τις δύσκολες μέρες που ζούμε εμείς σαν ενήλικες. Ευτυχώς, αργεί ακόμη η ενηλικίωσή τους.

Μέχρι τότε το σχολείο το καλοκαίρι το λέμε ΖΩΗ»

Διαβάστε επίσης:

Πανελλήνιες 2022: O Iρανός πρόσφυγας που “σάρωσε” στη Μυτιλήνη – Συγκέντρωσε 18.250 μόρια

Οι παππούδες που περίμεναν αυτές τις διακοπές πώς και πώς και μετά… ήρθε η ΔΕΗ

Όλα όσα θα κάνουν ευχάριστες και ξέγνοιαστες τις οικογενειακές καλοκαιρινές διακοπές