Μικροί και μεγάλοι μαθαίνουν τα μυστικά του Windsurfing στο Αγγελοχώρι Θεσσαλονίκης

10475589_659619627461141_7632362910486889861_nTo windsurfing είναι ένα συναρπαστικό άθλημα για όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου. Δεν απαιτεί ιδιαίτερη σωματική δύναμη, τουλάχιστον στην αρχή και τον κυριότερο ρόλο παίζει η σωστή τεχνική. Εκτός από διασκέδαση και ολυμπιακό άθλημα, το windsurfing έχει γίνει και επαγγελματικό σπορ από το 1985, καθώς και άθλημα επιδείξεων και αγώνων σε κλειστούς χώρους, όπου δημιουργούνται τεχνητά οι απαραίτητες συνθήκες.

Για τους παραπάνω λόγους το Infokids.gr επισκέφθηκε τη σχολή «Active sport school windsurfing», τη μοναδική επίσημη σχολή windsurf στην Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στο Αγγελοχώρι, όπου συνάντησε και συζήτησε με τον κ.Σίμο Ναλμπάντογλου, ο οποίος είναι Διεθνής Εκπαιδευτής Windsurf της Γερμανικής σχολής WORLD WINDSURF SCHOOLS (W.W.S) από το 1995. Είναι Προπονητής Ιστιοπλοΐας με ειδικότητα WINDSURF της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού από το 1996, με άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος, για όλη την Ελληνική Επικράτεια. Επίσης είναι Εθνικός Κριτής Ιστιοπλοΐας και στέλεχος αγώνων από το 1997, Ναυαγοσώστης Χ.Α.Ν.Θ και εθελοντής Διασώστης με πιστοποίηση στις Πρώτες Βοήθειες, ΚΑΡΠΑ και Απινίδωση.

Πού γίνονται τα μαθήματα windsurfing;

Τα μαθήματα γίνονται στο Αγγελοχώρι Θεσσαλονίκης. Επέλεξα την εγκατάσταση της σχολής μου σε αυτόν τον κόλπο, λόγω της ασφάλειας που παρέχει στους μαθητές, με ρηχά νερά και άνεμους Νότιων Δυτικών και Βορείων Διευθύνσεων χωρίς να υπάρχει κίνδυνος στεριανών ανέμων.

Πείτε μας δυο λόγια για το συγκεκριμένο άθλημα

Το windsurfing είναι ένα είδος ιστιοπλοΐας, όπου στη θέση του σκάφους έχουμε μία σανίδα. Κινητήριος δύναμη είναι ο άνεμος, ενώ το σώμα μας ελέγχει το πανί και κατευθύνει το σκάφος. Είναι κατάλληλο για όλες τις καιρικές συνθήκες, για αγόρια και κορίτσια από 7 έως 77 ετών, για αναψυχή ή για πρωταθλητισμό. Η ιστορία του ξεκινά το 1967, όταν ο Jim Drake (αεροναυπηγός) τοποθετεί ένα ιστίο πάνω σε μια σανίδα του surfing. Στα μέσα του ΄70 διαδίδεται σε όλο τον κόσμο, ενώ τα τελευταία 30 χρόνια είναι το πιο γρήγορα αναπτυσσόμενο άθλημα, αλλά και ο πιο γρήγορος τύπος ιστιοπλοϊκού σκάφους στον πλανήτη!

IMG_9705

Για ποιο λόγο να ασχοληθεί κάποιος με το windsurfing;

Eπειδή είναι εξαιρετική γυμναστική για όλο το σώμα, είναι κοινωνικό και ταυτόχρονα μοναχικό σπορ, γίνεται μέσα σε φυσικό περιβάλλον και βοηθά στην κατανόηση των στοιχείων της φύσης. Επίσης επιβάλλεται να ασχοληθεί κανείς με το συγκεκριμένο άθλημα, καθώς η Ελλάδα είναι από τους καλύτερους προορισμούς στον κόσμο για windsurfing!

Πώς λειτουργεί το windsurf;

Τα εξαρτήματα που το αποτελούν είναι η σανίδα με καρίνα και καρινάκι, το rig (πανί, κατάρτι, μάτσα) και ο σύνδεσμος (συνδέει τη σανίδα με το rig)

IMG_7922Τι ρόλο παίζει το σώμα μας;

Τα χέρια στηρίζουν το rig και ρυθμίζουν την λειτουργία του πανιού. Με την κατάλληλη στάση του σώματος, η δύναμη του πανιού μεταφέρεται στα πόδια. Αυτά με τη σειρά τους, μεταφέρουν τη δύναμη του πανιού στο σκάφος και βοηθούν στους ελιγμούς διάφορες πορείες σε σχέση με τον άνεμο.Πορεία κάθετη στην διεύθυνση του ανέμου (πλαγιοδρομία), πορεία προς τον άνεμο (όρτσα) και πορεία μαζί με τον άνεμο (πρύμα).

Πώς στρίβει η σανίδα;

Mετακινώντας το rig προς τα πίσω, η σανίδα στρίβει προς τον άνεμο, μετακινώντας το rig προς τα εμπρός, η σανίδα στρίβει αντίθετα.

Ποιοι κανόνες πρέπει να τηρούνται;
Επιβάλλεται να ενημερωνόμαστε για τις τοπικές καιρικές συνθήκες, εάν δεν είμαστε σίγουροι, ρωτάμε τους πιο έμπειρους, έχουμε τον κατάλληλο εξοπλισμό για το επίπεδό μας, φροντίζουμε να μας προσέχει κάποιος από την παραλία, φοράμε πάντα σωσίβιο και εφαρμόζουμε τους κανονισμούς για την αποφυγή συγκρούσεων στη θάλασσα.

Για περισσότερες πληροφορίες στο: 6977 347 038 (Σίμος Ναλμπάντογλου)