Αρχική Παιδικά Εργαστήρια Μικροί και μεγάλοι μαθαίνουν τα «πασχαλινά έθιμα στο σπίτι της Αγγελικής Χατζημιχάλη»

Μικροί και μεγάλοι μαθαίνουν τα «πασχαλινά έθιμα στο σπίτι της Αγγελικής Χατζημιχάλη»

easter_left«Πασχαλινά έθιμα στο σπίτι της Αγγελικής Χατζημιχάλη» είναι το θέμα της έκθεσης που διοργανώνει ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με το Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών και το Λύκειο των Ελληνίδων.

Η περίοδος του Πάσχα αρχίζει με τη Σαρακοστή, μακρά περίοδο σωματικής και ψυχικής-πνευματικής προετοιμασίας, για το καινούργιο που συμβαίνει κάθε χρόνο. Έθιμα προχριστιανικά με χαρακτήρα λατρευτικό, εξαγνιστικό και αποτρεπτικό του κακού, που απειλεί τη βλάστηση και την παραγωγή, έχουν ενταχθεί στη χριστιανική λατρεία. Λαϊκά δρώμενα αναπαράστασης θανάτου-ανάστασης στον ελληνικό χώρο (λαζαρίνες, κήποι του Άδωνη, τελετουργικοί χοροί του Πάσχα και του αγίου Γεωργίου, κούνιες, συμβολική χρήση των αβγών), αποτελούν εκδηλώσεις της προαιώνιας προσπάθειας του ανθρώπου να συμβάλει θετικά στη διαδικασία ανανέωσης της φύσης και στην εξασφάλιση της καλής σοδειάς.

Στον χώρο της έκθεσης οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν πλούσιο φωτογραφικό υλικό με θέμα την εθιμολογία της περιόδου του Πάσχα, φορεσιές των Λαζαρίνων της Κοζάνης από τη συλλογή του Λυκείου των Ελληνίδων, αβγά διακοσμημένα με διάφορες τεχνικές και χρώματα, πλαισιωμένα από σχετικά ελληνικά έθιμα του Λαζάρου και του Πάσχα.

Η έκθεση παρουσιάζεται στο Κέντρο Ελληνικής Τέχνης και Παράδοσης (Σπίτι της Αγγελικής Χατζημιχάλη), στην οδό Αγγ. Χατζημιχάλη 6 στην Πλάκα (τηλ. 210 3243987) και θα διαρκέσει έως τις 19 Απριλίου 2015.

Οργάνωση-συντονισμός: Ευάγγελος Καραμανές (Διευθύνων Κέντρου Ερεύνης Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών).

Επιμέλεια έκθεσης: Λουίζα Καραπιδάκη (Μουσειολόγος, μόνιμη συνεργάτης του Κέντρου Λαογραφίας).

Κείμενα: Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη (τ. Διευθύντρια, επιστημονική συνεργάτις του Κέντρου Λαογραφίας).

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Παρασκευή 09:00 -19:00, Σάββατο και Κυριακή 09:00 - 14:00.

Κέντρο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης Α. Χατζημιχάλη
Αγγελικής Χατζημιχάλη 6, Πλάκα
2103243972


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.


Όλα όσα αφορούν εσάς και το παιδί σας
τώρα στο e-mail σας

Εγγραφή στο Newsletter