Αρχική InfoMommy Υγεία Μικρότερος αλλά πιο αποτελεσματικός ο γυναικείος εγκέφαλος

Μικρότερος αλλά πιο αποτελεσματικός ο γυναικείος εγκέφαλος

brainΣύμφωνα με πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια φαίνεται ότι οι γυναίκες έχουν πιο μικρό εγκέφαλο από τους άνδρες, ωστόσο τον χρησιμοποιούν πιο αποτελεσματικά.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι παρά το ότι ο γυναικείος εγκέφαλος είναι 8% μικρότερος από τον ανδρικό «δουλεύει» καλύτερα, χρησιμοποιώντας λιγότερη ενέργεια και λιγότερους νευρώνες για να επιτύχει τα ίδια ή και καλύτερα αποτελέσματα συγκριτικά με τον ανδρικό.

Η εξήγηση γι’ αυτό ίσως βρίσκεται στο ότι ενώ οι άνδρες έχουν περισσότερους νευρώνες, οι γυναίκες έχουν περισσότερες συνάψεις μεταξύ των νευρώνων. Με άλλα λόγια, έχουν πυκνότερο δίκτυο συνάψεων.

Οι ερευνητές εστίασαν στο μέγεθος του ιππόκαμπου, του μέρους του εγκεφάλου που είναι ζωτικό για τη μνήμη και τα συναισθήματα. Στους άνδρες όσο μεγαλύτερος ο ιππόκαμπος, καθώς και όσο περισσότεροι οι νευρώνες, τόσο υψηλότερη η νοημοσύνη. Στις γυναίκες όμως παρατηρήθηκε ότι ο μεγαλύτερος ιππόκαμπος – πάντα μικρότερος από τον αντίστοιχο ανδρικό - δεν αποτελούσε ένδειξη μεγαλύτερης νοημοσύνης. Μάλιστα παρατηρήθηκε ότι όσο μικρότερος ήταν ο ιππόκαμπος τόσο το καλύτερο για τις νοητικές επιδόσεις της γυναίκας.

Επιπλέον, οι ερευνητές διεξήγαγαν ψυχολογικά τεστ σε 59 γυναίκες και 45 άνδρες ηλικίας 18-27 ετών. Σε συμφωνία με τα συμπεράσματα προηγούμενων μελετών παρατήρησαν ότι οι γυναίκες είναι πιο αποτελεσματικές στο να παρακολουθούν μια μεταβαλλόμενη κατάσταση, καθώς και στην επαγωγική λογική, ενώ οι άνδρες είναι καλύτεροι στην χωροταξική αντίληψη.

Στα συμπεράσματα της έρευνας που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Intelligence οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι γυναίκες επιδεικνύουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα με λιγότερα νευρωνικά «υλικά» για την επίτευξη αποτελεσμάτων εφάμιλλων των ανδρών. Επομένως, το μέγεθος του ιππόκαμπου δεν σχετίζεται απαραιτήτως με την απόδοσή του. Στις γυναίκες λοιπόν το μέγεθος δεν μετράει!


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.