- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

«Η Χριστουγεννιάτικη περιπέτεια του Ηλία»: Το βιβλίο που θα σας κάνει να πιστέψετε στον Αϊ Βασίλη – Συνέντευξη με το συγγραφέα

Αν η πίστη του παιδιού σας στον Άγιο Βασίλη έχει αρχίσει να κλονίζεται και αν θέλετε και εσείς να πιστέψετε στην μαγεία του ξανά, η «Χριστουγεννιάτικη περιπέτεια του Ηλία» είναι το κατάλληλο παραμύθι για να το κάνετε!

Ένα μικρό αγόρι λαχταρά τον ερχομό του Άγιου Βασίλη κάθε χρόνο και χαίρεται απίστευτα με τα δώρα κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Μια χρονιά, όμως, ένας συμμαθητής του αποκαλύπτει μια πραγματικότητα που εκείνος αγνοούσε. «Ο Άγιος Βασίλης δεν υπάρχει», λέει στον Ηλία και ο δεύτερος νιώθει τον κόσμο του να γκρεμίζεται.

Η χαρά των Χριστουγέννων χάνεται, μέχρι που, ως ενήλικας πια, ανακαλύπτει έναν τρόπο για να βοηθήσει τον μύθο του Άγιου Βασίλη να παραμείνει ζωντανός. Θα γίνει ο ίδιος ο αγαπημένος Άγιος των Παιδιών!

Τι θα συμβεί, όμως, όταν ο πραγματικός Άγιος Βασίλης ζητήσει «τα ρέστα» από τον Ηλία;

Ο συγγραφέας Βασίλης Τερζόπουλος έγραψε ένα παραμύθι το οποίο μας διδάσκει να υποστηρίζουμε με δύναμη όσα πιστεύουμε, ακόμα και αν οι άλλοι επιμένουν στο αντίθετο.

Το infokids.gr [1] συνομίλησε μαζί του και έμαθε τα πάντα για τον «Ηλία» του, αλλά και όλη την αλήθεια για τον πραγματικό Άγιο Βασίλη…

Γιατί αποφασίσατε να γράψετε ένα βιβλίο για τον Άγιο Βασίλη; 

Για αρκετά χρόνια τριγυρνούσε στο μυαλό μου ως χαρακτήρας μιας πιθανής ιστορίας, ένας νέος άνδρας που δουλεύει σε μια ταχυδρομική υπηρεσία και είναι εκείνος που παίρνει στα χέρια του γράμματα παιδιών προς τον Άγιο Βασίλη. Πως είναι η ζωή του, ποιες οι σκέψεις του όταν κρατάει αυτούς τους φακέλους με τις παιδικές ευχές κι επιθυμίες και ποια η κατάληξη αυτών των γραμμάτων. Η αλήθεια είναι πως η αρχική σκέψη μου ήταν να εντάξω αυτόν τον χαρακτήρα σε ένα απ’ τα διηγήματα για ενήλικες που γράφω και δημοσιεύω. Εν τέλει, παρά το γεγονός πως και το πρώτο μου παιδικό βιβλίο «Ο παράξενος επισκέπτης της Ονειρούπολης» είναι χριστουγεννιάτικο, τα περσινά Χριστούγεννα αισθάνθηκα την ενέργεια να γράψω ακόμη μία τέτοιου είδους παιδική ιστορία. Μια ιστορία που θα δίνει μια απάντηση στο συνεχές κι αγαπημένο ερώτημα «Υπάρχει Άγιος Βασίλης;». Κάπως έτσι γεννήθηκε η ιστορία του Ηλία.

Ο Ηλίας, ο πρωταγωνιστής του βιβλίου, βρίσκει έναν τρόπο να βοηθήσει τον μύθο του Άγιου Βασίλη να κρατηθεί ζωντανός. Θεωρείτε σωστό να αφήνουμε τα παιδιά να πιστεύουν σε αυτόν, σήμερα που έρχονται σε επαφή με μια τόσο σκληρή πραγματικότητα;

Έχει διατυπωθεί η άποψη από ψυχολόγους και ειδικούς πως οι γονείς θα πρέπει να λένε την αλήθεια στα παιδιά τους, και επί του θέματος της ύπαρξης του Άγιου Βασίλη, προκειμένου να χτίσουν μαζί τους μια δομημένη σχέση εμπιστοσύνης. Σύμφωνα μ’ αυτή την άποψη, όταν τα παιδιά ανακαλύπτουν πως ο μύθος του Άγιου Βασίλη είναι ένα ψέμα, η εμπιστοσύνη προς τους γονείς τους πλήττεται. Από την άλλη πλευρά, εξίσου πολλοί πιστεύουν πως η φαντασία των παιδιών θα πρέπει να καλλιεργείται με όποιο τρόπο. Προσωπικά ενστερνίζομαι περισσότερο αυτή την πλευρά, ειδικά όταν κάνουμε λόγο για παιδιά μικρότερης ηλικίας, έως 6 ετών.

Για να το συγκεκριμενοποιήσουμε, ο μύθος του Άγιου Βασίλη πέρα της πυροδότησης της φαντασίας, διδάσκει στα παιδιά το αίσθημα της ανιδιοτέλειας, της απλόχερης προσφοράς δίχως υλικό αντάλλαγμα, παρά μόνο το στοίχημα των καλών τρόπων και της ευγένειας. Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν και αρχίζει σταδιακά να επικρατεί περισσότερο η λογική από τη φαντασία, και όταν πια το ταξίδι του Άγιου Βασίλη σε όλο τον κόσμο μέσα σε μια νύχτα μοιάζει πια στο μυαλό τους φυσικώς αδύνατο, ίσως έρχεται πια το στάδιο της απομυθοποίησης. Άλλωστε, όπως σωστά αναφέρετε, η πραγματικότητα γύρω μας είναι τόσο σκληρή και τα παιδιά θα κληθούν να την αντιμετωπίσουν ενδεχομένως πολύ νωρίτερα από την ενηλικίωσή τους. Συνεπώς, δεν είναι προτιμότερο να τα προστατεύσουμε για όσο περισσότερο μπορούμε έστω και με αθώα ψέμματα;

Ποια η δική σας σχέση με τον Άγιο Βασίλη; Μήπως ο χαρακτήρας του Ηλία ενέχει κάποιο προσωπικό στοιχείο;

Πάντα πίστευα στον Άγιο Βασίλη. Το γεγονός ότι έχουμε και το ίδιο όνομα τον έκανε μια λίγο πιο οικεία φιγούρα στη φαντασία μου. Όταν αργότερα, σε μεγαλύτερη ηλικία ανακάλυψα ότι τελικώς δεν υπάρχει, απλώς χαμογέλασα. Ωστόσο κράτησα για πάντα δική μου την εικόνα που είχα μέσα μου για τον Άγιο Βασίλη. Κάθε συγγραφέας βάζει, ίσως και ακούσια, κάτι έστω λίγο από τον εαυτό του μέσα στους χαρακτήρες και τις ιστορίες που πλάθει. Με κάποιο τρόπο αυτό συνέβη και στα τρία προηγούμενα βιβλία μου, λιγότερο ή περισσότερο συνειδητά. Στην περίπτωση του Ηλία μάλλον βλέπω τις προσπάθειες που κάναμε με τον συνομήλικο αδερφό μου να πείσουμε τον τρίτο μικρό μας αδερφό πως ο Άγιος Βασίλης υπάρχει.

Τι θα κερδίσουν τα παιδιά διαβάζοντας το βιβλίο αυτό;

Σίγουρα τη βεβαίωση πως ο Άγιος Βασίλης υπάρχει. Θα λύσουν επίσης κάποιες απορίες που μπορεί να έχουν σχετικά με τη διαδρομή που κάνουν τα γράμματά τους μέχρι να τα παραλάβει ο ίδιος ο Άγιος Βασίλης. Ενώ θα πάρουν και μια ιδέα για το πως είναι η ζωή σ’ ένα σπίτι μιας μεγάλης οικογένειας, με πολλά μικρά και μεγάλα παιδιά και όχι μόνο μία μαμά, αλλά πολλές.

Τελικά, υπάρχει Άγιος Βασίλης;

Υπάρχει! Σας λέω αλήθεια! Μου το είπε ο Ηλίας, τον συνάντησε αυτοπροσώπως!

Το παραμύθι «Η Χριστουγεννιάτικη περιπέτεια του Ηλία», του Βασίλη Τερζόπουλου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη.