«Μιλώντας στην Άννα για τα μαθηματικά»: Γνωρίστε το βιβλίο που θα κάνει τα παιδιά να δουν με άλλο μάτι το μάθημα των μαθηματικών στα Public Τσιμισκή (5/12)

10462352_10153349428943852_3671382965357685098_nΤο Βιβλιοπωλείο Public Τσιμισκή και οι Εκδόσεις Πατάκη σας προσκαλούν την Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου και ώρα 19:00 στην παρουσίαση του βιβλίου του Τεύκρου Μιχαηλίδη «Μιλώντας στην Άννα για τα μαθηματικά».

Όλα ξεκίνησαν όταν η οικογένεια της Άννας εγκαταστάθηκε για το καλοκαίρι δίπλα στο εξοχικό ενός παλαίµαχου µαθηµατικού. Η Άννα ήταν από εκείνα τα παιδιά που η αγαπηµένη τους λέξη είναι το «γιατί;» κι ο νέος της γείτονας αρεσκόταν όχι µόνο να απαντά στις ερωτήσεις, αλλά και να γεννά µε κάθε του απά­ντηση µια νέα ερώτηση. Ξεκίνησαν µετρώντας τους στήµονες στο άνθος του ηλιοτροπίου και προσπαθώντας να εξηγήσουν τις χαρακιές σε κάποια προϊστορικά κόκαλα. Κουβέντα στην κουβέντα, το ένα καλοκαίρι ύστερα από τ’ άλλο, οι δυο καινούριοι φίλοι διαβαίνουν ολόκληρη τη διαδροµή που ξεκινά από την πρωτόγονη αρίθµηση και την πρακτική γεωµετρία και φτάνει, περνώντας από τις διαδοχικές γενικεύσεις της έννοιας του αριθµού και τις απανωτές προκλήσεις όλο και πιο περίπλοκων σχηµάτων, στα σηµερινά ανοιχτά προβλήµατα των θεωρητικών και των εφαρµοσµένων µαθηµατικών.

Μέσα από τους διαλόγους της ανήσυχης έφηβης και του περιστασιακού της µέντορα, ο αναγνώστης θα ταξιδέψει στον µαγικό και τόσο παρεξηγηµένο κόσµο των µαθηµατικών γνωρίζοντας τόσο τη γοητεία της θεωρητικής έρευνας όσο και τις εντυπωσιακές εφαρµογές των µαθηµατικών σε κάθε πτυχή της καθηµερινότητάς µας. Κι όταν, έχοντας τελειώσει τις σπουδές της, η Άννα θα βρίσκεται πια σε αναζήτηση ενός θέµατος για το διδακτορικό της, θ’ αναλάβει η ίδια τον ρόλο του µέντορα, για να µας ξεναγήσει σε µερικές από τις περιοχές της σύγχρονης, ζωντανής µαθηµατικής έρευνας.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
Γιάννης Θωμαΐδης – μαθηματικός, σύμβουλος δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
Κατερίνα Καλφοπούλου – μαθηματικός, υπεύθυνη της ομάδας Θαλής+φίλοι
Γιώργος Μπαλόγλου – μαθηματικός

Είσοδος ελεύθερη

Βιβλιοπωλείο Public
Τσιμισκή 24 – Μητροπόλεως 22, Θεσσαλονίκη
2310.227.288