Μιλώντας στους εφήβους για το σεξ

kiss-teen-couple-holding-hand-loveΟι έφηβοι δοκιμάζουν πια το σεξ σε πολύ νεαρή ηλικία και αυτό ενέχει μεγάλους κινδύνους για την υγεία τους. Στις περισσότερες περιπτώσεις αγνοούν το πώς να προστατευτούν από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και είναι ευθύνη κυρίως των γονιών να τους μάθουν πώς θα μείνουν μακριά από τέτοιου είδους προβλήματα.

Πώς λοιπόν θα πρέπει οι γονείς να προσεγγίσουν τα έφηβα παιδιά τους και να συζητήσουν για τη σεξουαλικότητα;

Οι αρχαίοι μας πρόγονοι πολύ σοφά έλεγαν «το προλαμβάνειν κρείττον του θεραπεύειν» απαντά η Έλλη Φρεγγίδου, Ψυχολόγος επομένως, χρειάζεται πρόληψη. Και πρόληψη πάνω από όλα, σημαίνει πετυχαίνω μια καλή επικοινωνία με το παιδί μου από μικρή ηλικία και δεν προσπαθώ να το προσεγγίσω όταν πια έχει φτάσει στην εφηβεία.

Επικοινωνία σημαίνει «ακούω- μιλάω» και όχι «μιλάω – ακούω». Κι αυτό θα πει, όχι μόνο συμβουλές, που συχνά προκαλούν αντίδραση, προδιαθέτουν, οριοθετούν αυστηρά. Με τις συμβουλές, βάζω το δικό μου μόνο πλαίσιο και όρους, δεν αφήνω περιθώρια διαφορετικότητας, δεν ακούω τελικώς τις ανάγκες του παιδιού, αλλά τις δικές μου. Σαφέστατα, χρειάζεται να ενθαρρύνουμε, με υπομονή και επιμονή, τα παιδιά να μιλούν και να κάνουν ερωτήσεις, μέσα σε ένα ήρεμο κλίμα, χωρίς διάθεση κριτικής. Είναι, ακόμη, απαραίτητο να καταλάβουν τα παιδιά, ότι το σεξ σχετίζεται με την αγάπη, την οικειότητα, το αίσθημα φροντίδας και σεβασμού και για το ίδιο το άτομο αλλά και για το σύντροφο του.

Παράλληλα, χρειάζεται να αποδεσμευτώ από τα ταμπού του παρελθόντος και να αποδεχτώ ως γονιός έννοιες όπως, οι προγαμιαίες σχέσεις, η ομοφυλοφιλία ή ο αυνανισμός.

Γενικότερα, είναι σημαντικό να έχουμε στο μυαλό μας, ότι η εφηβεία είναι μία κρίσιμη και καθοριστική περίοδος με πολλές ιδιαιτερότητες. Κάθε παιδί είναι μοναδικό και ξεχωριστό ως προς την προσωπικότητα που διαμορφώνει και για τον λόγο αυτό πρέπει να υπάρξει χώρος για την ελεύθερη και αβίαστη ανάπτυξη της σεξουαλικότητάς του. Είναι ωφέλιμο να ενημερωνόμαστε διαρκώς για θέματα, που προβληματίζουν τα παιδιά της σημερινής εποχής. Η ανοιχτή και ουσιαστική επικοινωνία είναι ο μόνος τρόπος, για να νιώθουμε και να βρισκόμαστε κοντά στα παιδιά μας.

Τέλος, είναι απαραίτητο να λαμβάνουμε υπ΄όψιν μας, ότι οι συνθήκες και οι ανάγκες της κάθε εποχής είναι διαφορετικές και μέσα σε αυτές μεγαλώνουν τα παιδιά μας και έτσι να καταφέρουμε να αποδεσμευτούμε από ταμπού και προκαταλήψεις του παρελθόντος.