Αρχική Συνεντεύξεις Μιμή Ντενίση στο infokids.gr: "Στη Μαριτίνα είπα ότι δεν είμαι βιολογική της μητέρα όταν ήταν 2 χρονών"

Μιμή Ντενίση στο infokids.gr: "Στη Μαριτίνα είπα ότι δεν είμαι βιολογική της μητέρα όταν ήταν 2 χρονών"

mimicrop

Ο «Μάγκας» είναι ίσως το πιο πολυδιαβασμένο βιβλίο για παιδιά. Μεγάλωσε γενιές και γενιές και εξακολουθεί να συγκινεί, γιατί μιλάει για όλες τις μεγάλες ιδέες που δημιούργησαν τον Ελληνικό πολιτισμό. Είναι ένα έργο που απευθύνεται σε ανθρώπους όλων των ηλικιών. Η Μιμή Ντενίση διασκευάζει για τη θεατρική σκηνή (μαζί με την Κωνσταντίνα Γιαχαλή), ένα από τα δημοφιλέστερα μυθιστορήματα της Πηνελόπης Δέλτα και οι παραστάσεις ξεκινούν από τις 6 Απριλίου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

- Το νέο σας έργο «Η Πηνελόπη Δέλτα συναντάει τον μάγκα» είναι ένα έργο βασισμένο στο πιο πολυδιαβασμένο βιβλίο της Πηνελόπης Δέλτα «Ο Μάγκας».  Θέλω να μου πείτε τι σας αρέσει περισσότερο στα έργα της και γιατί σας αρέσει «Ο Μάγκας»;
Αυτό το έργο είναι ένας συνδυασμός.  Έχει κομμάτια από τον “Μάγκα” αλλά είναι ταυτόχρονα και ένας διάλογος της Δέλτα με τον ήρωα του μυθιστορήματος της , τον “Μάγκα”.  Αυτό  το σκέφτηκα επειδή διάβασα ότι η Δέλτα ήθελε πολύ να γράψει για τη Ελλάδα , για το Μακεδονικό Αγώνα αλλά  είχαν περάσει πάρα πολλά χρόνια από τότε που συνέβη  ο Μακεδονικός Αγώνας μέχρι να το γράψει.  Διάβασα λοιπόν ότι ήθελε να γράψει το μυθιστόρημα μέσα από τα μάτια κάποιου χωρίς να είναι ούτε υπερβολικά πατριωτικό για την Ελλάδα αλλά ούτε και ψεύτικο. Έτσι λοιπόν μου ήρθε η ιδέα και έβαλα την συγγραφέα που ψάχνει να βρει ποιος απ’ τους ανθρώπους  μιας οικογένειας που μοιάζει με την δικιά της , μιας οικογένειας που ζει στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και αγαπάει πιο πολύ την Ελλάδα είναι ο κατάλληλος να παρατηρεί ότι ο ένας είναι πολύ ψεύτης, ο άλλος είναι  διεφθαρμένος και έτσι διαλέγει τον σκύλο της οικογένειας ταυτίζοντας τον σκύλο με την αθωότητα που έχει το κοινό, που έχει ο απλός λαός για να έχει έναν συνομιλητή.  Οπότε επειδή δεν ξέρει τι να γράψει παρακάτω ο σκύλος γίνεται άνθρωπος στην ουσία και έχει πολύ μεγάλη πλάκα γιατί γίνεται interactiveτο έργο. Δηλαδή είναι ο σκύλος  που παίζει τον Μάγκα όταν παίζει με τους άλλους και άνθρωπος όταν παίζει με εμένα.  Και μέσα από τα προβλήματα της οικογένειας ο σκύλος εκφράζει όλες τις απορίες που θα είχε και  ένας  νορμάλ άνθρωπος και καταλήγει στην αποκάλυψη ενός μυστηρίου που υπάρχει για έναν  άνθρωπο που τον παίζει ο Φίλιππος Σοφιανός και είναι πολύ ταπεινός και σιωπηλός.  Είναι ο κηπουρός του σπιτιού και δεν μοιάζει και πολύ για κηπουρός , όμως στην ουσία είναι ένας άνθρωπος που έχει έρθει από την Μακεδονία στην Αίγυπτο, του έχουν πάρει το παιδί του και είναι ανακατεμένος πολύ στον αγώνα. Είναι ένα πολύ ενδιαφέρον έργο.

- Θεωρείτε σημαντικό μέσα από τις παιδικές παραστάσεις να βγαίνει ένα «ιδανικό»; Τα παιδιά να διδάσκονται κάποιο δίδαγμα μέσα από το έργο;
Θεωρώ ότι έχουμε βάλει έναν όρο στις παιδικές παραστάσεις ο οποίος συνήθως περιλαμβάνει κάποια ροζ ευχάριστα θεάματα και όταν λέω ροζ εννοώ  λίγα ζαχαρωτά, δηλαδή είναι η νεράιδα, ο γίγαντας, η Barbie, στην καλύτερη περίπτωση κάποιοι Ελληνικοί μύθοι.  Εγώ αυτό το έργο το έκανα για το κενό που υπάρχει ανάμεσα στο παιδικό θέατρο, που υπάρχει και καλό παιδικό θέατρο,  και στο θέατρο ενηλίκων. Υπάρχει μια κατηγορία έργου που στην Ελλάδα δεν υπάρχει, όπως «Οι Άθλιοι» που είναι και για μεγάλους και για παιδιά αλλά και το «Ο Βασιλιάς και Εγώ» που είχα κάνει ή  «Οι Ιστορίες του Ντίκενς» στην Αγγλία.  Δηλαδή «Η Δέλτα και ο Μάγκας» είναι ένα έργο που δεν είναι για πεντάχρονα, αν και νομίζω πως και αυτά θα κάτσουν άνετα, αλλά για παιδιά που είναι 12 , 16 , 18, που δεν έχουν ιδέα από ελληνική ιστορία αλλά δεν θέλουν  να κάτσουν να τους κάνεις δίδαγμα, απλά θέλουν να δουν κάτι που να είναι ευχάριστο και να είναι αληθινό θέατρο. Μπορεί να πάει δηλαδή μια γιαγιά με το εγγόνι της, μπορεί να πάει και ένας άνθρωπος 40 χρονών και να καταδιασκεδάσει, μπορεί να πάει και ένα παιδί 16 που δεν θα το σνομπάρει ως παιδικό. Πιάνει όλα τα target group και χωρίς να έχει χαρακτήρα εκπαιδευτικό σε μαθαίνει πράγματα.  Ακόμη και μας τους μεγάλους, όπως και εγώ που έχω σπουδάσει ιστορία και δεν θυμόμουν τι είχε γίνει ακριβώς στο Μακεδονικό Αγώνα.  Όταν όμως το βλέπω μέσα από μια ιστορία ενός ανθρώπου που πάσχει, ενός ανθρώπου που του έχουν πάρει το παιδί του, που μιλάει για το παιδί του, δεν μου κάνει  δίδαγμα ούτε περνάει τις έννοιες του ρατσισμού με ένα τρόπο διδακτικό.  Για παράδειγμα ο σκύλος βλέπει έναν άνθρωπο μαύρο και του επιτίθεται να τον δαγκώσει, τον ρωτά «γιατί του επιτίθεσαι ?» και του απαντάει «μα δεν βλέπεις , έχει μαύρα ποδάρια» και  τον ξαναρωτά «εσύ δεν έχεις δει μαύρο σκύλο?». Περνάει έτσι ένα αντιρατσιστικό μήνυμα. Επίσης είναι και μια άλλη σκηνή που περνάει ο μάγκας από μια γειτονιά που τρώνε κάποιοι άνθρωποι από τα σκουπίδια και λέει ο μάγκας «πώς τρώνε αυτά τα πράγματα που βρωμάνε?» και του λέει η Δέλτα το 1935! «κάποιοι άνθρωποι επιβιώνουν τρώγοντας από τα σκουπίδια» κι αυτό είναι μια αλήθεια που την περνάει η συγγραφέας μέσα από το κείμενή της γιατί ισχύει για όλες τις εποχές.

assets_LARGE_t_1401_393839

- Τι απολαύσατε περισσότερο ετοιμάζοντας αυτή την παράσταση;
Ήταν λίγο απροσδόκητος ο αντίκτυπος που είχε.  Δεν λέω μόνο για το κοινό αλλά και για τους ηθοποιούς γιατί ξεκινάει πολύ γλυκά, έχει πολύ γέλιο, έχει πολλά ευτράπελα και σιγά σιγά σε βάζει στη συγκίνηση και μου άρεσε επειδή εγώ γράφω μόνη μου να βλέπω να το ανακαλύπτουν οι ηθοποιοί. Επίσης ήταν για εμένα μια μεγάλη εμπειρία αφού πρώτη φορά, λόγω κρίσης, σκέφτομαι πάρα πολύ τους νέους ηθοποιούς και αποφάσισα ότι θα είναι κάποιοι ηθοποιοί γνωστοί και μεγάλης ηλικίας , όπως ο Φίλιππος Σοφιανός, ο Δημήτρης Μακαλιάς, η Αλεξανδρή Παντελάκη, ο Αντρέας Κωσταντίδης. Είχα όμως πολλούς  ρόλους ακόμα και σκέφτηκα πολλά ταλαντούχα παιδιά που είχαν τελειώσει την σχολή μου, τα οποία και πήρα και είναι καταπληκτικά.

- Δεν ήταν/είναι πολύ δύσκολο και κουραστικό να ασχοληθείτε με τη συγγραφή του κείμενου, τη σκηνοθεσία αλλά και να πρωταγωνιστείτε; Από πού παίρνετε δύναμη να δημιουργείτε και να είστε τόσο πολυπράγμων;
Δεν ξέρω . Μάλλον είναι το φυσικό μου για να το κάνω συνέχεια. Εντάξει είναι κουραστικό από κάποια στιγμή αλλά για μένα είναι τελείως φυσικό. Όταν δηλαδή έχω μια ιδέα και θέλω να δημιουργήσω κάτι μου είναι πιο εύκολο να είναι κάτι ολοκληρωμένο που το φτιάχνω εγώ παρά να το περιμένω από άλλα άτομα. Έχω συνεργάτες που είναι σε άλλους τομείς, στα φώτα, στη χορογραφία, στη σκηνογραφία αλλά επειδή γράφω πάντα είτε είναι διασκευή είτε είναι δικό μου έργο και ειδικά όταν είναι σύνθετο είναι πιο εύκολο να το σκηνοθετείς εσύ ο ίδιος παρά να έχεις σκηνοθέτη. Από την άλλη πραγματοποιώ και το όνειρό μου γιατί δεν είμαστε οργανωμένοι στην Ελλάδα αφού μπορεί να περιμένω από κάποιον μια δουλειά μέχρι και ένα μήνα… οπότε εγώ την έχω κάνει την δουλειά μου, την έχω προχωρήσει.

68f20788ba1624007f0887a76daf7174_L

-  Η κόρη σας Μαριτίνα, τι σχόλια έχει κάνει για το έργο; Τι της άρεσε περισσότερο;
Νομίζω τα παιδιά τα πιάνουν όλα. Εγώ την έχω γνώμονα την Μαριτίνα γιατί τα παιδιά επειδή είναι πολλοί αθώοι κριτές αν κάτι είναι βαρετό το δείχνουν στο πρώτο πεντάλεπτο.  Και επίσης καταλαβαίνω αν είναι απλοϊκό.Τ α παιδιά δεν έχουν απλοϊκό μυαλό πλέον. Είναι έξυπνα και προχωρημένα. Δηλαδή αυτά που λέει μέσα το έργο για την Ελλάδα, για την αξιοπρέπεια, για την φτώχεια, για το ρατσισμό την ιντριγκάρουν  πάρα πολύ. Γελάει με το σκύλο αλλά τα πιάνει τα μηνύματα. Στην Θεσσαλονίκη που εκτός  από μεγάλους ήρθαν και πολλά σχολεία, τα παιδιά δεν έβγαζαν κιχ. Τα παιδιά δεν πρέπει να τα υποτιμάς και να τους λες εγώ θα σου μιλήσω μόνο για τις νεράιδες και τους γίγαντες. Είναι πολύ λάθος αυτή η κατηγοριοποίηση των παραστάσεων.

- Πώς καταφέρνετε και μοιράζετε το χρόνο σας ώστε να απολαμβάνετε και τις στιγμές με τη Μαριτίνα;
Υπάρχει χρόνος μόνο και μόνο επειδή είμαι καλή στο να βάζω προτεραιότητες.  Αυτό δεν αφορά μόνο την Μαριτίνα αλλά και την ύπαρξή μου ολόκληρη, γιατί αλλιώς θα είχα καταρρεύσει. Δηλαδή επειδή έχω κάποιες μέρες που είναι τραγικά φορτωμένες, είμαι πολύ καλή στον προγραμματισμό. Λέω τρεις μέρες θα βασανιστώ, θα πάω στη σχολή από το πρωί, θα πάω στη πρόβα μετά θα κάνω τα τεχνικά και θα τελειώσω τα ξημερώματα. Πολλές φορές δουλεύω τη νύχτα γιατί είναι κάποιες δουλειές που μόνο μόνη μου μπορώ να τις κάνω.  Έτσι θα υπάρχουν κάποιες μέρες που θα έχω ρεπό και θα είμαι με την Μαριτίνα. Αλλιώς θα βλέπω την Μαριτίνα μόνο το μεσημέρι και το βράδυ δυο ώρες πριν κοιμηθεί.

- Ήταν δύσκολο να της αποκαλύψετε ότι δεν είστε η βιολογική μητέρα της;
Όχι, ήταν πολύ εύκολο και της το είπα όταν ήταν δυο ετών.  Πιστεύω ότι όποιος έχει ζήσει ιστορία υιοθεσίας θα πρέπει να το σκεφτεί πολύ σοβαρά από την αρχή και να το κάνει μέρος της ζωής του από τότε που το παιδί είναι σχεδόν βρέφος γιατί τότε δεν έχει ζήσει άλλη ζωή ούτε άλλη ιστορία και του φαίνεται φυσιολογικό.  Αν αργήσεις να του το πεις το παιδί σε θεωρεί ψεύτη μετά.  Δεν σε εμπιστεύεται σε κανένα τομέα.  Το παιδί μου είναι το παιδί μου.  Επειδή δεν έχει το DNA το δικό μου δεν σημαίνει κάτι.  Όπως της έχω πει κιόλας εμένα είναι το παιδί μου γιατί έφτασε μια στιγμή που αποφάσισα ότι αυτή είναι το παιδί μου.  Δηλαδή κάποια που έμεινε έγκυος τυχαία από κάποιον που ούτε ήξερε, αγαπάει το παιδί της περισσότερο; Αφού ούτε που το ήθελε.  Η μητέρα πρέπει να είναι αληθινά κοντά στο παιδί, να το έχει αληθινά στη καρδιά της και είναι προτεραιότητα πάνω από τον εαυτό της γιατί πολλές  γυναίκες έχουν την δυνατότητα μιας εγκυμοσύνης  και από εκεί και πέρα άλλη βαριέται, άλλη το έχει  παρατημένο, άλλη δε το ήθελε, άλλη το χρησιμοποιεί σαν κοινωνική ασπίδα.  Αυτό δεν λέγεται μάνα!

1244ab16-4b4e-4c23-9932-74bd9835d885

- Τι σας εντυπωσιάζει στο χαρακτήρα και τη συμπεριφορά της;
Ότι είναι πολύ πεισματάρα, το οποίο είναι και αρνητικό αλλά το θεωρώ καλό γιατί το πείσμα σου δημιουργεί το αίσθημα να πετύχεις αυτό που θέλεις και πρέπει να την έχουν αυτή τη δύναμη τα παιδιά σήμερα γιατί ζουν σε μια απίστευτα σκληρή κοινωνία.

- Σκέφτεστε ότι ενδεχομένως θα ασχοληθεί και η ίδια με το χώρο τους θεάματος; Θα θέλατε ή όχι κάτι τέτοιο;
Όχι, δεν νομίζω. Δεν την βλέπω να θέλει . Για ηθοποιός το αποκλείω. Το θεωρεί πολύ σκληρή δουλειά από αυτά που βλέπει από μένα.  Εγώ δεν θα ήθελα να ασχοληθεί.  Θεωρώ ότι είναι μια πολύ ιδιαίτερη δουλειά το θέατρο.  Αν δεν έχεις αληθινό πάθος δεν έχει νόημα να το κάνει κάποιος.  Πρώτον γιατί θα γίνει μέτριος και στην μετριότητα το θέατρο είναι πολύ σκληρό και δεύτερον γιατί όταν έχεις μαμά ηθοποιό ή πατέρα και είναι πολύ γνωστός πρέπει πραγματικά να το θες πολύ για να μην σου γίνει βάρος το όνομα του.  Αν είχε ένα εξαιρετικό ταλέντο και ήθελε να γίνει δεν θα της έλεγα ποτέ όχι αλλά βλέπω ότι έχει άλλα ενδιαφέροντα.  Πολλά παιδιά γνωστών καλλιτεχνών που το έχουν δοκιμάσει δεν τα καταφέρνουν και καταστρέφονται και ψυχολογικά .

- Μας λέτε μία φράση - ένα ρητό που λέτε συνήθως στην κόρη σας για τα προβλήματα της ζωής/την καθημερινότητα/ όταν στεναχωριέται;
Ρητό δεν της λέω. Απλά της λέω κάτι που είναι και το μότο της δικιάς μου ζωής «Ποτέ μην ακούς τι λένε οι άλλοι για εσένα, καλό ή κακό».  Δεν γίνεται να αποφεύγουμε τα κακά αλλά όταν κάποιος λέει ότι είσαι θεά, είσαι υπέροχη, να το κάνουμε σημαία.  Να μην επηρεάζεται καθόλου από την γνώμη των άλλων.

- Τι αγαπάει να κάνει η Μιμή Ντενίση στον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο της;  Έχετε κάποια χόμπυ;
Η κηπουρική.  Η μεγαλύτερη μου ευχαρίστηση είναι να πάω στο εξοχικό μου, στο Θεολόγο, να είναι πολύ δικοί μου άνθρωποι και να είμαι στον κήπο να φυτέψω, να σκαλίσω, να κουρέψω το γκαζόν, να κάνω οτιδήποτε αφορά την φύση, να μαζέψω φρούτα και τέτοια πράγματα.

- Κάθε φορά που σας βλέπουμε είστε και πιο όμορφη.  Ποιο είναι το μυστικό της λάμψης σας;
Εγώ πιστεύω ότι το πιο μεγάλο μυστικό ομορφιάς  είναι να έχεις αληθινό ενδιαφέρον για αυτό που κάνεις και ειδικά όταν μεγαλώνεις.  Γιατί όσο μεγαλώνουμε νομίζω η πλήξη, η πικρία βγαίνουν στο πρόσωπο.  Όταν είμαστε ερωτευμένοι δεν είμαστε πιο λαμπεροί; Το μάτι δεν έχει κάτι;  Επειδή όμως δεν μπορούμε να είμαστε συνεχεία ερωτευμένοι εγώ έχω έναν μόνιμο έρωτα που είναι η δημιουργία,να φτιάξω κάτι που θα είναι καλό.  Στην προκειμένη για τον κόσμο και για τα παιδιά, μετά κάτι που είναι καλό για την Ελλάδα και αν το πετύχω να το κάνω στην Αμερική γιατί θέλω να μάθουν την ιστορία της Σμύρνης και λοιπά.  Αυτό πιστεύω ότι μου δίνει αυτή την ευεξία.  Χρειάζεται βέβαια και μια καλή ζωή.  Έμενα το μεγάλο μου μυστικό είναι η διατροφή.  Τρώω πάντα με διατροφή συγκεκριμένη και δεν την παραλείπω ούτε όταν είμαι δέκα ώρες έξω.  Αυτή η διατροφή περιλαμβάνει σχεδόν τα πάντα εκτός από κάποια που εχω κόψει εδώ και πολλά χρόνια.  Δηλαδή δεν τρώω ζωικά λίπη, δεν τρώω καθόλου λευκό άμυλο, δεν τρώω ζάχαρη, δεν τρώω γλυκά, δεν πίνω αλκοόλ και δεν πίνω ούτε αναψυκτικά ούτε καφέ.  Αυτή η διατροφή που την ακολουθώ πολλά χρόνια τώρα έχω δει ότι δουλεύει πάρα πολύ.  Δηλαδή τρώω δημητριακά ολικής, μακαρόνια ολικής, μαύρο ψωμί, ρύζι άγριο, όχι πολύ κόκκινο κρέας, κοτόπουλο, φρούτα.  Όλα αυτά που κάνουν καλύτερη εμφάνιση προς τα έξω εκτός του ότι είναι υγιεινά.  Έχω δει πολύ μεγάλη διαφορά από παλιότερα που δεν έκανα διατροφή και έκανα κάτι απελπιστικές δίαιτες  όπου την μια λυποθύμαγα,την άλλη μου έπεφτε η πίεση ,την άλλη πάχαινα.

- Ο έρωτας τι θέση έχει στη ζωή σας;
Ο έρωτας στη ζωή μου δυστυχώς επειδή έχει μια θέση υψηλή πολλές φορές δεν υπάρχει αλλά όσο και να το προσπαθήσω και δεν κρύβω ότι το έχω προσπαθήσει κάποιες εποχές,  δεν μπορώ τις σχέσεις ούτε τις συμβατικές ούτε τις συμβιβαστικές.  Ακριβώς επειδή πιστεύω στον έρωτα και επειδή έχω ερωτευτεί στη ζωή μου πολύ και έχω κάνει και θυσίες και υπερβολές για τον έρωτα δεν μπορώ αν δεν θαυμάζω και αν δεν θέλω πραγματικά κάποιον να κάνω σχέση ίσα ίσα για να είναι ένας κύριος δίπλα μου.  Οπότε καλό είναι κανείς να ξέρει αυτά που ψάχνει σε έναν σύντροφο και να μην ταλαιπωρεί και τους άλλους γιατί εγώ σίγουρα δεν ψάχνω ούτε τα λεφτά ούτε την κοινωνική προβολή. Ψάχνω σύντροφο με πνευματικότητα που θα πρέπει να έχει κάποια μόρφωση, καλοσύνη , χιούμορ και τέτοια πράγματα.  Προτιμώ έναν απλό φυσιολογικό άνθρωπο με τα καλά που σου είπα και όχι κάποιον διάσημο ή κάποιο πλούσιο διότι οι κατηγορίες αυτές δεν βλέπουν εμένα σαν γυναίκα αλλά σαν συμπλήρωμα είτε των χρημάτων τους είτε της φήμης τους, κάτι που δεν θέλω αφού τα έχω βιώσει.

** Info

Παραστάσεις:

κάθε Σάββατο στις 18:00 & στις 20:30,
κάθε Κυριακή, στις 19:00
Διάρκεια: 120΄ με διάλειμμα
Τιμές Εισιτηρίων: 20€, Κανονικό
15€, Μαθητικό /Φοιτητικό / Κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας (ΟΑΕΔ) & Πολυτέκνων (ΑΣΠΕ) & Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων/ Κάτοχοι Κάρτας Πολιτισμού/ Κάτοχοι Κάρτας Club IFA (Γαλλικού Ινστιτούτου)/ Κάτοχοι Κάρτας ΙΤΙ (ΕΚΔΙΘ)/ΑμΕΑ / Άνω των 65
12€, Ειδική τιμή γκρουπ άνω των 20 ατόμων

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Πειραιώς 206, Ταύρος, Αθήνα 177 78,
210 3418 550


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.