«Μίμομπιλ, μια πτήση στον Ανάποδο Πλανήτη»: Συνέντευξη με την Κατερίνα Τσιτούρα

Υπάρχει, πράγματι, ένας τόπος όπου τα παιδιά κυβερνούν και τα τζιπάκια μιλούν;

Αλήθεια, εσάς σας τρομάζουν οι αλλαγές; Μη βιαστείτε να απαντήσετε! Σκεφτείτε απλώς πόσο έτοιμοι θα ήσασταν να αφήσετε πίσω την όμορφη γειτονιά σας, το αγαπημένο σας σχολείο και τους στενούς σας φίλους, προκειμένου να κάνετε μια νέα αρχή σε μια πόλη που κανείς δεν σας γνωρίζει.

Στο βιβλίο της Κατερίνας Τσιτούρα, Μίμομπιλ, μια πτήση στον Ανάποδο Πλανήτη, από τις Εκδόσεις Αγγελάκη, η ζωή της δεκάχρονης Λυδίας αλλάζει με τον πιο παράξενο τρόπο όταν αναγκάζεται να μετακομίσει με την οικογένειά της στην Αθήνα, έχοντας για γειτόνισσά της τη μοναχική θεία Μιμίκα, μια γυναίκα που λατρεύει τα επιστημονικά πειράματα και απεχθάνεται τα γλυκά.

Στο καινούργιο της σχολείο, το κορίτσι έρχεται κοντά με τον Παμπλίτο, που κατάγεται από την Ισπανία, τη Μερόπη, που έχει μια όχι και τόσο κλασική οικογένεια και τον Μίκυ, που ονειρεύεται να γίνει ψυχίατρος. Και οι τέσσερις νιώθουν διαφορετικοί από τους υπόλοιπους και αυτό ακριβώς είναι το στοιχείο που τους ενώνει ακόμη περισσότερο.

Σύντομα, αγαπημένο στέκι τους γίνεται ο κήπος της θείας Μιμίκας. Εκεί μοιράζονται τις ανησυχίες, τα όνειρά τους αλλά και τον θυμό τους για τον Μαρίνο, έναν συμμαθητή τους που τους προκαλεί συχνά με τα σκληρά του λόγια.

Ένα μέρος όπου μπορούμε να είμαστε ο εαυτός μας

 • «Αν πηγαίναμε σε ένα μέρος όπου μπορείς να είσαι ακριβώς ο εαυτός σου, όσο ανάποδος και αν φαίνεσαι στους άλλους» λέει ένα απόγευμα η Λυδία στους φίλους της, απογοητευμένη.
 • «Στον Ανάποδο Πλανήτη θέλετε να πάτε!» απαντά ξαφνικά το σαραβαλάκι μπλε τζιπ της θείας Μιμίκας, το Μίμομπιλ, προσκαλώντας τα παιδιά στην πιο συναρπαστική περιπέτεια της ζωής τους.
 • «Μια πτήση τώρα ξεκινώ
  στου ονείρου τον πολύχρωμο ουρανό
  ανάποδα θα περπατώ εγώ
  με τη χαρά για οδηγό»
  τραγουδάει η συντροφιά, ενώ το αμάξι με αναμμένα τα φώτα του αρχίζει να στροβιλίζεται όλο και πιο γρήγορα, ώσπου κάποτε χάνεται στον απέραντο ουρανό.

Στον Ανάποδο Πλανήτη, διοικούν τα παιδιά

«Μήπως είναι επικίνδυνα εδώ» ρωτάνε τα παιδιά το μπλε τζιπάκι, μόλις αυτό προσγειώνεται στο έδαφος.
«Επικίνδυνα; Πιο ασφαλές μέρος από αυτό δεν υπάρχει σε ολόκληρο το σύμπαν» τους απαντά εκείνο, καλωσορίζοντάς τους στον Ανάποδο Πλανήτη, όπου τους υποδέχεται ο πρόεδρος και προστάτης των ονείρων, Σούπερ Τοξευτής, καθώς και τα μέλη του συμβουλίου του.
«Ο στόχος που συναντά το όνειρο πάντα πραγματοποιείται, φίλοι μου» υπόσχεται στη συντροφιά ο Πρόεδρος.
«Στον Ανάποδο Πλανήτη διοικούν τα παιδιά, γιατί γνωρίζουμε τη σοφία που κρύβουν μέσα τους. Χρειάζεται να έχεις μια αθώα καρδιά, για να ξεχωρίσεις την αλήθεια από το ψέμα» τους εξηγεί ο Υπουργός Ευτυχίας.
«Κάθε λεπτό αλλάζουμε. Αυτή είναι άλλωστε και η μαγεία της ζωής» τους κλείνει το μάτι η Υπουργός Αγάπης.
Οι τέσσερις συμμαθητές μαγεύονται από την ομορφιά του μέρους και σταδιακά μαθαίνουν να αγαπούν τον εαυτό τους και τους άλλους για αυτό ακριβώς που είναι. Τι γίνεται όμως όταν ένας κατάσκοπος απειλεί με εξαφάνιση τον Ανάποδο Πλανήτη; Θα καταφέρουν οι ήρωες να τον σώσουν;

Είμαστε όλοι λίγο διαφορετικοί και ανάποδοι

Η συγγραφέας με το Μίμομπιλ, μια πτήση στον Ανάποδο Πλανήτη από τις Εκδόσεις Αγγελάκη μας προσκαλεί σε έναν διαφορετικό κόσμο, όπου οι μικροί κυβερνούν, οι κολοκύθες χορεύουν, τα λουλούδια μιλούν, τα πολύχρωμα τζιπάκια προστατεύουν τις αναμνήσεις της νιότης και οι μεγάλοι πηγαίνουν σχολείο.

Μια ιστορία για όλους εμάς, που νιώσαμε κάποτε λιγάκι διαφορετικοί και ανάποδοι, μια ασπίδα προστασίας απέναντι στο μπούλινγκ και μια συγκινητική υπενθύμιση πως όταν πιστεύουμε στις δυνάμεις μας είμαστε ικανοί για τα μεγαλύτερα θαύματα.
Το Μιμομπιλ, μια πτήση στον Ανάποδο Πλανήτη από τις Εκδόσεις Αγγελάκη είναι ένα βιβλίο για τη φιλία και την αποδοχή, για τη δύναμη των παιδικών ονείρων και της συγχώρεσης, για την αθωότητα και τις δεύτερες ευκαιρίες στην αγάπη.

Η συγγραφέας του Κατερίνα Τσιτούρα  μας μιλάει για το παιδικό βιβλίο που υπογράφει με γνώμωνα την αξία της διαφορετικότητας και τη δύναμη των ονείρων.  

Miμομπιλ, Μια πτήση στον Ανάποδο Πλανήτη: μια ιστορία που απευθύνεται σε ποιες ηλικίες;

 «Απευθύνεται σε παιδιά 9-13 χρονών κυρίως, ωστόσο νομίζω πως διαβάζεται με ενδιαφέρον και από εφήβους αλλά και από ενήλικες. Γιατί πρόκειται για μια ιστορία εσωτερικής ενδυνάμωσης και πίστης στα όνειρα. Όλοι -μικροί και μεγάλοι- έχουμε ανάγκη από εκείνο το κλείσιμο του ματιού που θα μας υπενθυμίσει πως η ζωή γίνεται ομορφότερη, όταν μας αποδεχόμαστε ολοκληρωτικά και πληρέστερη όταν μας αγαπάμε δίχως προϋποθέσεις».

Τι θέλετε να αφηγηθείτε στους μικρούς αναγνώστες;

«Η Λυδία, ο Παμπλίτο, ο Μίκη και η Μερόπη είναι τέσσερις δεκάχρονοι φίλοι που, για τους δικούς του λόγους ο καθένας, νιώθουν πως το σχολικό περιβάλλον τους δεν τους αποδέχεται. Ένα μαγικό αμάξι, το Μίμομπιλ, τους προσκαλεί στον Ανάποδο Πλανήτη και εκεί συνειδητοποιούν πως τελικά το ανάποδο και το κανονικό είναι πολύ σχετικές έννοιες. Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου μου, θα ήθελα να οδηγήσω τους μικρούς αναγνώστες σε ένα συναρπαστικό ταξίδι ανακάλυψης του αυθεντικού εαυτού τους και να τους βοηθήσω να καταλάβουν πως η υπερδύναμή τους κρύβεται στη μοναδικότητά τους. Δεν πρέπει να αλλάξουν για κανέναν, λοιπόν. Το «Μίμομπιλ μια πτήση στον Ανάποδο Πλανήτη» αποτελεί μια ασπίδα προστασίας ενάντια στο μπούλιννγκ, έναν ύμνο στη φιλία και μια υπενθύμιση πως δεν υπάρχουν άπιαστα όνειρα, μονάχα ασθενικές επιθυμίες. «Αν το ονειρευτείς είναι δικό σου» λένε οι ήρωες μου. Και, πράγματι, κάθε άτομο που έχει το θάρρος να κυνηγήσει τις επιδιώξεις του, αγγίζει την ευτυχία, βάζοντας το δικό του λιθαράκι σε έναν φωτεινότερο κόσμο. Χρειαζόμαστε επειγόντως περισσότερους αυτοπραγματωμένους ανθρώπους, φτερά που ανοίγουν διάπλατα για να φτάσουν τα δικά τους αστέρια».

 Αν πηγαίναμε σε ένα μέρος όπου μπορείς να είσαι ακριβώς ο εαυτός σου, όσο ανάποδος και αν φαίνεσαι στους άλλους» Υπάρχει, λέτε, ένα μέρος τέτοιο στον κόσμο μας σήμερα ή μόνο στο φαντασιακό μας κομμάτι;

«Αν πιστέψουμε βαθιά στο ξεχωριστό υλικό που κουβαλάμε μέσα μας, τότε το κάθε μέρος θα μετατραπεί αυτόματα σε έναν τόπο όπου μπορούμε να είμαστε ο εαυτός μας. Γιατί πλέον δεν θα σπαταλάμε την ενέργειά μας σε αδιέξοδες σχέσεις και σε ανέμπνευστες εργασίες, αλλά θα επιλέγουμε πρόσωπα και περιστάσεις που ευθυγραμμίζονται απόλυτα με την αυθεντική μας φύση. Θα περιτριγυριζόμαστε, λοιπόν, από φίλους σπουδαίους και συντρόφους τρυφερούς, ενώ θα εξασκούμε επαγγέλματα που κάνουν την καρδιά μας να τραγουδάει. Βλέπετε, για εκείνον που τολμά να κολυμπήσει στη θάλασσα της ζωής, ο κόσμος μετατρέπεται σε έναν ωκεανό αμέτρητων ευκαιριών».

Γιατί πρέπει κάθε μαμά μικρού παιδιού, πριν κοιμηθεί το παιδί της ,να του
διαβάζει ένα παραμύθι;

«Από τις πιο έντονες αναμνήσεις των παιδικών μου χρόνων ήταν τα παραμύθια που συνήθιζαν να μου διαβάζουν οι γονείς μου, πριν κοιμηθώ. Με ταξίδευαν σε έναν άλλο κόσμο, σε έναν κόσμο που είχε τους δικούς του, ιδιαίτερους κανόνες. Γελούσα και αγωνιούσα συντροφιά με τους ήρωες, θύμωνα, δάκρυζα, ενθουσιαζόμουν. Και στο τέλος, έκλεινα χαρούμενη τα μάτια, γιατί ζούσαν «αυτοί καλά και εμείς καλύτερα». Αναμφισβήτητα, τα παραμύθια βοηθάνε τους μικρούς μας φίλους να ακονίσουν τη φαντασία τους και να εμπλουτίσουν το λεξιλόγιό τους. Όμως, είναι και ένας τρόπος να τους πούμε την αλήθεια με τρυφερότητα, προετοιμάζοντας τους για τη ζωή. Γιατί τα παιδιά, μέσα από αυτές τις συναρπαστικές ιστορίες, βιώνουν με ασφάλεια ακόμη και δυσάρεστα συναισθήματα και αντιλαμβάνονται πως, όσο δύσκολες και αν μοιάζουν οι συνθήκες, υπάρχει πάντα ένα φως, μια ελπίδα και ένας καλύτερος τρόπος να υπάρχουμε. Και οι γονείς στέκονται δίπλα τους, γίνονται γέφυρες για να περπατήσουν στον φανταστικό κόσμο, τους κρατούν από το χέρι στην εξερεύνησή τους, προσφέροντάς τους αφειδώς προστασία και ηρεμία, αγάπη και ενθάρρυνση. Και εκείνοι που ως παιδιά αισθάνθηκαν βαθιά μέσα τους πως δεν είναι μόνοι, κουβαλάνε πάντα στην καρδιά τους μια πρωτόγνωρη δύναμη».

Οι προηγούμενες γενιές μεγάλωσαν με τρομακτικά παραμύθια, Μάγισσες , δράκοι, τέρατα γενικώς. προφανώς μια άποψη της πραγματικότητας. Σήμερα που τα παραμύθια έχουν ξεφύγει από αυτά τα αρχετυπικά σύμβολα πως ετοιμάζουμε τα παιδιά για την αγριότητα εκεί έξω;

«Ασφαλώς, τα προβλήματα δεν εξαφανίζονται όταν τα αγνοούμε. Συνεπώς, είναι σημαντικό να μιλάμε για αυτά στα παιδιά με απλότητα και ειλικρίνεια και, πάντα, σύμφωνα με την ηλικία τους. Ωστόσο, η αγριότητα επικρατεί εκεί έξω, επειδή κατοικεί κυρίως μέσα μας. Οι κακοί δράκοι δεν γεννήθηκαν κακοί. Κάποιος καλλιέργησε στην ψυχή τους τον φόβο. Και ο φόβος έγινε σταδιακά απόγνωση, μίσος, εκδίκηση. Γιατί λοιπόν εμείς, ως γονείς, ως παιδαγωγοί και ως δημιουργοί, να μην επενδύσουμε στην αγάπη; Να αγκαλιάσουμε δίχως όρους τα παιδιά, να γεμίσουμε την καθημερινότητά τους με όμορφες εικόνες και συναρπαστικές μελωδίες, με όνειρα και χρώματα. Να τους εμπνεύσουμε να εξελιχτούν στην ομορφότερη εκδοχή τους. Να τους διδάξουμε να σέβονται τους συνανθρώπους τους, να λένε «καλημέρα» με την καρδιά τους και να χαμογελούν με τα μάτια τους. Να τους δώσουμε φτερά για να πετάξουν και, μέσα από τα λόγια και τις πράξεις μας, να τους υπενθυμίζουμε πως ακόμη και αν πέσουν, θα ξανασηκωθούν. Άλλωστε, τα παιδιά που αγαπήθηκαν, εξελίσσονται συνήθως σε ενήλικες με ψυχική ανθεκτικότητα, που, σε καιρούς άγριους, βρίσκουν τον τρόπο όχι μόνο να επιβιώνουν, μα και να θριαμβεύουν».

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Η Κατερίνα Τσιτούρα γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος της Ελληνικής Φιλολογίας του ΕΚΠΑ, με ειδίκευση στη Γλωσσολογία. Έχει ασχοληθεί επαγγελματικά με την εκπαίδευση και έχει παρακολουθήσει πληθώρα σεμιναρίων παιδοψυχολογίας και δημιουργικής γραφής. Αρθρογραφεί συστηματικά σε ηλεκτρονικά και έντυπα περιοδικά ενώ τα τελευταία χρόνια εργάζεται ως δημοσιογράφος σε όμιλο με κλαδικά περιοδικά, καθώς και ως freelance copywriter. Το 2017 εξέδωσε από τις Εκδόσεις Γαβριηλίδη το πρώτο της βιβλίο, ένα παραμύθι για ενήλικες με τίτλο «Η Καθρεφτούπολη» και το 2019 εξέδωσε από τον ίδιο εκδοτικό οίκο ένα ακόμη παραμύθι για ενήλικες, με τίτλο «Το Κάστρο της Τελειότητας». «Το Κάστρο της Τελειότητας» μεταφράστηκε στα Αγγλικά και κυκλοφόρησε με τον τίτλο “The Castle of Perfection” από τον αγγλικό εκδοτικό οίκο Pegasus Publishers.

Εκδόσεις Αγγελάκη | 978-960-616-353-1
Αριθμός Σελίδων: 180| Τιμή Πώλησης: 13€
https://angelakis.gr/paidika-neanika/mimobil-mia-ptisi-ston-anapodo=planiti