«Μην αφήνετε μωρά κάτω των 18 μηνών να παίζουν με οθόνες» – Η νέα αυστηρή οδηγία των παιδιάτρων

Δυστυχώς δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι τα σημερινά μωρά και νήπια είναι «κολλημένα» με την οθόνη καθώς πριν καλά πουν τα πρώτα τους λογάκια και κάνουν δειλά δειλά τα βηματάκια τους ξέρουν να χρησιμοποιούν τα smartphones και τα tablet των γονιών τους.

Σύμφωνα με σχετικές έρευνες που έχουν γίνειτα ¾ των παιδιών έχουν παίξει βιντεοπαιχνίδια ή έχουν χρησιμοποιήσει κάποια εφαρμογή πριν την ηλικία των 2 ετών ενώ σχεδόν όλα έχουν παρακολουθήσει κάποια εκπομπή. Αν το 14% των παιδιών περνούν τουλάχιστον μια ώρα την ημέρα μπροστά από μια οθόνη, το φαινόμενο γίνεται πιο έντονο καθώς μεγαλώνουν περνώντας στο 38%. Οι γονείς βέβαια επιβεβαίωσαν ότι επιτρέπουν την χρήση τους μόνο όταν έχουν δουλειά ή προσπαθούν να τα κοιμίσουν.

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής θέλοντας να αποτρέψει τη συστηματική χρήση οθόνης πριν την ηλικία των 2 ετών καθώς η ανάπτυξη του εγκεφάλου στα πρώτα στάδια είναι πολύ σημαντική εξέδωσε νέες επίσημες συστάσεις. Συγκεκριμένα,  αναφέρεται ότι θα πρέπει να αποφεύγεται κάθε είδους οθόνη για τα παιδάκια έως 18 μηνών και δευτερευόντως ότι δεν πρέπει να «σπαταλάνε»  πάνω από μια ώρα μπροστά σε μια οθόνη  τα νήπια 2 έως 5 ετών. Ακόμη, οι γονείς επουδενί δεν πρέπει να μπαίνουν στον πειρασμό να δίνουν ηλεκτρονικές συσκευές στα παιδιά τους για να τα καθησυχάζουν, όταν αυτά κλαίνε ή επιζητούν επίμονα την προσοχή των γονιών τους. Το «κόλπο» αυτό επιτρέπεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως σε αεροπλάνα ή σε επισκέψεις σε γιατρούς.

Οι νέες συστάσεις, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Pediatrics» της Ακαδημίας, με υπεύθυνη την αναπληρώτρια καθηγήτρια παιδιατρικής Μέγκαν Μορένο και τον ελληνικής καταγωγής Δημήτρη Χρηστάκη του Πανεπιστημίου και του Νοσοκομείου Παίδων του Σιάτλ, επισημαίνουν την ανάγκη η χρήση ηλεκτρονικών συσκευών να εξισορροπείται με σωματική άσκηση, επαρκή ύπνο και αρκετό χρόνο με όλη μαζί την οικογένεια για φαγητό ή παιγνίδια (χωρίς οθόνες!).

landscape-1434475119-tablets-baby

Ακόμη, το σωστό είναι να μη γίνεται χρήση οθονών στην κρεβατοκάμαρα του παιδιού, ούτε την ώρα του φαγητού. Ένας βασικός κανόνας πρέπει να είναι, επίσης, καμία χρήση οθόνης μία ώρα πριν τον ύπνο.

Όταν τα νήπια χρησιμοποιούν κάποια συσκευή, το ιδανικό θα είναι να πρόκειται για κάποιο τηλεοπτικό ή άλλο πρόγραμμα που μπορούν να παρακολουθήσουν ή για κάποιο ηλεκτρονικό παιγνίδι που μπορούν τα παιδιά να παίξουν μαζί με τους γονείς τους. Ιδίως τα παιδάκια έως δύο ετών δεν μπορούν να μάθουν πολλά από μια ηλεκτρονική συσκευή (ηλεκτρονικό παιδικό βιβλίο, παιδικό βιντεοπαιγνίδι κ.α.), χωρίς τη βοήθεια ενός μεγάλου. «Είναι σαν το αυτοκίνητο. Δεν του δίνεις απλώς τα κλειδιά και λες στο παιδί «εντάξει, οδήγα το». Κάθεσαι δίπλα του τα πρώτα χρόνια που οδηγεί» τόνισε η Μορένο. Και αν το παιδί παίζει με μια εφαρμογή (app) στην ταμπλέτα ή στο κινητό, ο γονιός θα πρέπει να την έχει «τσεκάρει» πρώτα.

Αλλά και στα μεγαλύτερα παιδιά, άνω των πέντε ετών, καθώς και στους εφήβους, πρέπει να τίθενται όρια, όσον αφορά τον χρόνο που περνάνε μπροστά σε μια οθόνη, μικρή ή μεγάλη. Η συχνή χρήση οθονών παρεμβαίνει στην ομαλή ανάπτυξη του εγκεφάλου, στον επαρκή ύπνο, στο «χτίσιμο» υγιών διαπροσωπικών σχέσεων κ.α.

p8-babypads-a-20131216

Μεγάλη σημασία, κατά τους Αμερικανούς παιδίατρους, έχει το τι κάνει ένα παιδί μπροστά σε μια οθόνη. «Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι καλά ή κακά. Αυτό που πραγματικά μετράει, είναι τι κάνει το παιδί με αυτά και πώς τα χρησιμοποιεί» δήλωσε η Μορένο.

Επίσης, η Ακαδημία Παιδιατρικής συστήνει στους γονείς να περιορίσουν και οι ίδιοι την υπερβολική χρήση των ηλεκτρονικών συσκευών (κινητών, υπολογιστών κ.α.) στο σπίτι, αλλά και όταν βρίσκονται μαζί με τα παιδιά τους (π.χ. στη διάρκεια μιας βόλτας), επειδή αυτή η ελλιπής επικοινωνία γονιού-παιδιού βάζει τα θεμέλια για μελλοντική αποξένωση και συγκρούσεις μεταξύ τους.